detector.media
02.11.2014 09:00
2 листопада - Міжнародний день ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів
2 листопада - Міжнародний день ООН за припинення  безкарності за злочини проти журналістів

Сьогодні, 2 листопада, медійники світу вперше в історії відзначатимуть Міжнародний день ООН за припинення  безкарності за злочини проти журналістів  (the UN  International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists).  Про це повідомляє Міжнародна федерація журналістів (IFJ/МФЖ).

 

МФЖ  привертає увагу світової громадськості,  що цього року загинуло вже майже 100 репортерів . На тлі зростання насильства у   Пакистані, Сирії, Іраку, Палестині та Україні можливе ще більше число смертей, зазначає глобальна медіаорганізація.   

    

З 2 по 23 листопада Міжнародна федерація журналістів (IFJ) розгорне  кампанію боротьби  з  безкарністю за злочини проти журналістів, яка  включатиме серію акцій: заяв, відео-меседжів, розміщення повідомлень у соціальних медіа. Подана хронологічно серія заходів МФЖ включає тривалу акцію «22 дні - 22 сторі». Медіа-організація закликає    журналістів світу надсилати  блоґи, відео та інші матеріали. Про аналогічну МФЖ медіакампанію,  розпочату цього тижня IFEX, що об'єднує близько 100 організацій,  «Детектор медіа» повідомляла у піблікації «IFEX започаткувала кампанію боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів» / Медіаграмотність

 

З початку року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував на території України, 7 убивств журналістів, 265 випадків побиття та нападів.

 

У вересні журналісти, що працюють в зоні АТО, продовжували потрапляти в полон до терористів  так званих «ДНР» і «ЛРН» - п'ять випадків протягом місяця. Такі дані оприлюднив ІМІ за результатами свого моніторингу «Барометр свободи слова». У вересні  сталося 5 нападів на журналістів, що є найменшим показником за весь рік (у серпні сталося 8 нападів, у липні - 8, у червні - 13, у травні - 18, у квітні - 22, у березні - 44, у лютому - 70, у січні - 82).

 

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 7 убивств журналістів, 270 випадків побиття та нападів на журналістів. Жодного винуватця нападаів наспівробітників медіа в Україні досі не покарано.

 

З початку російської агресії на Сході України та в Криму станом на серпень представники так званих ДНР, ЛНР, «самооборони Криму»» та інших проросійських сепаратистських організацій захоплювали в полон або утримували щонайменше 62-х українських та іноземних журналістів.

 

Наразі у полоні проросійських бойовиків на Донбасі перебувають, за даними «Детектор медіа», чотири українських журналіста: Сергій Сакадинський, керівник луганської громадської організації Центр «Східна Україна», головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0»;  Роман Черемський, журналіст харківського часопису «Український простір»; співробітник відділу внутрішньої політики та інформації міськради міста Стаханова (Луганська область) Євген Шляхтін і журналіст стахановського видання «Футбольний огляд» Євген Тимофєєв.

 

26 вересня представники українських і російських журналістських  організацій ухвалили  у Відні (Австрія)  спільну заяву із вимогою розслідування загибелі на сході України співробітників іноземних ЗМІ та звільнення захоплених в полон українських журналістів. Представники журналістських організацій України (НСЖУ, НМПУ) і Російської Федерації (Спілка журналістів Росії) на зустрічі в Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович заявили, що засуджують випадки загибелі, побиття і затримання журналістів в зоні військового конфлікту на сході України.

 

В Києві продовжуються судові слухання у справі про вбивство журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія. 15 жовтня справу про вбивство журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія було перекваліфіковано за статтею КК «хуліганство, вчинене групою осіб», одного з фігурантів справи Юрія Крисіна відпустили з-під домашнього арешту.

 

В'ячеслава Веремія було вбито в ніч з 18 на19 лютого. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. На перехресті на машину напали озброєні невідомі, почали розгойдувати машину, витягли водія і пасажирів і почали їх бити. Дві людини отримали травми, а журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. Міліція Києва порушила за цим фактом кримінальну справу. За даними Генеральної прокуратури України, у скоєному 19 лютого у Києві злочині підозрюють 45-річного Джалала Алієва на прізвисько «Діма Дагестанець». У ГПУ стверджують, що мають докази співпраці пана Алієва з одним з нардепів від Партії регіонів. Підозрюваний досі перебуває у розшуку.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY