Голова моральної комісії заявив, що вигуками «Ганьба!» таврували фільм «Плем’я» не члени НЕК

Голова моральної комісії заявив, що вигуками «Ганьба!» таврували фільм «Плем’я» не члени НЕК

19 Січня 2015
6238
19 Січня 2015
20:32

Голова моральної комісії заявив, що вигуками «Ганьба!» таврували фільм «Плем’я» не члени НЕК

6238
Василь Костицький: «Ганьба!» під час показу «Племені» кричали у лівій частині залу. Я вийшов, поки ще було темно. «Плем’я» для мене – це соціальна психолого-натуралістична трагедія
Голова моральної комісії заявив, що вигуками «Ганьба!» таврували фільм «Плем’я» не члени НЕК
Голова моральної комісії заявив, що вигуками «Ганьба!» таврували фільм «Плем’я» не члени НЕК

Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький на прохання «Детектор медіа» дав коментар стосовно скандального показу стрічки «Плем'я» Мирослава Слабошпицького, що 17 січня відбувся у київському Будинку кіно. На запитання ТК він надав письмові відповіді.

 

Нагадаємо, за відгуками глядачів, показ стрічки Мирослава Слабошпицького «Плем'я» у Будинку кіно викликав бурхливі емоції у залі та згодом - емоційні дописи у Facebook. Очевидці події розповіли, що частина глядачів під час показу фільму кричали «Ганьба!», і висловили припущення, що там був присутній не лише голова НЕК, а ще принаймні півзалу членів Нацкомморалі. Втім, того ж дня з'явилися дописи кінематографістів, що засвідчили, що й самі представники кіногалузі критично оцінили стрічку. «Детектор медіа» намагалася зв'язатися з паном Костицьким,  однак на дзвінки та СМС він не відповідав.

 

Згідно з коментарем голови НЕК, на показ фільму він прийшов на запрошення кінорежисера Миколи Ільїнського, з яким мав зустріч перед кіносеансом.

 

Щодо попередніх припущень глядачів про те, що членів Нацкоммморалі було принаймні півзалу, пан Костицький уточнив: «Мені невідомо про участь членів НЕК у перегляді цього фільму. Як тільки Експертна комісія Держкіно України дозволить його у прокат [...], члени Національної комісії зможуть його подивитися».

 

Варто зазначити, що в український прокат фільму «Плем'я» стартував 11 вересня минулого року і завершився у жовтні.

 

Також Василь Костицький уточнив, що він не був серед глядачів, які кричали «Ганьба!». «У другій половині перегляду фільму та в кінці кіносеансу в залі справді глядачі висловлювали обурення з приводу побаченого, «ганьба!» кричали достатньо багато глядачів лівої частини кінозалу. Я залишив зал, коли в ньому було ще темно і на екрані демонструвалися титри з інформацією про розробників фільму. Залишив з почуттям образи - бо мені як людині, яка брала участь у багатьох найважливіших актах творення Української незалежної держави, депутата І, ІІ, ІІІ скликань Верховної Ради України, ближче проблеми, поставлені у шедеврі Олеся Саніна «Поводир», який я дивився разом з багатьма друзями (щось на зразок міжсімейного культпоходу). Надзвичайно своєчасний фільм! Сучасній Україні в умовах війни на Сході дуже потрібна українська героїка. Але це все бачення людини і громадянина, яке не впливає на можливі державні оцінки», - заявив голова НЕК.

 

Також Василь Костицький знайшов можливим висловити свої враження про перегляд «Племені». «Якщо згадати фільм Мирослава Слабошпицького «Ліквідатори», де герої так само безмовно вступають у статеві зносини, як і в «Плем'ї», постає питання про трактування цих сюжетів як еротичних чи порнографічних. Зараз це справа Прокатної комісії Держкіно. Ці епізоди впродовж сеансу викликали негативні коментарі глядачів, які сиділи недалеко від нас з Миколою Ільїнським. Світ побудований на любові, а любов - не тільки безсловесний секс», - зауважив пан Костицький.

 

Також голова НЕК відзначив, що зал емоційно реагував на картину: «Попри прохолоду у залі [...] було дуже спекотно від емоцій».

 

Василь Костицький також вважає, що «Мирослав Слабошпицький десь глибоко в душі ображений чи то на Україну, чи то на українців». Адже, на погляд голови НЕК, українська дійсність у фільмі «Плем'я» «дуже похмура і безпросвітна». «Єдині світлі моменти - поїзд, у якому герой фільму приїжджає до інтернату (за сюжетом стрічки він прибуває на тролейбусі. - ТК), та поява маленької дівчинки у шкільному платтячку з білим комірцем - у туалеті, з якого її виганяють дорослі «героїні» фільму», - пригадав пан Костицький.

 

Щодо теми моралі він, зокрема, відзначив: «"Перший дзвінок " у школі для героїв фільму ілюструє панування подвійної моралі. Сірим є і все інше життя за межами цього інтернату, у якому знаходяться герої фільму. Не виключенням є і приміщення міліції на фоні неприбраних вулиць, де героїні фільму отримують закордонні паспорти (ми знаємо, що сучасні приміщення державних установ виглядають дуже ефектно, а кабінети обставлені достатньо дорого і навіть красиво)».

 

Також пан Костицький додав: «До речі, з приводу учнів інтернату: Микола Ільїнський висловив мені своє обурення та зауважив, що автори фільму познущалися над людьми з певними фізичними обмеженнями, показавши їх майже всіх аморальними...».

 

Василь Костицький відзначив, що байдужих глядачів на перегляді фільму «Плем'я» не було, а сам він переконався у високому таланті Мирослава Слабошпицького.

 

«Перегляд фільму дав можливість переконатися у високому таланті кінорежисера Мирослава Слабошпицького. Не знаю, чи кінокритики будуть називати його реалістичним, чи твором із серії сюрреалістичного мистецтва, а для мене - це соціальна психолого-натуралістична трагедія», - резюмував Василь Костицький.

 

З повним текстом коментаря пана Костицького можна ознайомитися тут.

 

Нагадаємо, стрічка «Плем'я» вперше в історії України стала «Відкриттям року» Європейської кіноакадемії, завоювавши приз європейських кінокритиків (FIPRESCI). Водночас, здобувши понад 30 призів на міжнародних кінофестивалях, вестерн Мирослава Слабошпицького став і відкриттям України як кінематографічної держави - починаючи з гучного тріумфу Міжнародному Каннському кінофестивалі, де фільм Мирослава Слабошпицького здобув три призи конкурсної програми «Тиждень критики». 

 

14 січня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект члена комітету Ольги Червакової № 1647 про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду), який передбачає вилучити із закону згадки про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК), поклавши її функції на інші державні органи. Відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні 14 січня.

 

 На фінансування Комісії суспільної моралі на 2015 рік в бюджеті передбачили 3 млн грн.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6238
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду