Трагікомедія. Моніторинг інформаційних каналів 2—8 листопада 2020 року

Трагікомедія. Моніторинг інформаційних каналів 2—8 листопада 2020 року

22 Листопада 2020
3323

Трагікомедія. Моніторинг інформаційних каналів 2—8 листопада 2020 року

3323
Джо Байден згортає проект людства, NewsOne називає боротьбу з корупцією «шантажем», Микола Азаров переймається українським маслом.
Трагікомедія. Моніторинг інформаційних каналів 2—8 листопада 2020 року
Трагікомедія. Моніторинг інформаційних каналів 2—8 листопада 2020 року

На початку листопада інформаційні канали ніяк не могли відпустити Гелловін і продовжували лякати глядачів. Пропагандисти Медведчука розповідали страшилки про Байдена, який хоче «згорнути проект людства». Симпатики Порошенка ділилися історіями про «маленького диктатора», що хоче згвалтувати Конституцію. А тим, чия свідомість продовжувала опиратися, «112» транслював політичний гумор від дуету «Кролики».

Безсмертні камікадзе проти Конституції

Головною внутрішньоукраїнською темою тижня стала конституційна криза. Насичена суб’єктами, багатовекторна, юридично та політично складна подія, яка у виконанні інформаційних каналів, зрозуміло, звелася до критики влади. Ініціатива президента Зеленського щодо розпуску цього складу Конституційного суду цілковито затьмарила дії самого КСУ. А обговорення проблем антикорупційної системи, здавалося, взагалі не входило до планів телебачення. Якщо вам хотілося розібратися в ситуації, то, вже традиційно, варто було звертатися до інтернет-видань. Гості інформаційного мовлення могли лише обіцяти посадити президента.

На каналах Медведчука, чиї власники свого часу й направили оригінальне подання до Конституційного суду, антикорупційну реформу підривали на фундаментальному рівні. Ведучі та гості місцевих шоу не втомлювалися повторювати: електронне декларування було створене лише задля шантажу політиків. Мабуть, найкрасивіше цю тезу завернула Олена Бондаренко на NewsOne: «Впервые Конституционный суд Украины взялся за возврат суверенитета в отношении нашего государства [...] Попытался лишить всех этих грантоедов, соросят, всех этих внешних кураторов инструментария шантажа». Звучить так само, як спроби критикувати дзеркало за відображення. Очевидно, це соросята підкидають чиновникам у декларації непояснювані мільйони, будинки та земельні ділянки. А визначення «шантаж», у такому разі, поширюється на всю правоохоронну діяльність. Наприклад, «Або ти не крадеш гаманці, або ми посадимо тебе у в’язницю». 

Якщо шкідливість боротьби з корупцією та зовнішній вплив вас не переконали, то канали Медведчука пробували використати ситуацію принаймні для дискредитації України. Наприклад, ведучий ZIK запитував, чи знаходимося ми на межі руйнації держави? А пропагандист каналу NewsOne В’ячеслав Піховшек заявляв: «Ми живемо в такий період [...] Я не виключаю вбивств членів Конституційного суду України». Це вже не критика влади. Ідеться про роздмухування страху, невизначеності та зневіри щодо ситуації у країні загалом. При цьому, поливаючи брудом особисто Зеленського, проросійські діячі теж намагалися максимально драматизувати проблему. Нардеп «ОПЗЖ» Ренат Кузьмін чув у словах президента «угрозы кровопролитием». Член політради «ОПЗЖ» Володимир Кацман бачив методи більшовиків. Олена Лукаш розповідала про гоп-стоп.

Лексикон та досвід Лукаш цілком можна зрозуміти

Симпатики Петра Порошенка виступали проти скасування антикорупційної системи. Але більшість часу говорили не про рішення суду та механізми порятунку реформ, а про Володимира Зеленського. Нардепи «ЄС» на Прямому та «Еспресо» просували тезу, що Офіс президента наперед знав про рішення Конституційного суду, хотів захистити корупціонерів та скористатися ситуацією для подальшого захоплення впливу на КСУ.  

Крім цього, протягом усього тижня на солідарних із «ЄС» каналах тривало змагання з принижень президента. Гості й ведучі обурювалися його сумнівній, з точки зору закону, ініціативі та проявляли це в яскравих образах. Світлана Орловська та Микола Вересень почали ефір анекдотом про дурня. Олег Синютка розповів про «істерику актора», який «зрозумів, що він просто іграшка». Софія Федина стверджувала, що Зеленський «пробує згвалтувати Конституцію, право й державу загалом». Олексій Гончаренко радив президенту осилити Конституцію, раз він «якось там буквар осилив». Микола Княжицький називав лідера держави «маленьким диктатором», що хоче стати Гітлером або Сталіним. Микола Вересень заявляв, що в дискусії про розподіл влади в Україні «всі праві, за винятком Зеленського, безперечно»

І, раз Володимир Зеленський не правий, то Прямий гарантував йому покарання. Ведуча Світлана Орловська переконувала, що наступний «нормальний» президент має розслідувати дії актуального очільника держави. А Ігор Лапін публічно обіцяв, що зробить усе, аби президент потрапив у в’язницю. 

Трибунал для Зеленського уже готовий

На 24 каналі ведучий Артем Овдієнко 2 листопада порівнював суддів КСУ із «безсмертними камікадзе». Начебто вони, з одного боку, хочуть наостанок завдати Україні якомога більше шкоди. Але, з іншого, чудово знають, що їм не загрожує жодне реальне покарання. Крім цього, ведучий дотично захищав ініціативу президента Зеленського. Мовляв, не всі законні речі хороші (як колись рабство), і не всі незаконні речі погані (як, на думку Овдієнка, Революція гідності). Разом із тим, працівник 24-го передбачав безсилість президента та парламенту. А отже закликав глядачів не викидати літню гуму. 

Позиція «Слуг народу» у всіх цих дискусіях не радувала глядачів чіткістю. Нардепи наголошували, що потрібно не лише відновити антикорупційну систему, а й вирішити щось із Конституційним судом. Але конкретного рішення найчастіше не пропонували. Зокрема, ми не помітили, щоб хтось наполегливо відстоював ініціативу президента. І тим паче повторював його лякаючу риторику. Можливо, позиція монобільшості губилася на токшоу тому, що її члени єдині не могли приєнатися до реальної мети цих програм. Чорного піару влади. 

Також окремо варто відзначити заяву нардепа «ОПЗЖ» Рената Кузьміна на ZIK. Ви, мабуть, чули всі ці теорії змови, що на КСУ намагаються тиснути через розгляд судом  законопроектів про мову, землю, медичну реформу. Представник (кума) Путіна додав до цього ще одне питання: «возвращение звания президента Януковичу». Спойлери?

У Медведчука заговорили про повернення Януковичу звання президента. Цей рік стає все кращим

США обирає Смерть України

Вибори у Сполучених Штатах через свою тривалу невизначеність цього разу ледь не витіснили з ефіру інформаційних каналів власне українські теми. При цьому симпатики Порошенка так і не змогли прив’язати заокеанські події до Володимира Зеленського, а отже їхні ефіри на цю тему можна було дивитися. Прямий, «Еспресо» та представник сусіднього політичного табору — 24 канал — досить точно розповідали про події у США, не вдавалися до кричущих маніпуляцій і злегка схилялися на бік Джо Байдена.

Окремо можна виділити профільну програму про міжнародну політику The Week на Прямому каналі. Це шоу має дещо специфічний фасад (swag ведучих та елементи з баром не відповідають настрою самих дискусій), проте якісно робить свою роботу. За годину тут встигли обговорити ледь не більше важливих виборчих детелай, ніж на інших програмах за тиждень. Кадровий склад команди Джо Байдена та його політичний бекграунд, першу конгресвумен-українку, справу Хантера Байдена, електоральну динаміку в США, перспективи санкційної політики проти Росії. Якимось чином The Week, крім гостей студії, втиснув в ефір ще й записану розмову з Куртом Волкером та включення Мирослави Гонгадзе. Ззовні це шоу інколи виглядає так, наче страждає кризою середнього віку. Але про те, що ви його слухаєте, справді не соромно говорити людям.

«Слуги народу» протягом тижня як під копірку повторювали фрази про рівновіддаленість від обох кандидатів та двопартійну підтримку України. А от щодо каналів Медведчука… ви навіть не уявляєте.

По-перше, пропагандисти кума Путіна намагалися зобразити Джо Байдена не менше ніж самою Смертю. Юрій Дудкін на ZIK так його і назвав. А Сніжана Єгорова заявила, що демократ підтримує «сворачивание проекта человечества», яким надалі будуть правити машини. Після такого справді хочеться почитати книгу Єгорової «Жизнь в моей голове». 

Якщо загибель вас не лякає, медійники Медведчука знайшли ще страшнішу загрозу: людей, які відстоюють свої права. Юрій Молчанов на NewsOne звинувачував демократів у всіх «BLM-бедах». Расизм, поліцейське свавілля та вбивства чорношкірих, очевидно, не мають стосунку до Black Lives Matter. Олександр Лазарєв на ZIK казав, що через всі ці протести виборці Трампа вже бояться говорити про підтримку кандидата. Чекаємо, коли платний експерт Шарія почне пояснювати, що виборці бояться голосувати за його боса. Ірина Паламар заявила, що у США вже не можна займати високу державну посаду, якщо ти не «темнокожий трансгендер-лесбиянка». І це в країні, де жінка-віцепрезидент — це історичне досягнення. 

Чорношкірі трансгендери захоплюють американську політику

Також (про)російські пропагандисти роздмухували нічим не доведену брехню Трампа про фальсифікації на виборах. Аби в майбутньому дискредитувати цією історією будь-які заяви США. Цитуючи Діану Панченко, «Після того, що у Штатах відбувається, як у світі сприйматимуть чергові заяви США про занепокоєність і стурбованість щодо виборів в інших країнах? І щодо інших подій?». 

Існування фальсифікацій подавали однозначно. Та ж Діана Панченко прямо казала, що Трамп має підстави для оскарження результатів виборів, адже, наприклад, у Вісконсині проголосувало «120 тисяч мертвих душ». Це маніпуляція, яка витікає із незнання місцевого законодавства. Пізніше ведуча заявляла, що рекордну явку на американських виборах пов’язують із фальсифікаціями. Можливо, Медведчук і пов’язує. Але, взагалі, причина в голосуванні поштою та в політичному напруженні, яке мобілізувало виборців. В’ячеслав Піховшек розповідав, як у Мічигані Байден миттєво отримав 150 тисяч голосів. На момент виходу програми уже два дні було відомо, що це описка. Анатолій Матіос показував фотографії ящиків із бюлетенями, які буцімто хтось викинув на дорозі в Пенсильванії. Цій картинці два роки й вона з Нью-Джерсі. Андрій Портнов казав, що в багатьох округах спостерігачів не допускали на вибори. Адвокати Трампа уже визнали, що це не правда. Всі інші подібні заяви протягом тижня були такого ж, або ще гіршого рівня. Але це не заважало NewsOne закидати Америці лицемірство, коли вона говорить про вибори в Білорусі. А Михайло Погребинський навіть жалівся, що голоси у Штатах рахують довше, ніж у Росії, де вже вночі є попередні результати. У Росії результати відомі ще до виборів.

Російська комісія з підрахунку голосів у повному складі

Зрозуміло, що канали Медведчука також нахваляли Трампа. Показували глядачам апокаліптичні сюжети про Сполучені Штати, так, наче там уже почалася друга громадянська війна. Але найбільше розповідали про зовнішній вплив. США буцімто успішна за рахунок таких колоній як Україна. Ніхто в нашій державі не може зупинити заокеанські громадські організації. Джерелом легітимності для української влади виступає вашингтонський обком. Політики вже змагаються у підлизуванні до Байдена. Найвеселіші ж теорії змови травив у своєму комедійному шоу В’ячеслав Піховшек. По-перше, пропагандист на повному серйозі процитував Telegram-канал «Шептун», який повідомляє про таємні поїздки Сороса в Україну. По-друге, розповів теорію змови, як дистанційно кероване американське обладнання в українській ЦВК зможе заблокувати вибори «ОПЗЖ». А яке виправдання використовуєте ви, аби приховати свій страх перед технологіями? 

Насправді, це навіть трішки сумно. За роки своєї діяльності канали Медведчука виростили цілу плеяду навіжених коментаторів, які на кожному кроці бачать зовнішній вплив. Але, коли черга дійшла до виборів у США, вони так і не змогли видати нічого переконливого. Олександр Лазарєв прогнозував перевибори в Україні в разі перемоги Трампа, адже соросята втратять свої позиції. А попередні чотири роки вони їх за цього президента зберігали, бо... ? Ірина Паламар стверджувала, що на американських виборах все-таки лідирує Трамп, адже його таємно підтримує більша частина американців. От так само таємно він тепер і буде президентом. 

Інші цікаві цитати та маніпуляції тижня

У рамках гібридної війни Росія запустила проти Україну нову психотропну зброю — шоу «15 минут о наболевшем» на каналі «112», яке веде самопроголошений комедійний дует «Кролики». У випуску цього тижня глядачі могли почути «жарти» про «папіків», медичну реформу, тарифи та пенсіонерів-вегетаріанців, які не їдять м’яса через бідність. Був навіть номер, у якому чоловік начебто починає говорити матюк, але потім це виявляться якесь інше слово!  Боже, за що нам ця ху … дожня самодіяльність? 

6 листопада на каналі «112» провели півторагодинне інтерв’ю з Миколою Азаровим. Зрозуміло, що в ньому була певна кількість російської пропаганди. Наприклад, історія про те, що це США в рамках їхньої ворожнечі з Росією цікаві бази на території України. А от в нашої держави буцімто взагалі немає причин втягнуватися у «чужий конфлікт». Насправді, ми маємо понад 13 тисяч причин. Проте здебільшого Азаров говорив не про високу політику, а... помітно сумував за часами прем’єра-господарника. Переживав про українські запаси творогу, радив політикам почитати свою книгу, оцінював українській бюджет. Гей, «112», навіщо ви даєте іноземному громадянину втручатися в українське молочне виробництво? Це ж зовнішній вплив.

High tech. Low life

На каналах Петра Порошенка тим часом продовжували міфологізувати його постать. Наразі стан справ такий: якщо вірити Прямому, здорова більшість на основі «Європейської солідарності» тримає країну, політсила Порошенка може допомогти владі «витерти сопельки», до 2019 року ні в чому не було дилетанства. Пройде ще трішки часу й можна буде розповідати, що до 2019 року не було корупції, Авакова та репу.

Ви вже про нього забули, а на каналах Медведчука продовжують воювати з томосом. У своєму шоу В’ячеслав Піховшек описував справжній апокаліпсис з елементами захоплень храмів, довічного розколу, фізичного насильства над віруючими. Та цитував правила Dungeons & Dragons: «Грех раскола не смывается даже мученической смертью». Радимо спробувати кров єдинорога.

Також ведучий NewsOne звинувачував «Опозиційний блок» у розколі електорату «Партії регіонів». І закликав вічно пам’ятати про зраду Вілкула-Мураєва. Насправді, це «За життя» відкололося, а потім вкрало в «Опозиційного блоку» цілу купу членів, включно зі співголовою Юрієм Бойком, заснувавши таким чином «ОПЗЖ». Нагадаємо Піховшеку, що гріх розколу не змивається. І що ці люди кожного року воюють з «переписуванням історії». 

Крім того, відзначимо, що В’ячеслав Володимирович протягом тижня дивував якимось зашкалюючим рівнем мови ворожнечі. Він розповідав про «тупые вопросы журналистов «Украинской правды» к тупому Богдану». Стверджував, що Олексій Резніков «тупий як пробка». Називав Петра Порошенка «дерьмом, которое с треском проиграло». А пізніше додавав про «помаранчеву и евромайдановскую шваль». Що таке, закінчилися аргументи, навіть маніпулятивні?

Тим часом на іншій програмі NewsOne — інтерв’ю з Оленою Бондаренко — бідкалися на проблеми зі свободою слова. Наприклад, ведуча Діана Панченко згадувала про «галас» після першої появи Портнова на українському телебаченні. А ексрегіоналка додавала, що такі люди як Портнов та Лукаш — це мастодонти й фараони. Тобто, давно вимерлий, відсталий в еволюції вид? У цій же розмові Бондаренко назвала Революцію гідності «политическим Чернобылем». І сказала, що після Майдану трапився найбільший «исход» журналістів в історії України. На пару з ведучою вона навела кілька прикладів таких журналістів. Можливо, це був найбільш обурюючий момент тижня: Павло Шеремет, Анатолій Шарій, Ігор Гужва, Олесь Бузина. 

5 листопада хтось по-приколу запросив на ZIK Сніжану Єгорову та Світлану Вольнову. Від них ми дізналися, що коронавірус — це медична афера з ціллю «свернуть проект человечества» (відео). Святкування Гелловіну в Ухані — це спецоперація з метою показати, що китайці керують світом (відео). А людей, які змінюють імена, треба тестувати на психологічний стан (відео). Нагадаємо, що справжнє ім’я Сніжани Єгорової — Анжела Грищенко. 

Також на цій програмі за участі Сніжани Єгорової вкотре піднімали мовне питання. ZIK запросив Ларису Ніцой. Роздув локальні скандали до державного рівня. Розповів, що до 2014 року в Україні не було проблем з мовою. Висміяв проукраїнських гостей. Загалом, вкотре виступив із перевіреною місцевою класикою. А от на шоу «19» 6 листопада канал вдався до креативніших маніпуляцій. Із посиланням на нещодавно опублікований план Кабміну до 2030 року, тут заявили, що лише 47% українців вдома спілкуються українською. З чого можна зробити висновок, що ще 53% спілкуються іншими мовами, а, якщо подивитися правді в очі, — російською. Проте, насправді, в оригінальному соціологічному дослідженні вказано, що ще 29% використовують як українську так, і російську. І лише 24% — виключно російську. 

І, звісно ж, протягом усього тижня канали Медведчука поширювали кричущу російську пропаганду. Особливо тут демонізували Олексія Резнікова, який раніше застерігав від повернення окупованих територій в якості «онкопухлини», та називав ці території ментально хворими. На свою адресу міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій почув усе: від звинувачень у нерозумінні Донбасу до слів про те, що він сам онкопухлина. В інший час пропагандисти розповідали, що місія Курта Волкера провалилася, бо він зайняв «полностью проукраинскую позицию». Звинувачували Україну у непопуступливості та войовничості. Критикували фільм «Атлантида» за зображення Донбасу як випаленої землі. Називали Медведчука найефективнішим менеджером для досягнення миру. Сергій Сивохо на ZIK хвалив мирний план окупантів. А член «ОПЗЖ» Михайло Опанащенко на NewsOne стверджував, що в ідеях агресора немає жодних ризиків. Провести вибори без контролю над власним кордоном? І правда, що може трапитися.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3323
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду