Депутати хочуть спростити порядок допуску журналістів до Верховної Ради

17 Травня 2013
5321

Депутати хочуть спростити порядок допуску журналістів до Верховної Ради

5321
Депутати хочуть спростити порядок допуску журналістів до Верховної Ради

Народні депутати хочуть спростити порядок допуску акредитованих журналістів на заходи для ЗМІ у відповідних будинках Верховної Ради. Леся Оробець, Андрій Пишний, Арсен Аваков, Ігор Швайка і Валерій Карпунцов пропонують внести зміни до Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України. Відповідний проект постанови № 2040а вони зареєстрували 16 травня.

 

За чинним Положенням право входу журналістів і технічних працівників ЗМІ до ложі преси і кулуарів забезпечується акредитаційними картками. Однак, для того, щоб представники ЗМІ потрапили до парламенту під час засідань комітетів, комісій Верховної Ради України, брифінгів, прес-конференцій, «круглих столів», інших заходів для ЗМІ, окрім акредитаційних карток, необхідне обов'язкове погодження прес-служби Верховної Ради України. А щоб потрапити до будівель Верховної Ради, де проходять засідання комітетів і комісій, представникам ЗМІ, окрім акредитаційних карток та погоджень із прес-службою, ще необхідне запрошення керівництва відповідного комітету чи комісії.

 

Таким чином, допуск представників ЗМІ до будівель і приміщень Верховної Ради напряму залежить від прес-служби Верховної Ради та керівництва відповідних комітетів чи комісій, наголошують автори проекту постанови. «Такі обставини вказують на те, що навіть за наявності належної акредитації у представника ЗМІ, останній може не потрапити на відповідні заходи, що проводяться у приміщеннях Верховної Ради України, внаслідок відсутності доброї волі працівників Прес-служби та керівництва комітету, комісії», - йдеться в пояснювальній записці.

 

Натомість, відповідно до ст. 3 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» робота Верховної Ради є відкритою та гласною. А згідно зі ст. 3 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітети будують свою роботу, зокрема, на принципах вільного обговорення і вирішення питань, а також - гласності. Відповідно до ч. 2 ст. 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» засідання комітетів проводяться відкрито і гласно, крім випадків, коли за рішенням комітету проводиться закрите засідання. При цьому, рішення про проведення конкретного закритого засідання комітет приймає безпосередньо на тому ж таки засіданні.

 

«Таким чином, допуск акредитованих представників ЗМІ в будівлі Верховної Ради де відбуваються засідання комітетів за обов'язковим погодженням з прес-службою та запрошенням керівництва комітетів є невиправданим та таким, що суперечить встановленим принципам відкритості і гласності, адже перед засіданням комітету не відомо, чи буде таке засідання закритим», - вказують автори проекту.

 

На думку народних депутатів, чинний порядок допуску акредитованих представників ЗМІ до будівель парламенту однозначно суперечить Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про комітети Верховної Ради України», тому потребує змін.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5321
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду