Ходоки у Порошенка. Медіапідсумки 28 листопада – 4 грудня 2016 року

Ходоки у Порошенка. Медіапідсумки 28 листопада – 4 грудня 2016 року

5 Грудня 2016
2463
5 Грудня 2016
13:30

Ходоки у Порошенка. Медіапідсумки 28 листопада – 4 грудня 2016 року

2463
Наприкінці минулого тижня Президент Петро Порошенко зустрівся з представниками «#КіноКраїни». Сторони домовилися підготувати новий текст законопроекту про держпідтримку кінематографії. Кажуть, що така зустріч планувалася ще за кілька днів до ветування попередньої версії закону. Можливо, якби вона відбулася, паузи в кінореформі й не сталося б
Ходоки у Порошенка. Медіапідсумки 28 листопада – 4 грудня 2016 року
Ходоки у Порошенка. Медіапідсумки 28 листопада – 4 грудня 2016 року

Минулий тиждень був украй насичений подіями. Він розпочався з того, що вранці в понеділок, 28 листопада, стало відомо, що в НТКУ закінчився короткий період безвладдя: комісію з перетворення НТКУ в НСТУ замість Зураба Аласанії очолив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, а гендиректора НТКУ вирішили не призначати. Зураба Аласанію і його колишню заступницю Дарію Юровську вивели зі складу комісії. А виконавчими продюсерами «Євробачення-2017» стали заступники гендиректора НТКУ Олександр Харебін і Вікторія Романова, а також шоу-продюсер Стюарт Барлоу. І поки хтось десь розганяє чутки про те, що начебто організатори «Євробачення» розглядають можливість перенести конкурс із Києва до Москви, у нас тут усе кипить: на фінал національного відбору квитків у вільному продажу вже немає. Запитуйте контрамарки у своїх знайомих з «UA: Першого» та СТБ. Або дивіться телетрансляцію.

Хоча телетрансляції – то лише для мейнстримових глядачів. Вживу все ще цікавіше. Навіть самі телеканали дедалі частіше починають цікавитися позаефірними проектами. Вже кілька маркетинг-директорів немедійних компаній розповіли мені, що коли вони звертаються з пропозиціями партнерства до телеканалів, ті дедалі частіше просять надати їм немедійну, «фізичну» аудиторію (на кшталт відвідувачів виставок та фестивалів). І самі таку аудиторію теж залучають. Минулого тижня канал «ПлюсПлюс» оголосив про старт продажу дитячих конструкторів під своїм брендом. А СТБ вже другий рік поспіль проводить на ВДНГ позаефірні шоу, і я не сумніваюся, що рано чи пізно захоче почати гастролювати з ними.

Цього тижня я побувала одразу на двох прем’єрах українських повнометражних фільмів (ігрового та анімаційного). І до кінця місяця маю запрошення ще на дві. І переконана, що єдине, що може підштовхнути нашу кіновиробничу кількість перейти в кіновиробничу якість – це тісне співробітництво українських кінематографістів зі світовими. Найкоротший шлях до цього – запровадження рібейтів, які так сильно розкритикувала Адміністрація Президента, що для закону про підтримку кінематографії це закінчилося вето. Наприкінці минулого тижня Петро Порошенко провів зустріч із представниками «#КіноКраїни», під час якої сторони домовилися в найкоротший термін підготувати новий текст законопроекту. Кажуть, що така зустріч планувалася ще за кілька днів до ветування закону. Можливо, якби вона відбулася, цієї паузи в кінореформі й не сталося б.

Ще одним із ньюзмейкерів минулого тижня став Савік Шустер, чий канал 3S.tv оголосив про намір припинити роботу з 1 січня 2017 року через брак фінансування. З каналом «Київ» у «Шустер Live» контракт теж лише до 1 січня 2017 року. Другого грудня в ефірі «Шустер Live», де глядачам обіцяли розказати подробиці скрутної ситуації на каналі, патетично виступила Юлія Тимошенко, яка розповіла про «останній вільний від олігархів телеканал» та закликала малий та середній бізнес підтримати його пожертвами. Щоправда, незрозуміло, чому канал не хоче підтримати сама пані Тимошенко, якій він найбільше потрібен. Адже решта активних вкидувачів інформаційних бомб уже переконалися, що навіть для атаки на Президента необов’язково володіти цілим українським телеканалом – достатньо дати інтерв’ю The Independent, як це зробив Олександр Онищенко.

І трохи про новини зі світу професійного та індустріального саморегулювання. 2 грудня Всеукраїнська громадська організація «Комісія з журналістської етики» вперше з 2002 року провела збори, оновила свій склад (це не жарт: за цей час шестеро членів ВГО померли) та обрала новий склад комісії, за який абсолютно не соромно: Андрій Куликов, Валерій Іванов, Оксана Романюк, Тетяна Печончик, Сергій Томіленко, Ігор Балинський, Юрій Бідзіля, Тетяна Лебедєва, Олексій Погорєлов, Сергій Гузь, Зураб Аласанія, Роман Якель, Світлана Остапа, Валерій Калниш. Я би навіть сказала, що в Незалежної медійної ради з’явився достойний конкурент. Цікаво, яким буде перше питання, що його розгляне оновлена комісія?

А напередодні, 1 грудня, «Детектор медіа» за підтримки Ради Європи провів круглий стіл «Регулювання/співрегулювання контенту як складова закону про аудіовізуальні послуги». Деякі телегравці вже зрозуміли принаду ідеї співрегулювання, якщо до неї підходити як до інструменту дерегуляції та лібералізації ринку (судячи з підписаного меморандуму про правила висвітлення в медіа сексуального насильства над дітьми, з чотирьох телегруп ця ідея поки не знаходить відгуку лише в Inter Media Group). Однак у цьому питанні все так само, як і зі створенням ОСББ: все залежить від того, які у вас сусіди. Якщо сусіди хороші, то створювати ОСББ можна. А якщо погані, то нехай усім продовжує керувати набридлий, але передбачуваний ЖЕК.

Фото: прес-служба АП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду