Магазин вакцин «У кума». Моніторинг інформаційних каналів 7—13 грудня 2020 року

Магазин вакцин «У кума». Моніторинг інформаційних каналів 7—13 грудня 2020 року

27 Грудня 2020
5541

Магазин вакцин «У кума». Моніторинг інформаційних каналів 7—13 грудня 2020 року

5541
Російська вакцина підходить нам через однаковий менталітет, Зеленський товстішає, а «Європейська солідарність» на сьомому місці обганяє «Слугу народу» на другому. Про що говорити інформаційні канали наприкінці року.
Магазин вакцин «У кума». Моніторинг інформаційних каналів 7—13 грудня 2020 року
Магазин вакцин «У кума». Моніторинг інформаційних каналів 7—13 грудня 2020 року

Політичний рік добігає кінця і його головні теми сягають кульмінації. Канали Медведчука завершують пандемію телемагазином російської вакцини. Канали Порошенка підсумовують річницю нормандської зустрічі фетшеймінгом президента Зеленського. Одна радість — Ілон Маск скоро нарешті відключить нам інтернет.

Колися з Медведчуком

Коли твій кум налагоджує новий бізнес, цілком нормально його підтримати. Не нормально, коли кум при цьому боїться вживати власну продукцію. А ти за допомогою трьох телеканалів продаєш її мільйонам громадян. 

Про те, як канали Медведчука просувають «Спутник V» «Детектор медіа» вже неодноразово писав раніше (ось, ось, ось, ось, ось). «112», ZIK та NewsOne ведуть цілеспрямовану кампанію, аби переконати Україну, що їй абсолютно необхідно купувати російську «вакцину». Сюжети на цю тему називаються ні багато ні мало «Врятувати Україну». Канали дають слово російським чиновникам, аби ті хвалили свій хімікат. А, коли гості починають критикувати виріб, ведучі миттєво їх перебивають. Це, насправді, весела ситуація: просто подивіться, як модераторка врятувала нардепку «ОПЗЖ» Тетяну Плачкову, коли ту змусили визнати, що путінські «ліки» не протестовані. 

При цьому, як завжди з російською пропагандою, фаза помірної адекватності минула доволі швидко. І тепер для продажу «Спутник V» канали Медведчука все частіше вдаються до фантасмагоричного трешу. Микола Азаров переконує, що українцям більше підходить російська «вакцина», бо в нас однаковий менталітет. Ренат Кузьмін анонсує заяву у прокуратуру, якщо влада не почне купувати російський препарат: «Вполне возможно, мы имеем дело с геноцидом». Вадим Карасьов переконує, що влада не хоче використовувати російські «ліки», бо тоді люди пробачать агресію: «Так Россия нас же спасла. Черт с ним уже там с Донбассом, с Крымом». Чекаємо, коли виявиться, що «Спутник V» — це вакцина переможців, а всіма іншими можуть користуватися лише нащадки нацистів. 

Одна ментальність. Одна кров. Одна вакцина.

На жаль для Медведчука, російська «вакцина» — не єдина у світі. Тож куму Путіна доводиться переконувати не лише, що нам потрібно її купувати. А що потрібно купувати саме її. Різних причин пропагандисти вигадали багато, як вже було сказано вище. Ведучі ZIK розповідали, що західні препарати викликають алергічні реакції. Нагадаємо, що побічні ефекти є також в російської вакцини. І Путін на відміну від Байдена досі не вакцинувався. Ведучий Дмитро Співак на NewsOne заявив, що він безпартійний, а російська «вакцина» уже перевірена. Насправді, Співак балотувався вже від п’яти різних партій, а окремі країни буквально відмовляються купувати «Спутник V», бо вона «не відповідає умовам "необхідної лабораторної практики". Інші ведучі NewsOne показували зустріч Медведчука з вакцинованими російськими чиновниками й робили акцент на тому, як їм класно без масок. Вони ж і раніше не носили масок під час зустрічей у Москві.... 

Ведуча Діана Панченко вирішила злякати глядачів: а, раптом, уся Європа вакцинується, а ми — ні? Як, мабуть, кажуть під час вербоки на NewsOne, «або з Росією, або ніяк». Ведучий Віталій Дикий сказав, що українців цікавить якість ліків, а не країна походження. Сам так, зазначу, і це пов’язано. 

Крім того, ведучі та нардепи «ОПЗЖ» активно просували ідею, що Україна сама може заробити на виробництві російської «вакцини». Це класична безвихідна ситуація, у яку Кремль так любить ставити президента Зеленського. Відмовся — тебе не зрозуміє проросійський електорат та люди з меркантильним мисленням (принаймні, якщо, можливо, й російська вакцина пройде належні випробування). Погодься — викличеш обурення патріотів. У будь-якому разі Росія отримає свою дестабілізацію. Тим більшу, чим гучніше про «вакцину» волатимуть канали Медведчука.

Ще однією старою темою, на підтримку якої «ОПЗЖ» використала «вакцину», — це зовнішнє управління. Ведучі ZIK прямо казали, що Україна не купує російський хімікат через рішення посольства США. Ведучі NewsOne роздмухували теорію змови, що США має таємні причини для подібних заборон. Ренат Кузьмін стверджував, що йдеться про спільну схему заробітку американських та українських шахраїв. А ще Кузьмін заявив, що Медведчук здійснює подвиг. Присутні в залі замінники журналістів схвально покивали. 

До речі. Під час чергового монологу Медведчука своїм статистам, він теж піднімав питання вакцинації. Кум Путіна намагався переконати глядачів у безпечності «Спутника V», а Василь Апасов запитав у хазяїна, чи не лобіюють заборону російської «вакцини» американські фармкомпанії. Здогадайтеся. 

Твій вираз обличчя, коли кум дав уколотися. Але сам не вколовся

Проте не хвилюйтеся. Вадим Карасьов двічі за тиждень (раз, два) казав, що президент Володимир Зеленський уже зробив запит на розмову з Путіним, зокрема, про вакцину. Доказів політичний коментатор, звісно ж, не навів. Олександр Качура на NewsOne вирішив розповісти, як на його очах представник проукраїнської партії питав у члена «ОПЗЖ», де можна провакцинуватися. А на Прямому тим часом змальовували, як Зеленський буде піаритися на препаратах, коли ті прибудуть в Україну. Зрозуміло, що Росію подібні внутрішні чвари лише радують. І Тетяна Плачкова тим часом спокійно розповідає, як громадяни просять у неї дістати саме московських хімікатів.

Нормандське розставання

Річниця Нормандської зустрічі та, що важливіше, відсутність подальших засідань привели всі інформаційні канали до схожого висновку — у влади немає плану. Проукраїнські канали також підкреслювали, що ідея просто домовитися з Путіним від початку була нереалістичною. 

На Прямому ведуча Світлана Орловська сказала, що відсутність нових зустрічей — це добре, бо від них, мовляв, одні зради. Також глядачам показали нарізку сумнівних ідей Зеленського на тему миру. А ведучий Микола Вересень похизувався відео з собою, де він рік тому передбачає, що в Нормандському форматі не буде нових зустрічей. 

Своєї найвищої вершини Прямий досяг трохи згодом, коли Володимир Омелян заявив, що президент Зеленський вигорів. Ведуча Світлана Орловська у відповідь показала на своє обличчя і пожартувала, що по президентові цього не скажеш. «Ну, вигорають всі по-різному. Хтось набирає ваги, хтось скидає», — закінчив цей чудовий момент Омелян. Чекаємо, коли перед наступними виборами Порошенко запросить опонента на зважування. 

На ZIK у зриві міжнародних домовленостей звинуватили виключно Україну. Ведучі почали цю тему буквально ось так: «Останнього разу голови Нормандської четвірки зустрічалися рік тому. За цей час українська влада не виконала повністю жодного з пунктів комюніке». Як бачите, миру досі немає лише через небажання нашої держави, до агресора жодних претензій. Навіть більше того. Ведучий ZIK у цій програмі вирішив похвалити Росію, сказавши, що без неї не було б обмінів. Чорт забирай, звісно без неї б не було обмінів! Без неї б і війни не було. І каналів Медведчука.

Без Росії не було б радості

Інші маніпуляції та веселі цитати

Кремлівський проект Анатолій Шарій у спробах привернути до себе увагу дійшов до відчаю. Іспанський блогер на «112» заявив, що якоюсь вигаданою спецоперацією проти його партії керує особисто Володимир Зеленський. Та вирішив, що, аби залякати шаріївців, президент дає накази вбивати людей. Звучить дуже реалістично, враховуючи, що партія Шарія далеко за межами топ-10 на місцевих виборах і представляє загрозу лише медійній гігієні. І все ж це не заважає політику-невдасі стверджувати, що судді не виносять рішень проти його політсили, бо знають, що завтра вона більшістю може зайти в парламент. Нагадаємо, що наразі єдина перемога Шарія — це звання «YouTube-андон року». Також проросійський блогер сказав, що всі, хто пишуть про нього «проросійський блогер», виконують темники Офісу президента. А ще вирішив, що посприяв перемозі кандидата від «ОПЗЖ» у Кривому Розі. Взагалы то ні для кого не секрет, що Шарій сприяє цій партії…? Чому б ще йому дозволяли поширювати весь цей треш на її каналах? 

Також Шарій взяв участь у шоу на ZIK. Там ведучі забороняли іншим гостям спілкуватися з «паном Анатолієм», бо він має обмежений час. А наприкінці інтерв’ю похвалили його за кількість підписників. Це що, якась реклама ботів?

На Прямому тим часом вирішили розповісти про програш Зеленського на місцевих виборах. Так, його партія зайняла перше місце, але послухайте ці аргументи. Микола Давидюк сказав, що в «Слуги народу» немає вау-ефекту, просто найбільше депутатів. Ведучий Тарас Березовець вирішив, що «слуги» праві формально, коли кажуть про свою перемогу, але їхні депутати розмазані по країні. Ну… так, бо це місцеві вибори, і «слуг» розмазано майже удвічі більше, ніж представників «ЄС». До речі, Петро Порошенко в цьому сюжеті описав п’яте місце своєї партії: «Це фіаско поставило жирну, промовисту крапку кампанії місцевих виборів 2020 року. Від любові до ненависті один рік». А ні, вибачте, це він казав про вибори в Кривому Розі. Ще іронічнішою цю цитату робить підводка ведучого: «Партія «Європейська солідарність» підтвердила свій статус найпотужнішої української опозиційної сили [...] Партія набрала сили, тоді як президентська «Слуга народу» навпаки. Яскравим прикладом цьому стали результати волевиявлення у рідному місті Володимира Зеленського Кривому Розі». Це там, де представник влади посів друге місце, а представник «ЄС» — сьоме

Якщо у вас більше голосів ніж у «ЄС», то ви або не опозиція, або не українська

На NewsOne вирішили посумувати за пам’ятниками Леніна. Нардепка «ОПЗЖ» Тетяна Плачкова вирішила, що ті, хто скидав вождя, не знали його значення в історії. Хіба не навпаки — пам’ятники зруйнували тому, що ця людина силою окупувала Україну на початку XX сторіччя? Ведучий Олександр Шелест провів зв’язок між скинутими Леніними та поганою боротьбою з коронавірусом. Інший член партії кума Путіна Михайло Опанащенко сказав, що ленінопад призвів до війни в Україні. Росія ввела війська на захист русскостоящих? До речі, про ведучого Олександра Шелеста. Інша його програма подарувала нам красивий кадр. 

«ОПЗЖ» на щось натякає своїм виборцям

Ведучий Микола Вересень на Прямому вирішив, що ситуація з конституційною кризою спровокована штучно. Мовляв, нові депутати вже встигли накрасти, але ще не навчилися ховати, тож вирішили зупинити антикорупційну діяльність. Доказом цього, на думку Вересня, є занадто повільна реакція влади. Нагадаємо, що авторами подання до КСУ були здебільшого люди Медведчука та кілька членів «За майбутнє», а не «Слуга народу». І президент Зеленський запропонував миттєву реакцію, яку на Прямому теж критикували.  Краще б канал Порошенка не вигадував теорії змови, а говорив про реальні проблеми влади з корупцією.

Віктор Медведчук під час монологу в ефірі своїх каналів заявив, що у провалі Нормандського формату в 2014 році була винна лише одна людина — Петро Порошенка. Мовляв, тодішній президент почав контрнаступ без жодних причин, адже Медведчук 23 та 27 червня того року домовлявся про перемир’я, яких дотримувалися. Нагадаємо, що 24 червня бойовики збили український вертоліт, на якому загинули 9 людей. 27 червня відбулися штурми поблизу трьох українських міст. Можливо, у кума Путіна просто почалася амнезія від «вакцини»?

12 грудня на NewsOne вирішили обговорити українську освіту. Короткий висновок: повна деградація, спрямована на вирощування «проституток и наркоманов». 

Ведучий Сергій Висоцький на «Еспресо» 10 грудня провів інтерв’ю з Юрієм Макаровим про культурну політику діючої влади. Серед запитань було, чи могли за Зеленського зняти «Кіборгів»? Та чи робить Зеленький українську культуру більш радянською чи просто більш масовою? У наступному блоці програми Висоцький чесно зізнався: «Моя програма, я відверто кажу, досить опозиційна. Я не вдаю із себе якогось автора, який шукає іншу точку зору». Треба додати таке попередження  титром продовж програми. 

9 грудня у «Великому ефірі» на «Еспресо» відбувся геніальний діалог. Ведучий Василь Зима запитав: «Коли подорослішає Зеленський? Коли він стане президентом? Коли він перестане свої дитячі, можливо, якісь дорослі страхи й інші речі висловлювати й робити їх частиною своєї політики, пов’язаної, зокрема, з одним зі своїх опонентів паном Порошенком?» Політкоментатор Володимир Цибулько відповів, що в Зеленського просто тваринний страх перед Росією і йому треба на комусь відігруватися. «Порошенко інтелектуал. І, якщо Зеленський хоче помірятися біцепсами, то хай спочатку поміряється там лівою чи правою півкулею мозку. Знаннями мов. Він просто нікчема перед Порошенком.  І тому він вважає, що, якщо буде боротися з інтелектуалом Порошенком, то буде таким само інтелектуалом, як Порошенко. Ну, хай хоч заговорить румунською мовою для початку, одною з багатьох, якою володіє Петро Порошенко», — возвеличив лідера Цибулько. Називати опонента нікчемою — ось він, найкращий прояв інтелектуальної домінації.

Ех, треба було на стадіоні заговорити румунською

Сергій Гайдай у гостях на 24-му розповів, що це Порошенко передав тріаду каналів Медведчуку. Жодних доказів коментатор не навів, якщо, звісно, не враховувати вираз «я точно знаю». Зате сказав, що в Петра Димінського забрали канал ZIK тиском через кримінальні справи. Ага, Порошенко підсунув йому людину під авто.

Микола Азаров дав чергове двогодинне інтерв’ю на NewsOne. Поплічник Януковича жалівся на «нацистів», які вигнали його з України (вони, взагалі-то, називаються правоохоронною системою). А також розповідав про вплив Сороса та порушення прав людини в Україні. Цікаво чути про права людини від громадянина Росії

У нардепа «ОПЗЖ» Рената Кузьміна цього тижня сталося загострення зовнішнього впливу. На ZIK він розповідав, що країна в смартфоні не має сенсу, бо нам можуть відключити інтернет. Ведучий додав, що за пару десятиліть інтернет зможе контролювати Ілон Маск. На NewsOne нардеп казав, що існування зовнішнього впливу доводить його «остервенелое отрицание». Хоча в «ОПЗЖ», наприклад, активно заперечують, що працюють на Росію. 

Також Кузьмін на «112» 7 грудня повністю перебрехав лекцію колишнього посла Канади в Україні Романа Ващука. Член «ОПЗЖ», за його словами, буквально повторив три тези чиновника. Перша — «Урегулированию конфликта на Донбассе мешает Украина, которой запрещает это делать США». Насправді, пан Ващук закликав українців не сваритися між собою і казав, що команда Байдена натякала нашій владі трішки почекати з кроками, адже скоро геополітична ситуація може змінитися на нашу користь. Друга  — «Внешнеполитическим курсом Украины фактически руководит британское внешнеполитическое ведомство». Ващук казав, що британці давали поради. Третя — «Украина для Запада является лабораторным кроликом. Потому что на территории Украины Запад проводит глобальные социально-экономические эксперименты. Большая часть из которых законодательно запрещена в цивилизованных странах». Ващук у жартівливому тоні розповідав, що в Україну іноді привозили занадто інноваційні ідеї. Але ми щиро сподіваємося, що Кузьмін вірить у власну версію, та не може спати ночами. 

І ще трошки Кузьміна. Ось він кричить, що в жодній іншій країні немає таких антикорупційних структур, як у нас. А потім, коли йому називають подібні країни, каже, що нас не мають цікавити інші держави. Ось Кузьмін стверджує, що Войцеха Бальчуна взяли керувати «Укрзалізницею» без жодного досвіду у сфері. Насправді, цей менеджер зробив польську залізницю другим найбільшим вантажоперевізником Європи. Також член «ОПЗЖ» заявив, що міністр охорони здоров’я має піти у відставку, бо заразився коронавірусом. 

Кажуть, що Кузьмін вважає X-files документальним серіалом

Завершимо традиційно виправданнями Росії. Вадим Карасьов у власному шоу на NewsOne сказав, що позиція «Росія - агресор» заважає нормалізації стосунків із нею. А вбивства українців не заважають? Нагадаємо російським миротворцям, що прощення не може статися у розпал злочину. Олена Лукаш на NewsOne заявила, що Донбас не повернеться в Україну, бо наша країна лякає громадян. По-перше, Донбас і так частина України. По-друге, жителів окупованих територій лякають якраз подібні пропагандисти. На ZIK у шоу «Ми всі - українці» переконували, що Україні не варто відстоювати борщ та критикувати виступи співаків у Москві. Але найяскравіше виділився інший момент цієї програми. Політкоментатор Валерій Димов детально перерахував, що Україна зробила для миру, та запитав у Сергія Сивохи на відеовключенні, що зробила Росія. Сивохо відповів: «А что сделали мы?» - нібито не чув щойно перераховане. І ведуча його відключила. 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5541
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду