detector.media
07.03.2016 15:09
Надія Савченко заявляє, що буде виходити з російської тюрми на своїх умовах
Надія Савченко заявляє, що буде виходити з російської тюрми на своїх умовах
Утримувана в російському СІЗО громадянка України Надія Савченко, яка напередодні оголосила сухе голодування, заявляє, що не хоче чекати невизначеності і буде виходити з в’язниці на своїх умовах. Петро Порошенко просить ЄС і США посилити тиск на Росію заради звільнення української льотчиці, яку у Росії судять за сфабрикованим звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1».

Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на лист Надії Савченко, який є в розпорядженні редакції.

«Щоб всі, хто може мене звідти витягти, доклали всіх зусиль і зробили нарешті це. Я не хочу чекати невизначеності. Тепер я буду виходити з в’язниці на своїх умовах, щоб всьому світу показати, що Росію можна "скрутити в баранячий ріг". Якщо не боятися і бути незламаними як я», – йдеться в листі.

«Живою чи мертвою, я вже перемогла», – наголошує Надія Савченко. 

Раніше адвокат Микола Полозов повідомив, що у неї з’явилися ознаки погіршення стану здоров’я. 

Адвокати Надії Савченко після відвідування її у СІЗО оприлюднили її лист від 4 березня. У ньому вона написала, що не відмовилася від рішення оголосити сухе голодування і починає його 4 березня, вимагаючи повернення в Україну «живою чи мертвою».

Водночас Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна звернулася з листом до країн ЄС і США з проханням посилити тиск на Росію для звільнення українки, народного депутата Надії Савченко. Про це він написав на своїй сторінці в Тwitter.

Як повідомляє у Facebook речник глави держави Святослав Цеголко, Генконсул України в Ростові-на-Дону (Росія), який за дорученням Президента України 7 березня відвідав Надію Савченко, доповів про стан її здоров’я. За його словами, завтра він знову намагатиметься до неї потрапити.

Як повідомляє ТСН, Надію Савченко у СІЗО відвидали генеральний консул України в Ростові-на-Дону Анатолій Москаленко і віце-консул Олександр Ковтун. Вони розповіли, що в неї спостерігаються перші ознаки погіршення стану здоров'я: прискорене серцебиття і холодні руки. 

Українським дипломатам Надія Савченко заявила, що має намір дотягнути до судового засідання, яке відбудеться 9 березня в російському Донецьку. Українка планує виступити з останнім словом.

При цьому українка відвідує медика СІЗО, який міряє тиск. Приймати їжу і воду льотчиця відмовляється.

Як повідомляв «Детектор медіа», 6 березня у різних країнах світу – у тому числі й у Росії - пройшли акції за звільнення Надії Савченко. Адвокати української громадянки закликають провести нові акції 9 березня. У цей день у Росії повинен продовжитися суд над Надією Савченко.

8 березня о 12.00 у Києві та Львові пройдуть нові акції «Свободу Надії».

Нагадаємо, 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Надію Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Вона теж відкидає всі звинувачення.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Фото: Антон Наумлюк, «Радіо Свобода»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY