Військові поки не коментують спростування «Громадського» щодо розповсюдження неузгодженого репортажу з промзони Авдіївки

Військові поки не коментують спростування «Громадського» щодо розповсюдження неузгодженого репортажу з промзони Авдіївки

9 Липня 2016
1970

Військові поки не коментують спростування «Громадського» щодо розповсюдження неузгодженого репортажу з промзони Авдіївки

1970
Голова ГО «Громадське телебачення» Наталя Гуменюк заявляє, що прес-служба Штабу АТО, яка напередодні ініціювала призупинення акредитації у зоні АТО журналістів «Громадського» Анастасії Станко та Костянтина Реуцького за начебто публікацію неузгодженого з військовими відео з позицій українського війська у промзоні Авдіївки (Донецька область), поки не надала пояснень «Громадському» щодо суті їхніх претензій. Як відомо «Громадське» простувало заяву прес-служби Штабу АТО.
Військові поки не коментують спростування «Громадського» щодо розповсюдження неузгодженого репортажу з промзони Авдіївки
Військові поки не коментують спростування «Громадського» щодо розповсюдження неузгодженого репортажу з промзони Авдіївки

Про це Наталя Гуменюк заявила в ефірі «Громадського», передає inforesist.org.

Вона додала, що представники прес-служби Штабу АТО відмовилися виходити в ефір телеканалу. Представники прес-служби ВДВ також не прокоментували в ефірі висунуті ними звинувачення в бік журналістів «Громадського», пославшись на зайнятість.

Водночас заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявляє, що існують підтвердження, що «Громадське» попри звинувачення прес-центру Штабу АТО не публікувало відеорепортаж на своєму сайті.

«Це підтверджує і Масі Найєм, який зараз знаходиться в авдіївській промзоні. За словами Громадського, відео було надано з обмеженим доступом саме представникам 81-ї бригади для корекції. І після перших коментарів від військових видалено», - написала Тетяна Попова у Facebook.

В ефірі «Громадського» шеф-редактор «Новой газеты» Олексій Полухін заявив, що до редакції ніхто не звертався з проханням про зняття матеріалу або внесення поправок.

«Матеріал залишається у нас в газеті і на сайті. Жодних прохань, вимог і офіційних заяв з боку будь-кого зі сторони української влади, з вимогою щось зняти чи змінити у матеріалі на даний момент не було», – сказав Олексій Полухін.

Варто нагадати, Тетяна Попова сподівається, що журналісти «Громадського» зможуть довести, що не порушували правил роботи в АТО і не втратять акредитацію. Питання їхньої акредитації вирішується в СБУ. Масі Найєм, з посту якого почався скандал довкола репортажу «Новой газеты», також визнав, що, на його думку, «Громадське телебачення» не вине у розповсюдженні неузгодженого відео.

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулася», в якому та, описуючи обстріл з боку так званої «ДНР» промзони Авдіївки (Донецька область), перерахувала озброєння українських військових, їхні позивні, повідомила про загибель та поранення кількох із них, зняла фото та відео загиблих.

Скандал із приводу цієї публікації 8 липня підняв у Facebook Масі Найєм, який заявив про неприпустимість розкриття журналістами такого роду інформації, оскільки вона, зокрема, допомагає ворогу точніше обстрілювати українські позиції.

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила,  що російська кореспондентка, опублікувавши відео з місць розташування українських військових, порушила правила роботи в зоні АТО, за що її можуть позбавити акредитації.

Як з’ясувалося, Юлія Полухіна приїхала на зйомки разом із журналістами «Громадського телебачення» Анастасією Станко та Костянтином Реуцьким. Як стверджував Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника. Зранку 8 липня відеосюжет було виставлено на сайті «Громадського», заявляє прес-центр Штабо АТО, і начебто після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу видалити відео, що й було зроблено.

7 липня сюжет з промзони Авдіївки вийшов на сайті «Новой газеты» за авторством Юлії Полухіної. Прес-центр АТО зазначив, що відео швидко розійшлося в інтернеті в російських ЗМІ та медіаресурсах так званої «ДНР». Прес-центр АТО ініціював призупинення акредитації Анастасії Станко, Костянтина Реуцького і Юлії Полухіної.

У відповідь «Громадське» розповсюдило заяву, в якій повідомило, що не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу з військовими через питання безпеки позицій українських військових. Також у заяві йшлося, що мовник протягом двох діб свідомо не повідомляв про загибель військових, свідками якої стали його журналісти. Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами «Громадського» на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО і узгодивши свій візит із командуванням ВДВ – згідно заяви «Громадського», його журналісти не представляли Юлію Полухіну як свою співробітницю.

«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими» і заявила, що дозвіл на зйомку українських вояків, які тримають оборону в промзоні Авдіївки, журналістці надав командувач ВДВ України.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки поки що не отримала офіційний запит від прес-центру Штабу антитерористичної операції щодо призупинення акредитації в зоні АТО двох журналістів «Громадського» і журналістки російської «Новой газеты», але обіцяє відреагувати на ситуацію.

У коментарі «Детектору медіа» журналістка Ольга Мусафірова зазначила, що не вважає дії своєї колеги Юлії Полухіної неправильними: на її думку, цей репортаж є документальним свідченням порушення Мінських домовленостей.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк в коментарі «Детектору медіа» заявила, що ситуація з російською журналісткою підставила дуже багато журналістів, які чудово розуміють, як робити репортажі з зони воєнних дій. «Я б дуже не хотіла, щоб ця ситуація зашкодила іншим українським та іноземним журналістам, які нормально працюють. У нас із військовими завжди було порозуміння і нормальне ставлення одне до одного», - сказала вона.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1970
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду