Роби новини зрозумілими й мисли візуально

Роби новини зрозумілими й мисли візуально

15 Червня 2013
6480

Роби новини зрозумілими й мисли візуально

6480
Нотатки з тренінгу британських фахівців Thomson Reuters для «Телевізійної служби новин» каналу «1+1»
Роби новини зрозумілими й мисли візуально
Роби новини зрозумілими й мисли візуально

Група «1+1 медіа» запросила фахівців британського офісу медійної корпорації Thomson Reuters провести тренінг для регіональних і київських кореспондентів та операторів ТСН. Ллойд Вотсон і Кевін Фогарт упродовж цього тижня розповідали про сучасні практики та підходи до подачі новин.

 

Тандем тренерів було обрано не випадково, адже пан Вотсон має досвід роботи репортером, а пан Фогарт - оператором. Ллойд Вотсон тривалий час працює медіаконсультантом та проводить тренінги й семінари в різних країнах, з 1996 року займався підготовкою журналістів від імені Thomson Reuters Foundation. Також у корпорації він займався виробництвом новин, новими медіапроектами та покращенням методів роботи. Кевін Фогарт був задіяний у висвітленні низки ключових подій, серед яких ураган «Катріна», теракти у США 11 вересня 2001 року, Олімпійські ігри тощо. До Reuters пан Фогарт працював на Fox News і NBC.

 

«Оператор і журналіст - це одна команда. Робити якісне телебачення можна лише в команді. Адже не важливо, хто більше доклав зусиль, щоб матеріал вийшов якісним. Головне - робити такий продукт», - наголосив Ллойд Вотсон.

 

Пан Вотсон читав курс про сучасні практики у виробництві телевізійних новин у 30 країнах світу. Найбільше його здивували співробітники азіатських медіа, які прагнули отримати за результатами тренінгу універсальну формулу для роботи. Тим часом ТСНівці хотіли ознайомитися з новими схемами подачі інформації, підходами до журналістських розслідувань і тенденціями телевізійної журналістики.

 

«Детектор медіа» вдалося побувати на частині тренінгу, нотатки з якого пропонуємо читачам.

 


 

Зрозумілі новини

 

Наприкінці минулого століття корпорація BBC провела опитування своїх глядачів. Мовник просив людей проаналізувати якість їхніх новин. Результати спантеличили керівництво ВВС: роботу журналістів та їхній аналіз у сюжетах глядачі очікувано визнали хорошими, але водночас вони не розуміли, про що йшлося в сюжетах. Тож BBC провела тренінг для всіх співробітників і змінила підходи, сконцентрувавши зусилля на вирішенні проблеми незрозумілості своєї комунікації з глядачем.

 

«Незрозумілі новини» - це загальна проблема багатьох телеканалів, каже пан Вотсон: «Я б сказав, що зараз найбільшою проблемою в журналістиці є те, що журналісти не витрачають достатньо часу, щоб розповісти про сюжет. Вони не використовують візуальний матеріал. Глядачі мають сприймати історію в новинах, як дещо своє».

 

За його словами, в сюжеті, що триває менше хвилини, досить важко надати глядачеві повну інформацію. І намагання зробити випуск динамічним не є виправданим, якщо люди не бачать цілісної історії.

 

«Інколи новини обертаються 24 години, але репортери структурно неправильно будують матеріали. Вони роблять їх нашвидкуруч: приїжджають на зйомки та розповідають те, що почули», - звертає увагу експерт.

 

Подібне до BBC опитування свого часу провів і телеканал СВС News. Компанія вирішила проаналізувати свій контент і виявила, що 80% новин складає розповідь про події, 15% - інтерв'ю та 5% - репортажі, фіксація реальних подій. Але при цьому найбільш ефективно працювали і запам'ятовувалися саме актуальні репортажі.

 

За даними дослідження, аудиторія пам'ятає близько 12-20% сюжетів із випуску, і цей відсоток збільшується лише тоді, коли «глядач із неупередженого спостерігача перетворюється на учасника події».

 


 

Візуальне мислення

 

На думку Ллойда Вотсона, для телевізійних журналістів украй важливо мати візуальне мислення, а для операторів - уміти монтувати. Гарний монтаж рятує навіть неякісний матеріал і навпаки.

 

«Всі оператори повинні вміти монтувати. Чесно кажучи, це єдиний спосіб забезпечити якість під час зйомок та уникнути зйомки тих моментів, які в підготовці сюжету створюють великі проблеми», - вважає тренер.

 

Не менш важливо для журналіста - моделювати картинку свого матеріалу у візуальних образах, адже інакше виходить просто штучно перенесений газетний текст на екран. Для прикладу пан Вотсон навів один із сюжетів ВВС. Для більшого ефекту він спершу запропонував ТСНівцям переглянути його без звуку, а далі спробувати вгадати, про що в ньому йдеться.

 

У сюжеті демонструвалася частина прес-конференції (в першому кадрі було видно спини журналістів), після цього йшли три синхрони з коментарями експертів і політиків (відзняті у різній стилістиці, з різним світлом та використанням постановочних фішок). Цей матеріал розповідав про сварку політичних партій за бізнес.

 

«Аналіз хороший, журналісти хороші, але цього недостатньо, бо ви нічого не зрозуміли з цього відеоряду. Хоча можна було візуально зобразити бізнес - через роботу фірм, біржу тощо», - резюмував пан Вотсон.

 

Журналісти ТСН поцікавилися, чи завжди важливо без звуку розуміти картинку. Експерт відповів, що не завжди, але при цьому телевізійні новини не можуть бути лише ілюстрацією до газетних статей.

 


 

Природний звук

 

Ще одним аспектом, на якому окремо зупинився тренер, є використання інтершуму (природного звуку) в сюжетах. На противагу невдалому сюжету, пан Вотсон запропонував слухачам тренінгу переглянути влучний матеріал Reuters про призов до армії, поданий за допомогою показу стрижки призовників.

 

У сюжеті немає закадрового тексту й коментарів журналіста. Натомість показано емоції героя - хлопця з найдовшим волоссям, який стоїть у черзі і спостерігає за тим, як стрижуть наголо його товаришів, чути шарудіння машинки для стрижки, дзенькіт відра, в яке викидають волосся, випадкові фрази перукарів і новобранців.

 

Медіатренер звернув увагу на якісний природний звук і злагоджену роботу оператора й журналіста: вдало обрано показового героя, налаштовано мікрофони, в матеріалі є логічна й зрозуміла структура.

 


 

Навчальні плани ТСН

 

Це була лише частина першого дня тренінгу. Весь курс Ллойда Вотсона і Кевіна Фогарта був розрахований на п'ять днів і більшою мірою мав базуватися на практичних заняттях.

 

«У нас у ТСН існує система підвищення кваліфікації, - розповідає шеф-редактор ТСН Тетяна Пушнова. - Ми обмінюємося досвідом. Їздимо в Лондон, запрошуємо консультантів сюди, проводимо майстер-класи для регіональних кореспондентів. Тележурналісти не мають варитися постійно у власному соку, вони мають розширювати свій світогляд, розуміти, в якому напрямку вони рухаються і чи відповідає він трендам телевізійної журналістики у світі. Журналісти й оператори щодня працюють у конвеєрі новин. І ТСН зацікавлений інколи робити паузу для своїх співробітників, зупиняти для них цей конвеєр, надавати їм можливість роздивитися, що відбувається довкола».

 

Надалі канал «1+1» має намір провести стратегічні сесії в регіонах серед редакторів і журналістів ТСН.

 

Фото надані прес-службою «1+1 медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6480
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
АЯВРІК
3972 дн. тому
"Оператор і журналіст-це одна команда" -наголосив Ллойд Вотсон."Брехня" - відповідає ІНТЕР, "подивіться наші титри в новинах-там тільки журналіст і КАМЕРА."
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду