У вересні на Сході викрадені п’ять журналістів, у Криму посилюється тиск на медіа —  ІМІ

У вересні на Сході викрадені п’ять журналістів, у Криму посилюється тиск на медіа — ІМІ

7 Жовтня 2014
4162

У вересні на Сході викрадені п’ять журналістів, у Криму посилюється тиск на медіа — ІМІ

4162
У вересні на Сході викрадені п’ять журналістів, у Криму посилюється тиск на медіа —  ІМІ
У вересні на Сході викрадені п’ять журналістів, у Криму посилюється тиск на медіа —  ІМІ

У Криму продовжується тиск на свободу слова та журналістів з боку окупаційної влади (дев'ять випадків у вересні), а журналісти, що працюють в зоні АТО, продовжують потрапляти в полон до терористів  так званих «ДНР» і «ЛРН» (п'ять випадків протягом вересня). Такі дані повідомляє за результатами свого щомісячного  моніторингу «Барометр свободи слова» Інститут масової інформації (ІМІ).

 

У вересні зросла кількість залякувань журналістів - зафіксовано дев'ять таких випадків. Вперше на свою адресу отримали погрози журналісти телевізійного проекту «Наші гроші». «Другий місяць поспіль ми спостерігаємо, як редакції ЗМІ нібито мінують. Наприклад, 5 канал протягом вересня "мінували" п'ять разів, також було нібито заміновано національне інформаційне агентство "Укрінформ"», - повідомила експертка ІМІ Катерина Дячук.

 

Водночас загалом кількість порушень свободи слова в Україні, в порівнянні з попередніми місяцями, зменшилась. У вересні було зафіксовано п'ять нападів на журналістів, що є найменшим показником з початку року (у серпні та липні - по вісім нападів, у червні - 13, у травні - 18, у квітні - 22, у березні - 44, у лютому - 70, у січні - 82), а також два випадки цензури. Також ІМІ не зафіксував у вересні жодного випадку нападів на офіси ЗМІ та кібер-злочинів.

 

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував сім убивств журналістів, 270 випадків побиття та нападів на журналістів, 120 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 122 випадки цензури.

 

Детальніше ознайомитись з результатами «Барометру свободи слова» за вересень  можна за посиланням.

 

Нагадаємо,  згідно моніторингу ІМІ «Барометр свобода слова» основними подіями у сфері свободи ЗМІ в Україні в серпні цього року стали загибель російського журналіста Андрія Стеніна, різке зростання тиску на журналістів і ЗМІ з боку окупаційної влади Криму, та продовження захоплення журналістів у заручники терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4162
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду