«Громадське» заявляє, що звинувачення прес-центру Штабу АТО є непорозумінням

«Громадське» заявляє, що звинувачення прес-центру Штабу АТО є непорозумінням

8 Липня 2016
2281

«Громадське» заявляє, що звинувачення прес-центру Штабу АТО є непорозумінням

2281
Редакція «Громадського» заявляє, що шокована «необґрунтованими звинуваченнями» з боку прес-центру Штабу АТО, вважає заяву прес-центру АТО непорозумінням і закликає разом розібратися у ситуації.
«Громадське» заявляє, що звинувачення прес-центру Штабу АТО є непорозумінням
«Громадське» заявляє, що звинувачення прес-центру Штабу АТО є непорозумінням

Про це йдеться на сторінці «Громадського» у Facebook.

«Громадське» заявляє, що звинуваченнями на адресу редакції, поширнені 8 липня у заяві прес-центру АТО, не відповідають дійсності.

Нагадаємо, прес-центр Штабу АТО просить призупинити акредитацію у зоні АТО журналістів «Громадського» Анастасії Станко, Костянтина Реуцького та спеціальної кореспондентки російської «Новой газеты» Юлії Полухіної до з’ясування всіх обставин через публікацію відео з позиціями українських десантників, які тримають оборону в промзоні Авдіївки (Донецька область).

Зокрема, у заяві йдеться, що 6 липня у промзоні Авдіївки, яку обороняють українські десантники, вели зйомки журналісти «Громадського» Анастасія Станко іКостянтин Реуцький. З ними також була спецкор російського видання «Новая газета» Юлія Полухіна. Як стверджує Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника.

У заяві також стверджується, що зранку 8 липня цей сюжет було виставлено на сайті «Громадського». Після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу зняти сюжет, що й було зроблено. Через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті «Новой газеты» за авторством Юлії Полухіної.

У відповідь «Громадське» опублікувало низку заперечень оприлюдненій у заяві прес-центру Штабу АТО інформації:

-«Громадське» не поширювало фото з бойових позицій українських військових – ані через власні платформи, ані через особисті сторінки журналістів у соцмережах;

-«Громадське» не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу із військовими через питання безпеки позицій українських військових;

-«Громадське» протягом двох діб свідомо не повідомляло про загибель військових, свідками якої стали наші журналісті. Ми чекали доки про це будуть поінформовані їхні рідні, а імена загиблих будуть опубліковані офіційно.

-«Водночас», напередодні, 7 липня «Новая газета» опублікувала власний матеріал та відеосюжет на власному сайті. «Громадське» не має жодного стосунку до публікації «Новой газеты» і ознайомилося з нею так само, як і інші користувачі.

-журналістка «Новой газеты» Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами «Громадського» на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО, а також узгодивши свій візит із командуванням ВДВ. Заява прес-центру АТО про те, що журналісти «Громадського» представили її як власну співробітницю, не відповідає дійсності.

«Журналісти Громадського третій рік поспіль висвітлюють російську агресію на сході України і завжди відповідально ставляться до виконання своїх професійних обов'язків. Ми усвідомлюємо, що зміст опублікованих матеріалів не має становити небезпеки для життя українських військових. До завантаженої для узгодження з військовими версії сюжету не ввійшли, зокрема, кадри із загиблими, а також кадри, що могли б розкрити інформацію про позиції українських військових на передовій. І матеріал не поширювався на сайті hromadske.ua до узгодження із військовими на позиціях», - заявляє редакція «Громадського».

Водночас редакція зазначає, що матеріал, який наразі так і неопубліковано, містить суспільно важливу інформацію і вкотре підтверджує, що попри Мінські домовленості, позиції українських військових продовжують обстрілювати, у тому числі з важкої артилерії.

Редакція «Громадського» вважає заяву прес-центру АТО непорозумінням, закликає разом розібратися у ситуації та відмовитися від необґрунтованих обвинувачень.

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулась» з підзаголовком «Вдень 6 липня поруч з Донецьком йшов важкий бій. Під мінометним обстрілом загинули два українських десантника».

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявляє, що кореспондентка російської газети «Новая газета» Юлія Полухіна, опублікувавши відео з місць розташування українських військових під Авдіївкою (Донецька область), порушила правила роботи в зоні АТО. За словами чиновниці, це може призвести до вилучення прес-карти, яка дозволяє працювати у зоні АТО.

Фото: скрін сайту «Новой газеты»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2281
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду