За фактом викрадення журналістів на Донбасі Генпрокуратура відкрила кримінальні провадження

24 Квітня 2014
5312

За фактом викрадення журналістів на Донбасі Генпрокуратура відкрила кримінальні провадження

5312
За фактом викрадення журналістів на Донбасі Генпрокуратура відкрила кримінальні провадження

За фактом викрадення в Слов'янську (Донецька область) журналістки Ірми Крат та зникнення журналіста - громадянина Ізраїлю та США Саймона Островського відкриті два кримінальні провадження за ч.1 ст.146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Про це повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на прес-службу Генеральної прокуратури України.  

 

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, провадження відкрив слідчий відділ Слов'янського міського відділу Головного управління МВС України в Донецькій області, а процесуальне керівництво здійснює Слов'янська міжрайонна прокуратура. Наразі ведеться досудове слідство.

 

Також за фактом зникнення на Донбасі фотожурналіста з Коломиї Євгена Гапича та його брата Геннадія прокуратура Центрально-міського району Горлівки контролює досудове розслідування у кримінальному провадженні по п.1 ч.2 ст.115 КК (умисне вбивство двох або більше осіб).

 

«Встановлено, що вони 21.04.14 на автомобілі Nissan X - trail виїхали з міста Суми в місто Горлівка в особистих справах і з 22.04.14 на зв'язок не виходять , їх місцезнаходження невідоме, мобільні телефони не відповідають. Триває досудове слідство» , - йдеться в повідомленні.

 

В свою чергу Слов'янська міжрайонна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч.1 ст.115 КК (умисне вбивство) за фактом зникнення у місті  журналіста фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера.

 

Крім цього, за фактом підпалу редакції газети «Провінція» в м. Костянтинівці Донецької області 23 квітня, Костянтинівська міжрайонна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні , відкритому за ч.1 ст.171 КК (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

 

Нагадаємо, за час незаконного захоплення влади у Слов'янську проросійські сепаратисти забрали в полон вісьмох журналістів.

 

Увечері 13 квітня в невідомі захопили у його власній квартирі громадського журналіста Артема Дейнегу, який вів трансляцію штурму місцевого відділку СБУ. Наразі відомо, що його утримують у заручниках.

 

16 квітня невідомі викрали журналіста фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера. Раніше він працював на Першому національному. Наразі про його долю нічого невідомо.

 

17 квітня затримали кореспондентку газети «Комсомольская правда в Украине» Євгенію Супричевуу Слов'янську. Її затримали через смс, яку вона збиралася надіслати редактору з повідомленням про мера Слов'янська Нелю Штепу. Журналістку відпустили через дві доби.

 

20 квітня сепаратисти викрали й досі утримують київську журналістку і активістку Ірму Крат.

 

21 квітня були затримані двоє іноземних журналістів Поль Гого і Коссімо Аттанасіо, а також білоруський кореспондент газети «Новий час» Дмитро Галко. Пізніше сепаратисти їх відпустили, і білоруський журналіст розповів «Радіо Свобода» про своє звільнення з полону.

 

22 квітня у м.Горлівці на  Донбасі зник фотокореспондент Євген Гапич з Коломиї, який отримав тревел-грант ГО «Детектор медіа» (кошти фонду «Відродження») на висвітлення подій на Сході України та поїхав у відрядження від івано-франківської газети «Репортер». Також цього ж дня самопроголошений мер Слов'янська В'ячеслав Пономарьов  повідомив, що сепаратисти затримали журналіста Саймона Островського. 24 квітня пан Пономарьов заявив, що заручника можуть обміняти на когось із прихильників федералізації.

 

24 квітня сепаратисти відпустили журналіста Саймона Островського, якого утримували з 22 квітня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5312
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду