«Стоп цензурі!» виступив на захист Володарського і Гройсмана

9 Березня 2011
10570

«Стоп цензурі!» виступив на захист Володарського і Гройсмана

10570
«Стоп цензурі!» виступив на захист Володарського і Гройсмана

Журналістський рух «Стоп цензурі!» висловлює занепокоєння фактами кримінального переслідування митця-перформера Олександра Володарського, якого звинувачують у хуліганстві з мотивів явної неповаги до суспільної моралі, та Дмитра Гройсмана, вінницького правозахисника, буцімто за поширення порнографії.

 

Нагадаємо, що за акт протесту проти дій Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі у формі імітації статевого акту під Верховною Радою блогер Олександр Володарський був визнаний винним у хуліганстві, вчиненому групою осіб (ст. 296 ч. 2 Кримінального кодексу України), та був засуджений до року позбавлення волі у колонії. Вирок суду Олександр Володарський  планує оскаржити в апеляційному порядку.

 

Дмитрові Гройсману висунуто звинувачення за ст. 338 ч. 1 КК України «Наруга над державними символами України» за публікацію в Live Journal карикатури, що містила зображення чоловічого статевого члена в стані ерекції на тлі Конституції України. Санкція передбачає штраф, арешт або позбавлення волі на термін до трьох років.

 

Правозахисник також обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 301 КК України «Розповсюдження предметів, зображень, творів порнографічного характеру».

 

Ми переконані, що в обох випадках ідеться про недосконалість законодавства і правозастосовчої практики та суду, а також правоохоронних органів, які продовжують практику тоталітарної країни формувати обвинувачення і карати найтяжчими санкціями за вираження протесту, нехай і в цинічній формі.

 

Хоч би яка була естетична вартість перформансу - не повинно йтися про позбавлення волі. Хоч би який нецензурний не був зміст висловлювання в приватному блозі - це не може бути приводом для кримінального переслідування.

 

Крім лібералізації судової практики, постає нагальна проблема перегляду відповідних норм Кримінального кодексу України. Ми сподіваємося, що серед опозиції або в провладній більшості знайдуться прихильники свободи слова у різних її проявах, які ініціюють потрібні зміни.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10570
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду