Депутати хочуть спростити журналістам доступ на засідання комітетів

Депутати хочуть спростити журналістам доступ на засідання комітетів

28 Травня 2013
5522

Депутати хочуть спростити журналістам доступ на засідання комітетів

5522
Депутати хочуть спростити журналістам доступ на засідання комітетів
Депутати хочуть спростити журналістам доступ на засідання комітетів

Народний депутат від УДАРу Павло Різаненко пропонує відкрити акредитованим журналістам вільний доступ у будівлі парламентських комітетів, куди представники ЗМІ можуть проходити тільки з дозволу народних депутатів або Апарату Верховної Ради. Про це пише «Коммерсантъ-Украина».

 

Відповідний закононопроект про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України) № 2153а зареєстровано 27 травня. Текст законопроекту на сайті парламенту наразі відсутній.

 

За даними «Коммерсанта», законопроект знімає не всі обмеження для ЗМІ, адже в законі «Про комітети Верховної Ради» залишається норма про закриті засідання комітету, на якому не мають права бути присутніми журналісти.

 

«Я не бачу причин, які перешкодили б даному законопроекту стати законом», - упевнений пан Різаненко.

 

Союзники партії УДАР по опозиції мають намір підтримати законопроект. «Такий закон необхідно прийняти, щоб представники ЗМІ не залежали від різних трактувань щодо їх доступу на засідання комітетів», - вважає народний депутат Юрій Стець («Батьківщина»).

 

«Свобода» також має намір підтримати цей законопроект, оскільки, на думку депутата Ігоря Мірошниченка, діяльність народних депутатів має бути максимально відкритою як у сесійній залі, так і під час роботи в комітетах.

 

Представники парламентської більшості не виключають, що законопроект може бути прийнятий. «Не завжди комітети проводять свої засідання в пристосованих для цього приміщеннях. Іноді буває так, що фізично відсутнє місце для представників ЗМІ. Однак в іншому, я думаю, фракція Компартії може підтримати даний законопроект», - вважає народний депутат від КПУ Олександр Голуб.

 

У Партії регіонів поставилися до ініціативи колег з обережністю.

 

«Я не проти присутності ЗМІ на засіданнях комітетів, проте іноді це може тільки нашкодити вирішення питання», - вважає голова комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної ради Володимир Макеєнко (Партія регіонів).

 

На його думку, передчасне розголошення інформації з важливих законопроектів може перешкодити їх прийняттю більшістю народних депутатів у сесійній залі. «Крім того, засідання деяких комітетів слід проводити в закритому режимі, тому що мова йде про питання національної безпеки», - упевнений пан Макеєнко.

 

Нагадаємо, 16 травня народні депутати Леся Оробець, Андрій Пишний, Арсен Аваков, Ігор Швайка і Валерій Карпунцов зареєстрували проект постанови № 2040а, яким пропонують внести зміни до Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України. Депутати хочуть, щоб акредитовані у ВР представники ЗМІ могли потрапляти до будівель парламенту під час засідань комітетів, комісій Верховної Ради України, брифінгів, прес-конференцій, «круглих столів», інших заходів для ЗМІ без додаткових погоджень прес-служби і запрошень керівництва комітету чи комісії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5522
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду