Василь Костицький: «Не можна, щоби НЕК була мірилом моральності, бо вона тоді перетвориться на інквізицію»

5 Квітня 2013
14722

Василь Костицький: «Не можна, щоби НЕК була мірилом моральності, бо вона тоді перетвориться на інквізицію»

14722
Голова Нацкоммору – про нелегку місію поборників моралі, саморегулювання, Femen і порнографію
Василь Костицький: «Не можна, щоби НЕК була мірилом моральності, бо вона тоді перетвориться на інквізицію»
П'ять років поспіль Василь Костицький очолює Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. І протягом цього часу, за його словами, не припиняються спроби закрити комісію. Останній урядовий законопроект, що передбачає ліквідацію НЕК і передачу її повноважень іншим державним органам, Кабмін вніс до парламенту наприкінці січня.

 

Незважаючи на це, моральна комісія продовжує активну діяльність. Днями вона, надихнувшись переглядом YouTube, надіслала листа до Інтернет-асоціації України з проханням запобігати порушенням законодавства в інтернет-просторі України.

 

Про те, які державні структури заважають роботі комісії, хто регулюватиме сферу моралі в разі закриття НЕК, про скарги на «Студію Квартал 95», антиалкогольну кампанію і заборону тютюнопаління Василь Костицький поспілкувався з учасниками чату на «Детектор медіа».

 

 

- Доброго дня, шановні відвідувачі всесвітньої павутини! Слава Богу, тут немає цензури, тому можемо всі почувати себе громадянами глобального інформаційного суспільства. Розпочинаємо. Дякую «Детектор медіа», від вас нам і дістається, але завдяки цьому суспільство весь час у тонусі: без моралі сучасна цивілізація приречена. І не треба природного апокаліпсису.

 


- Василю Васильовичу! Чи дивитеся ви телевізійні програми? Які й на яких каналах?

- Так, регулярно о четвертій годині ранку - 10-хвилинний моніторинг центральних телеканалів. Я щасливий, що бодай у цей час вони демонструють передачі про історичне минуле й славні традиції українського народу, інформують про досягнення культури й показують мультики. По суботах або неділях дивимося сімейні фільми, в будні дні хіба що серйозні речі на зразок «Леді Білого Камелота» або «Тіні забутих предків». На попсу, джинсу і скетч не марнуємо часу.

 

- То все-таки вас уже точно закриють, як то кажуть, із кінцями й без ніяких надій на повернення чи ви перебуватимете в якомусь іншому статусі, під іншою вивіскою, можливо, з оновленим складом, але з тією ж місією?

- На цю тему зі мною ніхто з керівництва уряду не розмовляв. Як у автора розробки про нову функцію сучасної держави, що пов'язана із дотриманням суспільної моралі, в мене є певні пропозиції. Нині створено громадсько-державний механізм захисту суспільної моралі. За п'ять років роботи - це позитивний результат. У 23 областях створено громадські колегії з питань захисту суспільної моралі, Хартію про партнерство заради інформаційних прав і свобод із нами підписали майже 300 інформаційних ресурсів, підписано меморандум зі всеукраїнською радою церков і більш ніж 100 громадськими організаціями. НЕК тут тільки координатор. Щоби справа не пропала, треба зберегти інституцію для координації цієї роботи.

 

- Чи не вважаєте ви, що краще «Губка Боб» у мультиках - «гомік», аніж зек - президент? Чим з точки зору моралі перше гірше за друге?

- У всіх державах люди не люблять влади. Якщо немає душевних сил або людина останній цинік, то переходить на образи. Такі люди вигідні для влади. Небезпечніші ті, хто аналізує роботу, прийняті рішення, їхню ефективність і демонструє або ефективність, або некомпетентність влади.

 

- Чи задоволені ви результатом вчорашнього засідання Комітету свободи слова?

- Я один із тих останніх могікан, які втрималися в політиці або на державній службі від початку незалежності. Самим фактом своєї присутності ми створюємо незручність найбільше для другого і третього ешелону влади. Бо на фоні тих, хто починав закладати фундамент незалежної України, велич багатих можновладців стає меншою. Проаналізуйте, хто з нас ще залишився на сцені. Ми прагматики. І працюємо не для задоволення, бо це справа більше представників культури, а на державу і для народу. Я не чекаю, щоб мені сказали спасибі. Результати засідання відображають тільки ситуацію в парламенті. У суспільстві захист суспільної моралі як необхідність підтримує не менше 3/4 українців, які втомилися від інформаційного насильства.

 

- Назвіть, будь ласка, ознаки підвищення моральності в суспільстві. Які зрушення ви особисто можете назвати за останні 1-2 роки? Дякую!

- Дуже лаконічно. Перше: триває загальносуспільна дискусія з приводу моралі й моральності. Про це говорять уже всі, і завдяки нашій активності питання моральних оцінок вийшли за межі інформаційної продукції, суспільство тепер ставить питання про моральність бізнесу, влади, депутатів, сфери обслуговування й навіть побутового життя. Друге: питання моральності стало знаковим для нового покоління українців. Третє: ми посилаємо суспільству меседжі, здається, багатьом уже зрозуміло, що Україна - велика багатонаціональна держава і повага до гідності українців, росіян, євреїв, поляків та інших є обов'язковою умовою суспільного життя. Четверте: ми сформували стереотип поведінки державного органу, який виключав би цензуру і був би спрямований на саморегулювання ЗМІ, але передбачав би увагу до прав споживача. Цей стереотип буде важко зламати. П'яте: створено систему громадського регулювання у сфері захисту моралі. Шосте: ми побачили, що це не тільки українська тенденція, аналогічні речі започатковуються в Нідерландах, Франції, Росії. Є ще дещо, але боюся, відповідь забере багато часу.

 

- Пане Костицький, прокоментуйте, будь ласка, заяву голови правління Інтернет-асоціаціїї щодо реагування Нацкомісії на сюжети з Youtube.

- Це дуже красномовна ілюстрація готовності типового представника «білих комірців» до діалогу з державою, до саморегулювання у сфері захисту суспільної моралі. Я вже казав, що «білі комірці» - це високооплачувані чиновники від медіа, для яких немає нічого іншого, крім бажання виправдати свої високі зарплати перед власниками медіа. Ці люди небезпечніші за державних чиновників, на котрих можна знайти управу через закон про корупцію, або народного депутата, або за допомогою приватних ЗМІ.

 

- Василю Васильовичу! Як ваша комісія збирається проводити антиалкогольну кампанію? Невже ви думаєте, що на це можна вплинути закликами й гаслами? Назвіть, прошу, конкретні дії!!!

- Підготовлено проект закону та надіслано звернення до Асоціації міст та Асоціації сільських та селищних рад, із якими в нас підписано угоди щодо заборони продавати спиртне особам до 21 року, розміщення таких закладів ближче, ніж 100 метрів до навчальних і релігійних закладів, заборони роботи в селах кафе, у яких продається спиртне. За досвідом США пропонуємо заборонити вживання алкоголю до 21 року. Решта - в плані заходів, які є на нашому сайті, та у плані роботи з його реалізації. Я вірю у велику силу слова. Давайте разом боротися з цим. У нас уже 40% підлітків від 14 до 18 регулярно вживають алкоголь, тут ми абсолютні лідери в Європі. Майже 12 л алкоголю на одного українця, а за даними ВООЗ - більше 8 л на особу веде до руйнування нації. У 90-му році в нас було 5,4 л на людину. З 90-го року ціни на продукти харчування зросли у 4-10 раз, горілка коштувала 8 руб., а зараз до 30 грн. Стало дешевше пити, ніж їсти. Треба разом рятувати націю.

 

- Обговорення нового закону про мораль нічого не дасть. Як скажуть, так і буде. А ви що думаєте?

- Якщо це турбує вас, якщо це турбує 73% українців, а 51,4% наших громадян вважають, що стан моралі загрожує національній безпеці, то це значить, що сформувався суспільний запит на моральність. Сьогодні ми обговорюємо проект закону, а завтра будемо голосувати за моральність депутатів і бізнесу. Тому в будь-якому випадку ми з вами будемо у виграші.

 

- Мені особисто не зрозуміло, як ви збираєтеся впливати на чистоту інтернет-простору. Це мені нагадує героя Сервантеса - він також боровся з вітряками....

- Ніколи не бачив у своїй поведінці схожого з Дон Кіхотом :) І зі мною не Санчо Панса, а мільйони українців, які більше не хочуть терпіти насмішки над національними й релігійними почуттями, антисемітизм і примітивізм.

 

- Господин Костицкий, кто из государственных структур больше всего мешает работе вашей комиссии? Вы не анализировали, почему это происходит?

- Міністерство юстиції не вперше ініціює проект закону про ліквідацію Комісії, національна рада з питань телебачення і радіомовлення не вперше пропонує ліквідувати Комісію. Щодо останньої, звертаю увагу на Конституцію України, яка вимагає від державних органів діяти у межах і у спосіб, визначені законом. Хотів би дізнатися, яке положення про Нацраду передбачає її компетенцію щодо оцінки інших державних органів. Краще подивитися телебачення і спробувати повоювати з порушеннями закону, рекламою алкоголю, демонстрацією анонсів для дорослих у ранкові години вихідних днів, коли в батьків вуха в'януть від дитячих запитань. Це той випадок, коли краще кричати про чиїсь недоліки, щоби власні були менш помітні. Переконаний, що тут справа не у 360 кв. м, які ми займаємо у 18-поверховій будівлі Міністерства юстиції, які, можливо, потрібні для того, щоби краще розмістити його працівників.

 

- Пане Костицький, ви ж юрист! Чи ви справді вважаєте, що держава має регулювати норми моралі? Станьте головою громадської організації і вас більше шануватимуть, ніж голову держструктури, яка стежить за мораллю!

- Абсолютно з вами згоден. Держава не може втручатися у приватне життя людини, вказувати людям, що морально, а що ні. Бо суспільна мораль плекається століттями самим соціумом. Компетенція НЕК обмежується тими заборонами, які визначені в ст. 2 закону «Про захист суспільної моралі»: протидія пропаганді війни, національної і релігійної ворожнечі, образам людини за національною і релігійною ознаками, або її душевними чи фізичними вадами, протидія пропаганді насилля і жорстокості, алкоголізму, тютюнопаління і наркоманії, поширенню порнографії. Це суворо в рамках Європейської конвенції про права людини. На жаль, суспільство знає тільки маленьку частку нашої роботи, а взагалі дякую за пораду. Мабуть, скористаюся.

 

- Чому склад комісії - тієї, яку призначає Кабмін - так довго не оновлюється? Боїтеся нагадувати Азарову, що НЕК існує? Там явно бракує «авторитетів нації» Колесніченка і Ляшка.

- 5 років я голова Комісії, і 5 років її ліквідовують. Не знаю, як ставити питання про оновлення складу в цій ситуації. Комісія не прийняла жодного політичного рішення, подивіться на сайті склад Комісії, і ви побачите, що Мирослав Попович, Андрій Сердюк, Олександр Злотник, Олексій Богданович, Павло Мовчан, Лілія Григорович - це люди, які приймають самостійно рішення, що виключає будь-який вплив на їхню позицію.

 

- Як ви ставитеся до закону про заборону куріння у громадських місцях, зокрема, закладах харчування? Дехто каже, що це порушує права курців.

- Не курю з 1994 року, останні дві пачки «Мальборо» подарував Пинзенику і Терьохіну. Дуже коротко: наші права закінчуються там, де починаються права інших людей. Я за те, щоб захищати нас від пасивного куріння. Всі страшні цифри у Миколи Поліщука - екс-міністра охорони здоров'я :)

 

- І, до речі, з точки зору моралі історія Мустафи Найєма та Сергія Лещенка про скаргу, яку вони написали на заклад, що порушував закон про заборону куріння... Як ви вважаєте, вони правильно зробили? Бо багато хто почав називати їх стукачами :)

- Дуже коротко: не суди - й не судимий будеш.

 

- Ви зараз працюєте на роботі своєї мрії? Чим би хотіли займатися, у якій сфері, установі? Якби раптом комісію з нацморалі закрили, або вас звільнили, або ви самі надумали звільнитися.

- Я вчений і хотів би дописати книжку про свою теорію теолого-соціологічного розуміння права та нову теорію розподілу влади. В інтернеті статті про це є. Не знаю кращої роботи, ніж праця рядового професора. Читаю «Соціологію права» для магістрів університету.

 

- Василю, скажіть, на вашу думку, перегляд порнографії або жорсткої еротики шкодить моральному стану, душевному чи духовному здоров'ю громадян? Сподіваюся, ви вже хоча б для себе подумки відповіли це запитання, тому я поставлю наступне: На вашу думку, перегляд порнографії й жорсткої еротики шкодить вам особисто та членам та апарату НЕК (яким, певно, доводиться дивитися такий продукту у великому обсязі, а потім ще й детально описувати побачене)? І як після цього співробітники НЕК можуть бути мірилом моральності в суспільстві. Що перед очима, те й у серці. Чи не непокоїть такий перегляд ваші власні пристрасті, і як вам вдається їх упокорювати після сеансу перегляду порнографії?

- Не можна, щоб Комісія була мірилом моральності, бо вона тоді перетвориться на інквізицію. У експертів є Критерії віднесення інформаційної продукції до такої, що містить національну ворожнечу, насильство або жорстокість, або порнографію. Таку продукцію заборонено законодавством. Щодо еротичної продукції, то встановлено особливий порядок її розповсюдження за умови недоступності для дітей та у спеціально визначених місцях. У апараті НЕК (45 осіб) на 45 млн українців працюють люди з 2-3 вищими освітами, випускники престижних вишів. Плинність серед експертів дуже висока, люди довго не витримують на цій роботі. Але на конкурс щоразу приходять молодші і з дипломами більш знаних вишів. Слава Богу, є небайдужі у нашому королівстві.

 

- Чи не встановлюєте ви серед співробітників НЕК принаймні в піст заборони на перегляд продукції з ознаками порнографії/еротики?

- З цього приводу раджу прочитати виступи, в тому числі щодо посту, колишнього глави Греко-католицької церкви Любомира Гузара. Поститись означає, в першу чергу, очистити душу. Церква не вимагає від нас, щоб ми під час посту уникали своїх робочих обов'язків :)

 

- Чи не було у планах НЕК зробити свій власний проект на телеканалах?

- У нас на це немає грошей. А пропозиції до усіх центральних каналів залишилися або без відповіді, або з чемним «ґудбай». Чекаємо, хто з великих олігархів зможе виконати цю суспільну функцію. Може, Пальчевський? Готовий зустрітися.

 

- Як ви ставитеся до випусків реаліті «Міняю жінку», де демонструються оголені груди головної героїні?

- Якщо за цим критерієм обирають жінку, таке сватання треба робити не через загальнодоступні канали. А як би ви обирали супутника життя? За величиною біцепсів, грудей чи душевною глибиною? Відповідно до закону, передачі з елементами еротики мають демонструватися у вечірній час, коли діти сплять.

 

- Як ви вважаєте, чи може бути ефективним державний орган, наприклад НЕК, який викликає таке відторгнення в суспільстві? І чи не краще суспільству самому із залученням громадськості саморегулюватися й визначати прийнятні норми моралі й етики та, відповідно, засуджувати їх? Адже інакше попри всі ваші звіти робота НЕК не є ефективною й ніяк не сприяє моральному, душевному чи духовному здоров'ю громадян.

- Ви відстали рівно на 2 тис. років. Але навіть тоді Ульпіан казав, що право є мірою добра і справедливості. А сучасники Плутарха виступали за моральну владу й моральність у суспільстві. Саморегулюватися добре, тільки хто з медіабізнесменів оплатить цю роботу? НЕК 2010 року проаналізувала 7 тис. одиниць продукції, 2011-го - 14 тис., 2012-го - 25 тис. Одна експертиза може коштувати до 5 тис. грн. А ми робимо її безплатно.

 

- Як ви оцінюєте повернення в ефір «1+1» програми «Секс-місія»? Чи дивилися ви цей проект? І які у вас враження від перегляду?

- Мене більше влаштовують проекти «Захистимо малий і середній бізнес», «Створимо в Україні середній клас», «Моральний індикатор влади», «Культура для всіх». Якщо цей проект містить порушення закону, інформуйте на гарячу лінію: 486-17-99.

 

- Чи до вподоби вам жарти й вульгарні натяки у проекті «Вечірній квартал»? І чи зверталися до вас зі скаргами на цей проект?

- Так, зверталися. Десь років зо 5 тому були скарги й навіть натяки про закриття цього проекту. Я написав листа до «95-го кварталу», в якому виклав вимоги законодавства щодо інформаційної продукції. І попросив їх враховувати. Це далеко не єдиний випадок, коли Комісію пробували використати у «розборках», але жодного разу не вдалося. Що стосується поганого чи доброго смаку, міри таланту чи його повної відсутності - то це не справа держави :)

 

- На сьогодні чи не позиваєтеся ви до якихось ЗМІ?

- Ми постійно в процесі судових спорів. Не програли жодного, бо керуємося не емоціями, а тільки законом. Останній спір виграли в газети «Україна молода», яка через перо кореспондента повідомляла про якийсь порнографічний скандал НЕК із творами Ульяненка. Суд підтвердив, що Комісія ніколи не розглядала творів Ульяненка. А висновок експерта було відкликано згідно з мировою угодою. Бо ви розумієте, що висновок експерта ніхто не може скасувати. Якщо лікар каже, що треба оперувати серце, то навіть через суд не можна сказати, що він неправий, можна тільки в іншого лікаря запитати. Це вже забута справа, на якій попіарилися багато людей. Але ніхто не захотів писати про це правду, так як ніхто не допомагав письменнику, коли він цього потребував.

 

- Пане Василю, а в яких ще країнах існують комісії з моралі? Чи досліджуєте ви їхній досвід роботи? Можливо, користуєтеся певними закордонними напрацюваннями, ідеями, інноваціями, у своїй роботі - якщо так, то якими?

- На нашому сайті є кілька довідок, присвячених зарубіжному досвіду суспільної моралі, там такі органи тільки мають іншу назву. У Швеції Раду у справах преси очолює заступник голови Вищого адмінсуду або суддя Верховного суду, є подібні органи з державним, державно-громадським або громадським статусом майже у всіх цивілізованих країнах. І майже всюди їхній склад затверджується владою.

 

- Василю Васильовичу, а як ви ставитеся до «Фемен»? Чи повинні вони брати у вас дозволи чи які там документи для проведення видовищ еротичного характеру? І чи беруть?

- Видовища еротичного характеру, відповідно до закону, мають проводитися у спеціально відведених місцях, недоступних дітям. Я не завжди розумію, де закінчується політичний протест «Фемен» і починається заробляння грошей будь-якою ціною, або просто вибрики. Але те, що «Фемен» спиляли хрест і образили почуття християн - це порушення закону, яке може переслідуватися і відповідно до Кримінального кодексу. Немає ліків і отрути. Для здорового життя найважливіша міра. Тому й повторюю, що право є мірою добра і справедливості.

 

- Пане Василю, як зробити так, аби на нашому телебаченні показували менше попси, низькоякісних семінарів, які отуплюють глядачів? Чи може на це якось впливати держава чи це вже вважатиметься проявом цензури?

- Держава не може втручатися в редакційну політику каналів. Я категорично проти цензури. Цікаво, чи такі речі подобаються тим, хто фінансує телеканали. І що думають «телегерої», які ввечері посміялися над почуттями християн, котрі святкують Різдво Христове, а ранком ідуть і зустрічаються із цими християнами в метро або біля церкви, і що вони скажуть своїм дітям? Дуже часто чую: «Я не дозволяю своїм дітям дивитися такі програми».

 

- Навіщо ви (комісія) чотири дні дивилися Youtube і навіщо просите ІнАУ на нього повпливати? У нас хіба вже якесь регулювання інтернету глобального впровадили, я щось пропустив?

- Інтернет-асоціація виступає за саморегулювання, ми також. Я таких прохань підписую дуже багато. Не думаю, що було би більше до вподоби вилучення державою серверів та закриття ресурсів. Ми всі відповідальні перед нашим майбутнім. Думаю, краще, коли реагує громадська організація, адже в Youtube є щось на зразок ІнАУської «Скарги юй». Взагалі мене дивують такі високі амбіції деяких наших медіабаронів або «білих комірців». Ми інформуємо їх про порушення закону й чекаємо їхнього саморегулювання, про яке вони так багато говорять. Інтернет - феноменальна річ. Але й ризиків тут теж достатньо: кожна п'ята дитина готова дати адресу, повідомити час відпочинку сім'ї та іншу конфіденційну інформацію. А в нас 19,5 млн користувачів інтернету - старші 15 років, а загалом, мабуть, 30 млн.

 

- Скажите, Василий, а Вам не хотелось послать всё это к чертовой матери?

- НЕК підтримала Всеукраїнська рада церков, тобто всі православні, греко-католицька, католицька й протестантські церкви, іудеї й мусульмани, за якими не менше 70-80% українців. Тому я несу свій хрест. У мене в кабінеті табличка із словами Джорджа Вашингтона: «Прагніть завжди виконати свій обов'язок, а історія виправдає вас навіть, якщо ви зазнаєте невдач».

 

- Пане Василю, чи зраджували ви колись свою дружину? (Нагадую, зараз піст і брехати особливо грішно!)

- Ні.

 

- Назвіть найбільш аморальний фільм та мультфільм, який вам доводилося будь-коли переглядати :)

- «Хостел-2», «Південний парк».

 

- Скажіть, а як ви ставитеся до заборони сцен куріння у фільмах? Чи потрібна вона? І як вважаєте, наскільки сильний вплив на глядачів, особливо дітей і молодь, вони мають? Спонукають спробувати сигарети - чи це все вигадки?

- Боюся, що йде формування нового стандарту поведінки, і це страшніше, ніж масова культура. Нас привчають до того, що курити, говорити нецензурні слова, постійно пити алкоголь, брати хабарі - це добре, бо так роблять позитивні герої більшості сучасних фільмів. Формується нова норма суспільної оцінки в житті. З одного боку - боремося з корупцією, а з другого - показуємо, як «Бригади», «Мєнти», «Глухарь» та інші допомагають людям, але беруть при цьому хабарі, безперервно курять, принижують жінок і вже зранку випивають. Тим, хто творить цю нову норму, хотів би нагадати: ваші діти не будуть жити в ізольованому світі, навіть якщо ви не дозволите дивитися ці передачі й читати інтернет. Ви випускаєте їх у світ, у якому допомагаєте вести війну всіх проти всіх.

 

 

- Я не такий самозакоханий, щоб не зрозуміти, що пора й честь знати. Дякую всім, хто витратив час на цю конференцію, дякую «Детектор медіа» й пані Світлані Остапі. У цьому світі ніхто нікому нічого не винен. Тільки держава має обов'язки перед вами. Тому усміхайтеся й робіть добро! А доля віддячить вам щедро, навіть там, де цього не очікуєте. Хай вам щастить!

 

 

Василь Костицький народився на Прикарпатті, здобув вищу освіту у Львові.

 

Батько трьох дітей. Професор, доктор юридичних наук. Народний депутат 1-го, 2-го й 3-го скликань. У 2007-2008 роках був суддею Конституційного суду.

 

Співавтор близько 100 законопроектів і постанов уряду з проблем охорони довкілля, власності, судоустрою, охорони здоров'я, підприємництва тощо.

 

Заслужений юрист України.

 

2008 року очолив Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі.

 

 

Фото - Миколи Шиманського і Богдана Кутєпова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14722
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
4010 дн. тому
Передайте Костицькому: кожне його слово - брехня, він - невіглас, про культурні процеси й актуальні тренди нічого не знає, але при цьому я підтримую пропозицію: пане Василю, ну його на, очольте не державну, а громадську організацію! І ще одне: діяльність табачника НЕК так і не оцінила, а це - розпалювання міжнаціональної ворожнечі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду