У Слов’янську сепаратисти 10 днів утримують стрімера, що транслював штурм СБУ

У Слов’янську сепаратисти 10 днів утримують стрімера, що транслював штурм СБУ

23 Квітня 2014
5763

У Слов’янську сепаратисти 10 днів утримують стрімера, що транслював штурм СБУ

5763
У Слов’янську сепаратисти 10 днів утримують стрімера, що транслював штурм СБУ
У Слов’янську сепаратисти 10 днів утримують стрімера, що транслював штурм СБУ

Увечері 13 квітня в м.Слов'янську (Донецька обл.) невідомі захопили у його власній квартирі громадського журналіста Артема Дейнегу, який вів цю трансляцію штурму місцевого відділку СБУ. Про це повідомляє «Комсомольская правда в Украине» з посиланням на знайому журналіста  Яну Плотнікову.

 

Будинок, де 25-річний Артем Дейнега живе з батьками, знаходиться навпроти будівлі міського управління СБУ Слов'янська. Коли почався штурм відомства, громадський журналіст почав знімати події. На балконі з одного боку він поставив планшет з видом на будівлю СБУ, а з іншого - вебкамеру з видом на барикади на перехресті. Журналіст налагодив трансляцію на одному з порталів і стрімив. Близько сьомої години вечора до квартири стрімера прийшов невідомий, який почав вимагати припинити онлайн-трансляцію.

 

«О 5 вечора він був ще на зв'язку. Потім написав мені, що ліг відпочити. А близько 7 вечора у відео-трансляції стало чути розмову з незнайомою людиною. Чоловік просив перестати знімати відео і кілька разів просив пройти з ним. Куди - не говорив, але наполягав. Артем і його мати були проти. Потім цей чоловік сам взяв планшет і став висмикувати шнури, відключати відеотрансляцію», - розповіла Яна Плотнікова.

 

З моменту затримання зв'язок з Артемом Дейнегою відсутній, мобільний телефон відключений. За словами друзів затриманого, він виступав за єдність країни, але свою думку не висловлював публічно. В мітингах у Слов'янську участі не брав, ні з ким не сперечався. Він знімав відео, аби показати, що насправді відбувається в місті. Молодий чоловік працює програмістом в краматорській IT-компанії.

 

Як розповіла в коментарі Інституту масової інформації (ІМІ), Яна Плотнікова, 21 квітня матері Артема Дейнеги вдалося поспілкуватися з координатором сепаратистів, який пообіцяв відпустити громадського журналіста, проте він не повідомив, коли саме.  

 

«Мамі вдалося поговорити з координатором цих сепаратистів. Вони вдвох переговорили. Вже не вперше він каже, що Артем живий-здоровий, його не б'ють, годують як і всіх затриманих. Увечері їх виводять на прогулянку. Цей координатор обіцяв відпустити Артема, проте конкретну дату не називав. Він каже: «Коли все заспокоїться, коли почнуть розбирати барикади». Тобто, не зрозуміло, чи це займе два-три дні, чи два-три тижні», - розповіла дівчина.

 

Нагадаємо, за час незаконного захоплення влади у Слов'янську проросійські сепаратисти захоплювали в полон вже сімох журналістів.

 

16 квітня невідомі викрали журналіста фонду «Відкритий діалог», який реалізує місію спостереження за ситуацією на Сході України, Сергія Лефтера. Раніше він працював на Першому національному. Наразі про його долю нічого невідомо.

 

20 квітня сепаратисти викрали й досі утримують журналістку і активістку Ірму Крат.

 

21 квітня були затримані двоє іноземні журналісти Поль Гого і Коссімо Аттанасіо, а також білоруський кореспондент газети «Новий час» Дмитро Галко. Пізніше сепаратисти їх відпустили, і білоруський журналіст розповів «Радіо Свобода» про своє звільнення з полону.

 

22 квітня самопроголошений мер Слов'янська В'ячеслав Пономарьов заявив на прес-конференції, що сепаратисти затримали журналіста американського видання Vice Саймона Островського. В той же день мер заявив кореспонденту «ВВС Україна», що затриманих у місті журналістів перевіряють, чи не є вони шпигунами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду