Сім журналістів в Україні вбито, 265 – побито за вісім місяців року – ІМІ

Сім журналістів в Україні вбито, 265 – побито за вісім місяців року – ІМІ

10 Вересня 2014
3366
10 Вересня 2014
18:36

Сім журналістів в Україні вбито, 265 – побито за вісім місяців року – ІМІ

3366
Сім журналістів в Україні вбито, 265 – побито за вісім місяців року – ІМІ
Сім журналістів в Україні вбито, 265 – побито за вісім місяців року – ІМІ

З початку року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував сім випадків убивств журналістів на території України, 265 випадків побиття та нападів на журналістів, 119 фактів перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 120 випадків цензури. Про це йдеться на сайті ІМІ.

 

Основними подіями у сфері свободи слова в Україні в серпні цього року стали загибель російського журналіста Андрія Стеніна, різке зростання тиску на журналістів і ЗМІ з боку окупаційної влади Криму, та продовження захоплення журналістів у заручники терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР». Такі дані щомісячного моніторингу порушень прав журналістів Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

 

Зокрема, 5 серпня близько міста Сніжне Донецької області загинув фотокореспондент російського «РИА Новости» Андрій Стенін. Обставини його загибелі потребують ретельного і неупередженого розслідування, досі відомо лише, що він перебував у машині, в яку влучив снаряд. Українська сторона наразі не має доступу до місця, де стався інцидент, оскільки дана територія контролюється «ДНР». Це вже сьома смерть представників медіа на території України у зв'язку з виконанням професійних обов'язків з початку 2014 року.

 

У серпі цього року було зафіксовано дев'ять випадків порушень свободи слова у Криму. Для порівняння, у липні в цьому регіоні було зафіксовано одне порушення, що, на думку ІМІ, вказує на різке зростання тиску на свободу слова з боку окупаційної влади Криму. Зокрема, продовжувався тиск на «Чорноморську телерадіокомпанію», «Центр журналістських розслідувань» та засновника Кримської агенції новин (QHA) Ісмета Юкселя. Окупаційна влада Криму також почала блокувати українські сайти.

 

Серед інших порушень, експерти ІМІ зафіксували вісім випадків у категорії «побиття, напади», а також вісім випадків викрадень та утримань журналістів на сході України. Зокрема, журналісти телеканалів НТН, «Еспресо TV» та «112 Україна» були захоплені в заручники «ДНР» та «ЛНР».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3366
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду