Методологія оцінювання якості журналістських розслідувань

Методологія оцінювання якості журналістських розслідувань

4 Жовтня 2016
11426

Методологія оцінювання якості журналістських розслідувань

11426
В рамках моніторингу ГО «Детектор медіа» за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні
Методологія оцінювання якості журналістських розслідувань
Методологія оцінювання якості журналістських розслідувань

ГО «Детектор медіа» розпочинає моніторинг телевізійних програм журналістських розслідувань, який триватиме рік.

До моніторингу наразі включено шість провідних телепрограм журналістських розслідувань: «Гроші» («1+1»), «Народна прокуратура» («112 Україна»), «Наші Гроші з Денисом Бігусом», (24 канал, UА:Перший), «Слідство.Інфо» (Громадське.ТВ, 24 канал, UА:Перший), «Стоп корупції» (5-й канал), «Схеми» (Радіо Свобода, UΛ:Перший). З часом предметом аналізу можуть стати й інші розслідувальні програми.

Мета

Контент-аналіз телевізійних програм журналістських розслідувань на національних каналах України ставить за мету дослідити якість контенту одного з найскладніших жанрів журналістики й сприяти покращенню та результативності роботи журналістів в цій сфері.

Завдання моніторингу ЖР

  1. Створити підходи до оцінювання та порівняння найбільш популярних проектів журналістських розслідувань в українському медіа середовищі.
  2. Оцінити якість журналістських розслідувань з огляду на актуальність тематики, розкриття теми, жанрової майстерності та дотримання журналістських стандартів.
  3. Сприяти публічній дискусії щодо слабких сторін та переваг журналістських розслідувань на українських телеканалах, й розробити рекомендації для покращення якості.
  4. Створити підґрунтя для підвищення професіоналізму молодих журналістів розслідувачів на основі контент-аналізу та рекомендацій експертів.

Вибірка та техніка оцінювання

До моніторингу залучені два експерти, які мають досвід проведення журналістських розслідувань, а також проходили міжнародні тренінги з технології журналістських розслідувань й брали участь в міжнародних конференціях та/або конкурсах.

Експерти переглядають програми шести проектів журналістських розслідувань, зокрема Гроші (1+1), Народна прокуратура (112 ), Наші Гроші, (24 канал, UА:Перший), Слідство.Інфо (Громадське.ТВ, 24 канал, UА:Перший), Стоп корупції (5й канал), Схеми (Радіо Свобода, UΛ:Перший).

Для аналізу обираються два тижні на місяць, й оцінюються програми, що виходили в ефір в обрані тижні. Протягом 14-місячного проекту буде оцінено 26 випусків кожного проекту розслідувань, опубліковано 26 аналітичних поточних звітів й один підсумковий. Регулярний моніторинг забезпечить репрезентативність даних та виключатиме вибірковість при здійсненні аналізу.

Якщо програма складається з кількох сюжетів, то оцінюються всі сюжети програми, й оцінка формується за середнім балом по всіх сюжетах.

Обидва експерти виставляють бали кожному сюжету під час перегляду програм. Якщо бали двох експертів містять суттєві розбіжності (більш ніж на 2 бали за одним критерієм), експерти мають обговорити свої оцінки. В результаті обговорення експерти мають дійти згоди щодо фінальних оцінок. Після цього вираховуються середні бали та проводиться порівняльний аналіз програм по кожному з критеріїв.

Кількісний аналіз

Оцінювання сюжетів журналістських розслідувань відбувається за переліком 6-ти маркерів, кожен з яких містить перелік тверджень (ознак розслідування), які оцінюються за трибальною системою (0 – повна невідповідність твердженню, 0,5 – певна присутність описаних ознак/неповна відповідність, 1 – повна відповідність твердженню). Оцінки заносяться в таблицю MS Excel, яка доповнює цю методологію.

Наявність або відсутність певних ознак полегшує виявлення слабких місць кожної програми розслідувань й уможливлює написання рекомендацій. Групування ознак по групах (маркерах) дозволяє виводити сумарні бали за кожним маркером. Таким чином, програми розслідувань можна буде порівнювати за шістьма критеріями (маркерами) між собою та в динаміці.

Маркери /критерії для аналізу


Якісний аналіз

Якісний аналіз включає узагальнення експертів щодо тенденцій та якості журналістських розслідувань на центральних українських телеканалах. Зокрема, аналізуються теми розслідувань з огляду на їх актуальність, тенденції у висвітленні окремих тем в залежності від політичних інтересів власників каналів, політичних подій в країні (якщо такий зв’язок можна припустити).  При аналізі тем експерти користуються переліком з наведеної нижче рубрикації. Якщо тема розслідування не відповідає жодній з запропонованого списку,  експерт додає нову тему. Таким чином, перелік тем може збільшитись під час здійснення моніторингу.

висновки щодо недоліків та переваг програми, що будується на кількісному аналізіАналітичний звіт торкається порушень та сильних сторін окремих програм. Стислий опис кожної проаналізованої програми розслідувань може включати:

  • позитивні приклади застосування критеріїв зі списку та вдалі прийоми, що їх застосували журналісти
  • приклади невідповідності критеріям. При наведенні прикладів, автор звіту має вказати назву сюжету та час (хвилини:секунди), в який це порушення з’явилось в сюжеті.
  • спостереження експертів поза критеріями кількісного аналізу, що підкреслюють особливості програми та суттєво вирізняють її серед інших.

Рекомендації експертів націлені на покращення якості розслідувань й можуть виходити за межі критеріїв, за якими оцінюється контент.

Експерти:

Федір Сидорук

Сергій Головньов

Автори методології:

  • Олег Хоменок, член Ради Директорів Глобальної Мережі Журналістів Розслідувачів, тренер та автор підручників з розслідувальної журналістики
  • Ірина Негрєєва, незалежний консультант з моніторингу та оцінки програм, аналітик, медіа експерт.

Окрім моніторингу журналістських розслідувань, в рамках проекту буде здійснена оцінка потреб журналістів-розслідувачів. За результатами оцінки буде створено навчальний відеокурс з журналістських розслідувань.

Проект здійснюється за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Фото - utexas.edu

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11426
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду