2 листопада - Міжнародний день ООН за припинення  безкарності за злочини проти журналістів

2 листопада - Міжнародний день ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів

2 Листопада 2014
4055
2 Листопада 2014
09:00

2 листопада - Міжнародний день ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів

4055
2 листопада - Міжнародний день ООН за припинення  безкарності за злочини проти журналістів
2 листопада - Міжнародний день ООН за припинення  безкарності за злочини проти журналістів

Сьогодні, 2 листопада, медійники світу вперше в історії відзначатимуть Міжнародний день ООН за припинення  безкарності за злочини проти журналістів  (the UN  International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists).  Про це повідомляє Міжнародна федерація журналістів (IFJ/МФЖ).

 

МФЖ  привертає увагу світової громадськості,  що цього року загинуло вже майже 100 репортерів . На тлі зростання насильства у   Пакистані, Сирії, Іраку, Палестині та Україні можливе ще більше число смертей, зазначає глобальна медіаорганізація.   

    

З 2 по 23 листопада Міжнародна федерація журналістів (IFJ) розгорне  кампанію боротьби  з  безкарністю за злочини проти журналістів, яка  включатиме серію акцій: заяв, відео-меседжів, розміщення повідомлень у соціальних медіа. Подана хронологічно серія заходів МФЖ включає тривалу акцію «22 дні - 22 сторі». Медіа-організація закликає    журналістів світу надсилати  блоґи, відео та інші матеріали. Про аналогічну МФЖ медіакампанію,  розпочату цього тижня IFEX, що об'єднує близько 100 організацій,  «Детектор медіа» повідомляла у піблікації «IFEX започаткувала кампанію боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів» / Медіаграмотність

 

З початку року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував на території України, 7 убивств журналістів, 265 випадків побиття та нападів.

 

У вересні журналісти, що працюють в зоні АТО, продовжували потрапляти в полон до терористів  так званих «ДНР» і «ЛРН» - п'ять випадків протягом місяця. Такі дані оприлюднив ІМІ за результатами свого моніторингу «Барометр свободи слова». У вересні  сталося 5 нападів на журналістів, що є найменшим показником за весь рік (у серпні сталося 8 нападів, у липні - 8, у червні - 13, у травні - 18, у квітні - 22, у березні - 44, у лютому - 70, у січні - 82).

 

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 7 убивств журналістів, 270 випадків побиття та нападів на журналістів. Жодного винуватця нападаів наспівробітників медіа в Україні досі не покарано.

 

З початку російської агресії на Сході України та в Криму станом на серпень представники так званих ДНР, ЛНР, «самооборони Криму»» та інших проросійських сепаратистських організацій захоплювали в полон або утримували щонайменше 62-х українських та іноземних журналістів.

 

Наразі у полоні проросійських бойовиків на Донбасі перебувають, за даними «Детектор медіа», чотири українських журналіста: Сергій Сакадинський, керівник луганської громадської організації Центр «Східна Україна», головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0»;  Роман Черемський, журналіст харківського часопису «Український простір»; співробітник відділу внутрішньої політики та інформації міськради міста Стаханова (Луганська область) Євген Шляхтін і журналіст стахановського видання «Футбольний огляд» Євген Тимофєєв.

 

26 вересня представники українських і російських журналістських  організацій ухвалили  у Відні (Австрія)  спільну заяву із вимогою розслідування загибелі на сході України співробітників іноземних ЗМІ та звільнення захоплених в полон українських журналістів. Представники журналістських організацій України (НСЖУ, НМПУ) і Російської Федерації (Спілка журналістів Росії) на зустрічі в Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович заявили, що засуджують випадки загибелі, побиття і затримання журналістів в зоні військового конфлікту на сході України.

 

В Києві продовжуються судові слухання у справі про вбивство журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія. 15 жовтня справу про вбивство журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія було перекваліфіковано за статтею КК «хуліганство, вчинене групою осіб», одного з фігурантів справи Юрія Крисіна відпустили з-під домашнього арешту.

 

В'ячеслава Веремія було вбито в ніч з 18 на19 лютого. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. На перехресті на машину напали озброєні невідомі, почали розгойдувати машину, витягли водія і пасажирів і почали їх бити. Дві людини отримали травми, а журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. Міліція Києва порушила за цим фактом кримінальну справу. За даними Генеральної прокуратури України, у скоєному 19 лютого у Києві злочині підозрюють 45-річного Джалала Алієва на прізвисько «Діма Дагестанець». У ГПУ стверджують, що мають докази співпраці пана Алієва з одним з нардепів від Партії регіонів. Підозрюваний досі перебуває у розшуку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4055
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду