«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими»

«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими»

8 Липня 2016
3368

«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими»

3368
Редакція російської «Новой газеты» оприлюднила заяву у зв’язку з ініціюванням прес-центру Штабу АТО щодо призупинення акредитації на роботу в зоні АТО спецкора видання Юлії Полухіної. Газета заявляє, що дозвіл на зйомку українських вояків, які тримають оборону в промзоні Авдіївки (Донецька область) надав журналістці командувач ВДВ України, а під час зйомок поруч з нею знаходився прес-офіцер ЗСУ.
«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими»
«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими»

Заяву опубліковано на сайті газети.

«Новая газета» пише, що Штаб ЗСУ в Донбасі запропонував призупинити акредитацію спеціальній військовій кореспондентці газети Юлії Полухіній через те, що вона «оприлюднила факт грубого порушення Мінських домовленостей з боку самопроголошеної ДНР».

Нагадаємо, прес-центр Штабу АТО просить СБУ призупинити  акредитацію у зоні АТО журналістів «Громадського» Анастасії Станко, Костянтина Реуцького та спеціальної кореспондентки російської «Новой газеты» Юлії Полухіної до з’ясування всіх обставин через публікацію відео з позицій українських десантників, які тримають оборону в промзоні Авдіївки (Донецька область).

Зокрема, у заяві йдеться, що 6 липня у промзоні Авдіївки вели зйомки журналісти «Громадського» Анастасія Станко і Костянтин Реуцький. З ними також була спецкор російського видання «Новая газета» Юлія Полухіна. Як стверджує Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника.

У заяві також стверджується, що зранку 8 липня цей сюжет було виставлено на сайті «Громадського». Після оприлюднення відео захисники промзони начебто звернулися з вимогою до керівництва каналу зняти сюжет, що й було зроблено.У заяві «Громадського» ця інформація прес-центру спростовується. Через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті «Новой газеты» за авторством Юлії Полухіної, заявляє прес-центр. Насправді матеріал журналістки вийшов 7 липня.

«Юлія Полухіна з загрозою для власного життя зафіксувала обстріл розташування підрозділів ЗСУ з 120-міліметрових мінометів, які, згідно з Мінським угодами, повинні були бути відведені на обумовлену відстань від лінії розмежування», - заявляє «Новая газета».

Як стверджує редакція видання, журналістка поінформувала світову спільноту, що на сході України продовжують гинути люди, «хоча багато політиків вдають, що ситуація у них під контролем».

«Але війна може повернутися в будь-який момент - про це був текст, фото- та відео-репортаж нашої військової кореспондентки, яка працювала в зоні конфлікту, маючи на руках всі необхідні акредитації, представляючись своїм ім'ям, називаючи газету, згідно відрядження якої вона працює в зоні АТО», - заявляє «Новая газета».

Редакція також зазначає, що в якості журналістки «Нової газети» Юлія Полухіна взяла інтерв’ю  у командувача ВДВ України, який і дозволив їй роботу в передмісті Авдіївки.

«З нашим журналістом, як того вимагають правила, встановлені Штабом АТО, знаходився прес-офіцер ЗСУ. Журналістка "Нової газети" не знімала ні вогневі точки, ні позиції української армії, а вела зйомку всередині тимчасового притулку бійців ЗСУ, робила це відкрито і з дозволу офіцерів. Всі звинувачення, висловлені прес-службою АТО, є брехнею. Своїм рішенням вони поставили під сумнів роботу кореспондентів "Новой газеты" в Україні, що абсолютно не сприяє об'єктивному висвітленню трагічних подій, що відбуваються на сході країни», - йдеться у заяві.

В редакції російської газети впевнені, що ініціювання призупинення акредитації у зоні АТО для трьох журналістів відображає позицію «окремих командирів та посадових осіб української армії, які за старою радянською звичкою вважають, що суспільство не може і не повинно знати правду про те, що відбувається в зоні конфлікту, тому що ця правда може загрожувати їх відомчим та особистим інтересам».

«Очевидно, що грубі і необгрунтовані обмеження роботи журналістів, які дотримуються зі свого боку всіх встановлених правил, несумісні з європейським вибором і демократичними реформами, про прихильність яким заявляють вище політичне керівництво України і її народ», - підсумовується у заяві.

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулась» з підзаголовком «Вдень 6 липня поруч з Донецьком йшов важкий бій. Під мінометним обстрілом загинули два українських десантника».

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявляє, що кореспондентка російської газети «Новая газета» Юлія Полухіна, опублікувавши відео з місць розташування українських військових під Авдіївкою, порушила правила роботи в зоні АТО. За словами чиновниці, це може призвести до вилучення прес-карти, яка дозволяє працювати у зоні АТО.

Редакція «Громадського» заявила, що шокована «необґрунтованими звинуваченнями» з боку прес-центру Штабу АТО, вважає заяву прес-центру АТО непорозумінням і закликає разом розібратися у ситуації.

На фото - акредитаційна картка Юлії Полухіної

Фото: «Новая газета»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3368
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду