detector.media
19.01.2015 20:32
Голова моральної комісії заявив, що вигуками «Ганьба!» таврували фільм «Плем’я» не члени НЕК
Голова моральної комісії заявив, що вигуками «Ганьба!» таврували фільм «Плем’я» не члени НЕК
Василь Костицький: «Ганьба!» під час показу «Племені» кричали у лівій частині залу. Я вийшов, поки ще було темно. «Плем’я» для мене – це соціальна психолого-натуралістична трагедія

Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький на прохання «Детектор медіа» дав коментар стосовно скандального показу стрічки «Плем'я» Мирослава Слабошпицького, що 17 січня відбувся у київському Будинку кіно. На запитання ТК він надав письмові відповіді.

 

Нагадаємо, за відгуками глядачів, показ стрічки Мирослава Слабошпицького «Плем'я» у Будинку кіно викликав бурхливі емоції у залі та згодом - емоційні дописи у Facebook. Очевидці події розповіли, що частина глядачів під час показу фільму кричали «Ганьба!», і висловили припущення, що там був присутній не лише голова НЕК, а ще принаймні півзалу членів Нацкомморалі. Втім, того ж дня з'явилися дописи кінематографістів, що засвідчили, що й самі представники кіногалузі критично оцінили стрічку. «Детектор медіа» намагалася зв'язатися з паном Костицьким,  однак на дзвінки та СМС він не відповідав.

 

Згідно з коментарем голови НЕК, на показ фільму він прийшов на запрошення кінорежисера Миколи Ільїнського, з яким мав зустріч перед кіносеансом.

 

Щодо попередніх припущень глядачів про те, що членів Нацкоммморалі було принаймні півзалу, пан Костицький уточнив: «Мені невідомо про участь членів НЕК у перегляді цього фільму. Як тільки Експертна комісія Держкіно України дозволить його у прокат [...], члени Національної комісії зможуть його подивитися».

 

Варто зазначити, що в український прокат фільму «Плем'я» стартував 11 вересня минулого року і завершився у жовтні.

 

Також Василь Костицький уточнив, що він не був серед глядачів, які кричали «Ганьба!». «У другій половині перегляду фільму та в кінці кіносеансу в залі справді глядачі висловлювали обурення з приводу побаченого, «ганьба!» кричали достатньо багато глядачів лівої частини кінозалу. Я залишив зал, коли в ньому було ще темно і на екрані демонструвалися титри з інформацією про розробників фільму. Залишив з почуттям образи - бо мені як людині, яка брала участь у багатьох найважливіших актах творення Української незалежної держави, депутата І, ІІ, ІІІ скликань Верховної Ради України, ближче проблеми, поставлені у шедеврі Олеся Саніна «Поводир», який я дивився разом з багатьма друзями (щось на зразок міжсімейного культпоходу). Надзвичайно своєчасний фільм! Сучасній Україні в умовах війни на Сході дуже потрібна українська героїка. Але це все бачення людини і громадянина, яке не впливає на можливі державні оцінки», - заявив голова НЕК.

 

Також Василь Костицький знайшов можливим висловити свої враження про перегляд «Племені». «Якщо згадати фільм Мирослава Слабошпицького «Ліквідатори», де герої так само безмовно вступають у статеві зносини, як і в «Плем'ї», постає питання про трактування цих сюжетів як еротичних чи порнографічних. Зараз це справа Прокатної комісії Держкіно. Ці епізоди впродовж сеансу викликали негативні коментарі глядачів, які сиділи недалеко від нас з Миколою Ільїнським. Світ побудований на любові, а любов - не тільки безсловесний секс», - зауважив пан Костицький.

 

Також голова НЕК відзначив, що зал емоційно реагував на картину: «Попри прохолоду у залі [...] було дуже спекотно від емоцій».

 

Василь Костицький також вважає, що «Мирослав Слабошпицький десь глибоко в душі ображений чи то на Україну, чи то на українців». Адже, на погляд голови НЕК, українська дійсність у фільмі «Плем'я» «дуже похмура і безпросвітна». «Єдині світлі моменти - поїзд, у якому герой фільму приїжджає до інтернату (за сюжетом стрічки він прибуває на тролейбусі. - ТК), та поява маленької дівчинки у шкільному платтячку з білим комірцем - у туалеті, з якого її виганяють дорослі «героїні» фільму», - пригадав пан Костицький.

 

Щодо теми моралі він, зокрема, відзначив: «"Перший дзвінок " у школі для героїв фільму ілюструє панування подвійної моралі. Сірим є і все інше життя за межами цього інтернату, у якому знаходяться герої фільму. Не виключенням є і приміщення міліції на фоні неприбраних вулиць, де героїні фільму отримують закордонні паспорти (ми знаємо, що сучасні приміщення державних установ виглядають дуже ефектно, а кабінети обставлені достатньо дорого і навіть красиво)».

 

Також пан Костицький додав: «До речі, з приводу учнів інтернату: Микола Ільїнський висловив мені своє обурення та зауважив, що автори фільму познущалися над людьми з певними фізичними обмеженнями, показавши їх майже всіх аморальними...».

 

Василь Костицький відзначив, що байдужих глядачів на перегляді фільму «Плем'я» не було, а сам він переконався у високому таланті Мирослава Слабошпицького.

 

«Перегляд фільму дав можливість переконатися у високому таланті кінорежисера Мирослава Слабошпицького. Не знаю, чи кінокритики будуть називати його реалістичним, чи твором із серії сюрреалістичного мистецтва, а для мене - це соціальна психолого-натуралістична трагедія», - резюмував Василь Костицький.

 

З повним текстом коментаря пана Костицького можна ознайомитися тут.

 

Нагадаємо, стрічка «Плем'я» вперше в історії України стала «Відкриттям року» Європейської кіноакадемії, завоювавши приз європейських кінокритиків (FIPRESCI). Водночас, здобувши понад 30 призів на міжнародних кінофестивалях, вестерн Мирослава Слабошпицького став і відкриттям України як кінематографічної держави - починаючи з гучного тріумфу Міжнародному Каннському кінофестивалі, де фільм Мирослава Слабошпицького здобув три призи конкурсної програми «Тиждень критики». 

 

14 січня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект члена комітету Ольги Червакової № 1647 про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду), який передбачає вилучити із закону згадки про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК), поклавши її функції на інші державні органи. Відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні 14 січня.

 

 На фінансування Комісії суспільної моралі на 2015 рік в бюджеті передбачили 3 млн грн.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://tsn.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY