Редакція «Наддністрянської правди» заявляє про тиск зі сторони місцевої влади

Редакція «Наддністрянської правди» заявляє про тиск зі сторони місцевої влади

13 Березня 2017
2331
13 Березня 2017
16:10

Редакція «Наддністрянської правди» заявляє про тиск зі сторони місцевої влади

2331
Колектив Новоушицької районної газети «Наддністрянська правда» (Хмельницька область) заявляє про перешкоджання процесу роздержавлення з боку місцевої влади та одного із депутатів обласної ради. Журналісти просять допомоги і захисту
Редакція «Наддністрянської правди» заявляє про тиск зі сторони місцевої влади
Редакція «Наддністрянської правди» заявляє про тиск зі сторони місцевої влади

Про це йдеться у відкритому листі колективу газети до Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Зокрема, в листі зазначено, що із набранням чинності з 1 січня 2016 року Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» редакція влилася у процес реформування. 5 січня 2016 року на загальних зборах трудового колективу одноголосно було прийнято рішення про участь у першому етапі реформування газети «Наддністрянська правда».

Повідомлення про таке рішення, відповідно, було направлено засновникам газети – районній раді, райдержадміністрації, Державному комітету телебачення і радіомовлення України та НСЖУ.

Як зазначено, 28 січня, вже після початку процесу реформування, районна рада оголосила черговий конкурс на заміщення вакантної посади редактора газети. Розпорядженням голови райдержадміністрації Юрія Танасійчука від 5 лютого 2016 року райдержадміністрація вийшла зі складу співзасновників газети. 25 лютого на сесії районної ради прийнято рішення про вихід зі складу співзасновників газети районної ради.

«Окрім того, протягом останніх двох років засновники фінансово не підтримували газету. За цей час не було виділено жодних дотацій. Видання існувало за рахунок власних надходжень, за рахунок поліпшення зв’язку з читачами та фінансово-господарській політиці колективу редакції», – йдеться в листі.

Також повідомляється, що 28 січня 2016 року на позачерговій сесії районної ради рішенням вилучено з 1 січня з повного господарського відання редакції газети приміщення колишньої друкарні, які були передані «Наддністрянській правді» рішенням районної ради від 1 липня 2010 р.

Як зазначено в листі, на колектив редакції продовжують здійснювати тиск. За думкою т.в.о. редактора видання Мирослави Гоцуляк, це робиться «цілеспрямовано, аби загальмувати процес роздержавлення».

«Здійснюється тиск на колектив та редактора. Чи не щотижня керівника газети викликають у «владні» кабінети, де далекі від журналістської справи особистості не аргументовано критикують видання, висувають необґрунтовані та безпідставні обвинувачення на адресу колективу, принижують честь та гідність працівників редакції, що свідчить про втручання у діяльність видання…  Депутат обласної ради, головний лікар центральної районної лікарні В.Є. Гладій, до речі, довірена особа народного депутата В.В. Мельниченка, голова районної ради О.Д. Проциш незаконно втручаються у роботу трудового колективу, його фінансову та творчу діяльність, намагаються нав’язати свої пропозиції, зокрема, щодо влаштування на роботу колишнього редактора-пенсіонера, який з 28 травня 2014 перебуває на заслуженому відпочинку, наразі – помічник вищеназваного депутата обласної ради В.Є. Гладій. Крім того, чиновники висловили бажання контролювати фінансову ситуацію редакції,  погрожують унеможливленням продовження процесу роздержавлення видання», – йдеться в листі.

Як зазначено, вже вдруге знімається з розгляду на сесії районної ради питання про внесення змін до статуту редакції щодо введення колективу редакції у склад співзасновників. Це, на думку редакції, гальмує процес роздержавлення.

У коментарі «Незалежному громадському порталу» секретар Хмельницької обласної організації НСЖУ Володимир Дмитрик зазначив, що «втручання влади у діяльність та кадрову політику редакції, котра увійшла в процес роздержавлення, є порушенням закону».

«Якщо влада продовжуватиме протиправні дії відносно колективу редакції, спілка журналістів відповідно реагуватиме», – сказав він.

Також у зверненні колективу газети зазначено, останнім часом до пані Гоцуляк та співробітників редакції телефонують невідомі та чинять психологічний тиск. Редакція вирішила звернутись до правоохоронних органів.

Нагадаємо, на початку 2017 року на Хмельниччині депутати райради відхилили звернення місцевої газети «Прибузька Зоря» про реформування у другому етапі через «відсутність бізнес-плану та чітких дій щодо подальшої долі газети».

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

За повідомленням НСЖУ, свідоцтва про реєстрацію комунальних друкованих ЗМІ, які є учасниками пілотного етапу реформування і які не встигли перереєструватися до кінця 2016 року, не будуть анульовані. Моніторинг щодо перереєстрованих газет Міністерство юстиції буде здійснювати по завершенню етапів реформування – починаючи з 1 січня 2019 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2331
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду