detector.media
09.03.2011 17:22
«Стоп цензурі!» виступив на захист Володарського і Гройсмана

Журналістський рух «Стоп цензурі!» висловлює занепокоєння фактами кримінального переслідування митця-перформера Олександра Володарського, якого звинувачують у хуліганстві з мотивів явної неповаги до суспільної моралі, та Дмитра Гройсмана, вінницького правозахисника, буцімто за поширення порнографії.

 

Нагадаємо, що за акт протесту проти дій Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі у формі імітації статевого акту під Верховною Радою блогер Олександр Володарський був визнаний винним у хуліганстві, вчиненому групою осіб (ст. 296 ч. 2 Кримінального кодексу України), та був засуджений до року позбавлення волі у колонії. Вирок суду Олександр Володарський  планує оскаржити в апеляційному порядку.

 

Дмитрові Гройсману висунуто звинувачення за ст. 338 ч. 1 КК України «Наруга над державними символами України» за публікацію в Live Journal карикатури, що містила зображення чоловічого статевого члена в стані ерекції на тлі Конституції України. Санкція передбачає штраф, арешт або позбавлення волі на термін до трьох років.

 

Правозахисник також обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 301 КК України «Розповсюдження предметів, зображень, творів порнографічного характеру».

 

Ми переконані, що в обох випадках ідеться про недосконалість законодавства і правозастосовчої практики та суду, а також правоохоронних органів, які продовжують практику тоталітарної країни формувати обвинувачення і карати найтяжчими санкціями за вираження протесту, нехай і в цинічній формі.

 

Хоч би яка була естетична вартість перформансу - не повинно йтися про позбавлення волі. Хоч би який нецензурний не був зміст висловлювання в приватному блозі - це не може бути приводом для кримінального переслідування.

 

Крім лібералізації судової практики, постає нагальна проблема перегляду відповідних норм Кримінального кодексу України. Ми сподіваємося, що серед опозиції або в провладній більшості знайдуться прихильники свободи слова у різних її проявах, які ініціюють потрібні зміни.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY