Клоуни Медведчука. Моніторинг «112», NewsOne та ZIK за 2-8 грудня 2019 року

Клоуни Медведчука. Моніторинг «112», NewsOne та ZIK за 2-8 грудня 2019 року

11 Грудня 2019
5883

Клоуни Медведчука. Моніторинг «112», NewsOne та ZIK за 2-8 грудня 2019 року

5883
Як Крим «переїхав» у Росію, українська армія перетворилася на «муфлонів», а Джокер провів спіритичний сеанс із NewsOne. Моніторинг каналів Медведчука 2-8 грудня.
Клоуни Медведчука. Моніторинг «112», NewsOne та ZIK за 2-8 грудня 2019 року
Клоуни Медведчука. Моніторинг «112», NewsOne та ZIK за 2-8 грудня 2019 року

Як Україна розлякала свої території

Молодоземельні креаціоністи заперечують історію. Товариство пласкої Землі заперечує форму планети. Канали Медведчука заперечують російську агресію. Крім суспільного ставлення, всі ці спільноти мають іще одну спільну рису — рівень аргументації. Креаціоністи вважають, що динозаври каталися на Ноєвому ковчезі. Фанати пласкої Землі думають, що космонавти — це актори. Гості каналів Медведчука переконують, що Україна сама розлякала свої території.

Євген Філіндаш, автор книжки «Україна — не Європа», заявляв на «112»: «Тогда тоже кричали: «Не устраивает новая власть — чемодан, вокзал, Россия». Крым взял чемодан, вокзал и в России». По-перше, анексія розпочалася 20 лютого, до зміни влади. По-друге, Крим нікуди не «йшов», його захопили «зелені чоловічки», пізніше офіційно визнані НАТО російськими військами. Світова спільнота вважає ці події анексією.

Олександра Кужель на NewsOne теж стверджувала, що «если бы эта фраза "отнестить к Левобережью с любовью", может и не было бы вот того, что произошло. Все забывают, что закон Кириленка про мову после Майдана, кто не помнит, — посмотрите даты, взорвался Крым как раз после закона языкового Кириленка». Що ж, радимо нарешті подивитися дати самій екснародній депутатці. Проект про скасування Закону Ківалова-Колесніченка подали ще в 2012 році. Проголосували його 23 лютого 2014 року. А російські медалі за анексію Криму датовані 20 лютим. Крім того, Кужель — що, хіппі, аби вірити, немов «любов до Лівобережжя» могла зупинити російську техніку? І хіба українські військові не проявляють свою любов, віддаючи за Донбас життя? 

До речі, про це. Євген Балицький на «112» заявляв, що він офіцер, але не поїде воювати на Донбас «со своим народом». Ну добре, нехай воює тільки з росіянами. А ще Балицький стверджував, що перед тим, як іти звільняти Крим, потрібно розібратися, хто його здав і за які гроші. Можливо, стереотипи народного депутата про добровільний перехід у російську власність пов’язані з його сімейною історією. Син Балицького веде бізнес в Криму та добровільно отримав російське громадянство. Уже на NewsOne екснародний депутат розповідав, що Крим та Донбас не визнали «державний переворот»: «Ну правда, если я голосовал за Януковича, пусть он три раза будет подонком, но это был мой президент. Какое право имели свергать его?» Що ж, Янукович відмовився від власних євроінтеграційних обіцянок, використав силу проти мирних мітингувальників, ініціював прийняття диктаторських законів, організував масовий розстріл у центрі столиці, втік із країни та закликав Росію ввести війська. Але Балицький, очевидно, згоден терпіти подібне, якщо вже «проголосував». Тоді нагадаємо народному депутату, що Янукович був не «його президентом», — керівника країни визначають всі громадяни. І взагалі, чому Балицький так обурюється достроковій зміні лідера держави, якщо сам підписувався за імпічмент Порошенка?

Сім’я Балицьких більше за інших постраждала від анексії. На цих кадрах видно, як сина політика тримають у полоні й силою змушують прийняти російське громадянство.

Олександр Качний на NewsOne доводив, що між українцями та росіянами немає ворожнечі, а всі проблеми спричинили ті «кто незаконно пришли к власти в 2014 году». Нагадаємо народному депутату, що він говорить про себе. У 2014 році Качний балотувався в парламент від «Опозиційного блоку», щоправда, не пройшов. Тож 2015-го політик повернувся в Київську обласну раду, де працював до революції. От вам і переворот. Також Качний розповідав, як у 2014 році київська влада використала зброю проти мирного населення Донбасу. Мирне населення — це озброєні бойовики Гіркіна, терористи чи російські військові? Але навіть якщо відкинути фактологічну недолугість слів Качного, лишається моральний аспект. Ким треба бути, аби виставити військових-захисників держави агресорами «проти мирного населення»? 

Збройні сили «муфлонів»

І раз ми згадали про дискредитацію військових, то десь почалося гикатися Руслану Коцабі. У черговому випуску шоу «Прямоефірна безкарність» невизнаний ведучий NewsOne показав відео, де буцімто співробітники військкомату силою забирають працівника з роботи. «Журналіст» попросив, щоби відео крутилося на екрані, поки він його коментує, щоб «люди запам’ятали чітко й боялися другий раз у людних місцях, коли до них підходять люди в камуфляжній формі, боялися продовжувати розмову». Крім явки з повинною, Коцаба також вигадав мотивацію для працівників військоматів: «Напевно, сказав їхній там керівник, шо не наберете всіх цих нещасних прощалиг, будь ласка, підете самі в якості гарматного мяса допомагати олігархам заробляти». Нагадаємо, що на Донбасі воюють лише добровольці. І роблять вони це не в інтересах олігархів, а для захисту територіальної цілісності України. Чого Коцаба, мабуть, не цінує, адже кілька разів ображав ЗСУ, зокрема, називаючи військових «камуфляжними муфлонами, які навіть мови, крім матюків, ніякої не знають». Не ведучому Медведчука оцінювати інтелектуальний рівень людей, особливо поки на Донбасі гинуть оперні співаки, вчителі та поети.

Руслан Коцаба. Експерт із муфлонів

На шоу «Стіна» дискредитували рух у НАТО. Євген Філіндаш, наприклад, заявляв, що однією з причин для початку війни стала відсутність закріпленої в Конституції позаблоковості України. По-перше, наша держава й так декларувала позаблоковість аж до грудня 2014 року. По-друге, а чи не стала однією з причин війни відсутність членства в НАТО? Євгеній Балицький стверджував, що НАТО не врятує, а лише розділить Україну, як буцімто розбомблену ним же Югославію. Насправді ж НАТО декларує підтримку цілісності України, а до югославських війн (коли окремі країни прагнули незалежності) Альянс приєднався вже наприкінці подій, реагуючи на тероризм та етнічні чистки. 

Крім цього, шоу «Тема» на NewsOne вигадувало власну соціологію. Михайло Добкін (був такий політик) розповідав про агресивну меншість виборців Порошенка та Вакарчука, до яких прислуховується Зеленський. Не знаємо, що там мав на увазі Добкін, але ось соціологія: 58,5% українців готові на компроміси, але не будь-які; 66% не готові проводити вибори на умовах бойовиків; 62% виступають проти спеціальних прав для реінтегрованих територій. Це трохи більше тих 14%, які на виборах підтримали «Голос» та «ЄС». Також канал опитав аж п’ятьох «пересічних українців», як вони ставляться до Росії та росіян. Зрозуміло, що ніхто не дав негативних оцінок, хоча насправді позитивно до Росії ставиться тільки половина (54%) громадян.

А ще Діана Панченко заперечувала, що існує Путінська інтерпретація мінських домовленостей. Їй, звісно, видніше, ніж Путіну, який вважає, що «есть разные трактовки отдельных положений минских договоренностей». Крім того, ведуча переживала, чи правильно напередодні нормандського саміту називати Росію терористом, як це зробив міністр МЗС Пристайко. Про те, що раніше суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі про підтримку Росією тероризму, ніхто, звісно, не згадав. Натомість Олександр Качний вирішив, що Пристайко таким чином хотів нашкодити українцям та особисто президенту Зеленському. 

Також Діана Панченко відзначилася, коли говорила з гостями про артистів, які виступають у Росії. Просто подивіться на ці приклади нейтральної, рівновіддаленої, збалансованої журналістики: «Щодо ставлення до наших артистів, які гастролюють тут і там, і не ділять мистецтво на кордони й не змішують його з політикою?»,  «Культурна війна продовжиться чи ні?», «Вам не подобається жоден російський артист? [...] Ви російську музику теж не слухаєте? Жодну? Жодну? Фільми? А класику російську? Класику російську теж не читаєте? Достоєвський?».

І фільми російські не дивитися? Навіть класику?

В’ячеслав Піховшек тим часом присвятив частину своєї програми «репресіям» проти «ОПЗЖ». «Минулого тижня були перші політичні обшуки періоду Володимира Зеленського», — заявив Піховшек і додатково назвав події «репресіями проти опозиціонерів». «Хронологія тижня» показала цілий сюжет про те, як правоохоронці обшукували будівлю, де розташовані приймальні «ОПЗЖ». Пізніше виявилося, що СБУ проводила обшуки в охоронної фірми, яка займалася незаконним стеженням.

Why so serious?

У 2008 році після виходу фільму «Темний лицар» вконтакті буквально розривався від груп «Мысли Джокера». Пройшло трохи більше десяти років, любителі пафосних цитат виросли й переїхали на нові популярні російські платформи — Telegram та NewsOne. 

6 грудня в прямому ефірі токшоу «Протистояння» Василь Голованов ні сіло ні впало заявив, що пранкер Джокер «вийшов прямо зараз зі мною на зв’язок, написавши мені повідомлення, і запропонував ексклюзивні матеріали, які ще не були опубліковані, переписки з одним з депутатів дев’ятого скликання [...] І, більше того, у нас буде можливість поставити запитання цій людині, яка ховається за маскою Джокера». Ех, а раніше всі ховалися за масками Гая Фокса. 

Хай там як, а за годину NewsOne справді показав матеріали пранкера, а присутні народні депутати від «Слуги народу» навіть прокоментували викриття. Далі ціла студія чиновників, політиків та «експертів» зайнялася спіритичним сеансом і почала ставити запитання в порожнечу. Джокер мав почути й відповісти у листуванні. 

Відповіді справді не змусили себе довго чекати. Серійний убивця-психопат із коміксів заявив, що присутній в усіх чатах (включно з Офісом президента) і жодна програма не може його зупинити. А ще він у найкращих традиціях суперзлодіїв пояснив свою мотивацію: «Враги Украины — это мои личные враги. Они присутствуют среди всех политических сил, чиновников, олигархов. Сегодня в Украине наступила эпоха фарса и она скоро законичится». 

Уся ця ситуацію могла би бути значно кращою, якби NewsOne використовував кадри із «Джокером» шістдесятих.

Це все може виглядати досить смішно: купа поважних політиків ставлять запитання якомусь пранкеру, що ховається за маскою клоуна й відповідає так, наче пише діалоги для мультяшного злодія. Але є й інший погляд. На каналі кума Путіна за три дні до норманської зустрічі невідомий заявляє, що має доступ до приватного листування Офісу президента. Також він без жодних доказів публікує у прямому ефірі листування з можновладцями, які тут же коментують (а отже й легітимізують) їхні однопартійці. Ви уявляєте, який простір для зловживань відкриває подібний прецедент? І в чиїх руках цей інструмент? 

Жоден журналіст не дозволив би собі публікувати неперевірені зливи неперевіреної особистості. Не тільки тому, що це може виявитися неправдою, а й тому, що в цієї персони невідомі мотиви. Але тут і не йдеться про журналістику. Люди Медведчука подібними ефірами намагаються надати Джокеру ваги, розпіарити його на фоні політиків, легітимізувати в очах глядачів. Додайте до цього ореол таємничості та заяви про всюдисущість — і отримаєте ідеальний канал, через який у суспільство можна закидати що завгодно. Ще цікавіше це виглядає, якщо згадати, що, за збігом, у цей же час на каналі «Україна» в ефірі «Свободи слова» виступав президент Володимир Зеленський.  

У «Темному лицарі» Бетмен користувався «таємничістю» та «всюдисущістю», аби наганяти страх на злодіїв. Заяви Джокера в ефірі NewsOne цілком можуть нагнати страху на глядачів. Не щодня хтось стверджує, що може отримати доступ до найважливіших листувань у державі. Фактично це порушення таємниці листування, або, як вважає ведучий Василь Голованов, «лікування». 

Проте навряд чи Джокера варто боятися більше, ніж телеграм Ігоря Мосійчука. Ілля Кива в ефірі NewsOne розкрив, що за личиною пранкера ховається начебто журналіст. Доступ до листування він, імовірно, отримує через особисті зв’язки. А враховуючи, з якими ресурсами співпрацює таємничий незнайомець і де піариться, неважко звузити коло «підозрюваних». Головне, щоби злодій DC-комікс не став постійним гостем на каналах Медведчука. Там і так вистачає клоунів. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5883
Читайте також
22.02.2020 12:00
Ярослав Зубченко
10 315
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду