detector.media
08.07.2016 15:48
«Громадське» заявляє, що звинувачення прес-центру Штабу АТО є непорозумінням
«Громадське» заявляє, що звинувачення прес-центру Штабу АТО є непорозумінням
Редакція «Громадського» заявляє, що шокована «необґрунтованими звинуваченнями» з боку прес-центру Штабу АТО, вважає заяву прес-центру АТО непорозумінням і закликає разом розібратися у ситуації.

Про це йдеться на сторінці «Громадського» у Facebook.

«Громадське» заявляє, що звинуваченнями на адресу редакції, поширнені 8 липня у заяві прес-центру АТО, не відповідають дійсності.

Нагадаємо, прес-центр Штабу АТО просить призупинити акредитацію у зоні АТО журналістів «Громадського» Анастасії Станко, Костянтина Реуцького та спеціальної кореспондентки російської «Новой газеты» Юлії Полухіної до з’ясування всіх обставин через публікацію відео з позиціями українських десантників, які тримають оборону в промзоні Авдіївки (Донецька область).

Зокрема, у заяві йдеться, що 6 липня у промзоні Авдіївки, яку обороняють українські десантники, вели зйомки журналісти «Громадського» Анастасія Станко іКостянтин Реуцький. З ними також була спецкор російського видання «Новая газета» Юлія Полухіна. Як стверджує Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника.

У заяві також стверджується, що зранку 8 липня цей сюжет було виставлено на сайті «Громадського». Після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу зняти сюжет, що й було зроблено. Через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті «Новой газеты» за авторством Юлії Полухіної.

У відповідь «Громадське» опублікувало низку заперечень оприлюдненій у заяві прес-центру Штабу АТО інформації:

-«Громадське» не поширювало фото з бойових позицій українських військових – ані через власні платформи, ані через особисті сторінки журналістів у соцмережах;

-«Громадське» не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу із військовими через питання безпеки позицій українських військових;

-«Громадське» протягом двох діб свідомо не повідомляло про загибель військових, свідками якої стали наші журналісті. Ми чекали доки про це будуть поінформовані їхні рідні, а імена загиблих будуть опубліковані офіційно.

-«Водночас», напередодні, 7 липня «Новая газета» опублікувала власний матеріал та відеосюжет на власному сайті. «Громадське» не має жодного стосунку до публікації «Новой газеты» і ознайомилося з нею так само, як і інші користувачі.

-журналістка «Новой газеты» Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами «Громадського» на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО, а також узгодивши свій візит із командуванням ВДВ. Заява прес-центру АТО про те, що журналісти «Громадського» представили її як власну співробітницю, не відповідає дійсності.

«Журналісти Громадського третій рік поспіль висвітлюють російську агресію на сході України і завжди відповідально ставляться до виконання своїх професійних обов'язків. Ми усвідомлюємо, що зміст опублікованих матеріалів не має становити небезпеки для життя українських військових. До завантаженої для узгодження з військовими версії сюжету не ввійшли, зокрема, кадри із загиблими, а також кадри, що могли б розкрити інформацію про позиції українських військових на передовій. І матеріал не поширювався на сайті hromadske.ua до узгодження із військовими на позиціях», - заявляє редакція «Громадського».

Водночас редакція зазначає, що матеріал, який наразі так і неопубліковано, містить суспільно важливу інформацію і вкотре підтверджує, що попри Мінські домовленості, позиції українських військових продовжують обстрілювати, у тому числі з важкої артилерії.

Редакція «Громадського» вважає заяву прес-центру АТО непорозумінням, закликає разом розібратися у ситуації та відмовитися від необґрунтованих обвинувачень.

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулась» з підзаголовком «Вдень 6 липня поруч з Донецьком йшов важкий бій. Під мінометним обстрілом загинули два українських десантника».

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявляє, що кореспондентка російської газети «Новая газета» Юлія Полухіна, опублікувавши відео з місць розташування українських військових під Авдіївкою (Донецька область), порушила правила роботи в зоні АТО. За словами чиновниці, це може призвести до вилучення прес-карти, яка дозволяє працювати у зоні АТО.

Фото: скрін сайту «Новой газеты»

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY