detector.media
28.05.2013 13:34
Депутати хочуть спростити журналістам доступ на засідання комітетів
Депутати хочуть спростити журналістам доступ на засідання комітетів

Народний депутат від УДАРу Павло Різаненко пропонує відкрити акредитованим журналістам вільний доступ у будівлі парламентських комітетів, куди представники ЗМІ можуть проходити тільки з дозволу народних депутатів або Апарату Верховної Ради. Про це пише «Коммерсантъ-Украина».

 

Відповідний закононопроект про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України) № 2153а зареєстровано 27 травня. Текст законопроекту на сайті парламенту наразі відсутній.

 

За даними «Коммерсанта», законопроект знімає не всі обмеження для ЗМІ, адже в законі «Про комітети Верховної Ради» залишається норма про закриті засідання комітету, на якому не мають права бути присутніми журналісти.

 

«Я не бачу причин, які перешкодили б даному законопроекту стати законом», - упевнений пан Різаненко.

 

Союзники партії УДАР по опозиції мають намір підтримати законопроект. «Такий закон необхідно прийняти, щоб представники ЗМІ не залежали від різних трактувань щодо їх доступу на засідання комітетів», - вважає народний депутат Юрій Стець («Батьківщина»).

 

«Свобода» також має намір підтримати цей законопроект, оскільки, на думку депутата Ігоря Мірошниченка, діяльність народних депутатів має бути максимально відкритою як у сесійній залі, так і під час роботи в комітетах.

 

Представники парламентської більшості не виключають, що законопроект може бути прийнятий. «Не завжди комітети проводять свої засідання в пристосованих для цього приміщеннях. Іноді буває так, що фізично відсутнє місце для представників ЗМІ. Однак в іншому, я думаю, фракція Компартії може підтримати даний законопроект», - вважає народний депутат від КПУ Олександр Голуб.

 

У Партії регіонів поставилися до ініціативи колег з обережністю.

 

«Я не проти присутності ЗМІ на засіданнях комітетів, проте іноді це може тільки нашкодити вирішення питання», - вважає голова комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної ради Володимир Макеєнко (Партія регіонів).

 

На його думку, передчасне розголошення інформації з важливих законопроектів може перешкодити їх прийняттю більшістю народних депутатів у сесійній залі. «Крім того, засідання деяких комітетів слід проводити в закритому режимі, тому що мова йде про питання національної безпеки», - упевнений пан Макеєнко.

 

Нагадаємо, 16 травня народні депутати Леся Оробець, Андрій Пишний, Арсен Аваков, Ігор Швайка і Валерій Карпунцов зареєстрували проект постанови № 2040а, яким пропонують внести зміни до Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України. Депутати хочуть, щоб акредитовані у ВР представники ЗМІ могли потрапляти до будівель парламенту під час засідань комітетів, комісій Верховної Ради України, брифінгів, прес-конференцій, «круглих столів», інших заходів для ЗМІ без додаткових погоджень прес-служби і запрошень керівництва комітету чи комісії.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY