Голова НЕК стурбований обшуком квартири Гройсмана та правовим регулюванням відносин щодо зберігання порнографії

31 Жовтня 2010
14149
31 Жовтня 2010
12:30

Голова НЕК стурбований обшуком квартири Гройсмана та правовим регулюванням відносин щодо зберігання порнографії

14149
Голова НЕК стурбований обшуком квартири Гройсмана та правовим регулюванням відносин щодо зберігання порнографії

Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький висловив стурбованість щодо правового регулювання відносин, пов'язаних із зберіганням порнографічної продукції. Про це йдеться в його зверненні щодо обшуку квартири координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, опублікованому на сайті НЕК.

 

«З інтернет-джерел стало відомо, що обшук проводився з приводу розслідування кримінальної справи за поширення порнографії у інтернет-ресурсі "Живий журнал".  У зв'язку з цим, не тільки за своїми посадовими обов'язками, але як батько, вчений і як людина я проти порнографії та хотів би висловити свою стурбованість щодо правового регулювання відносин, пов'язаних із зберіганням порнографічної продукції», - зазначає Василь Костицький.

 

Він підкреслює: «Із внесенням змін до статті 301 Кримінального кодексу України з'явилась загроза неконтрольованого втручання у життя будь-якої особи.  Сьогодні немає належних технічних засобів, які дозволяють перевірити: чи має людина безпосереднє відношення до зберігання порнографії на електронних носіях, чи відповідні матеріали були завантажені на комп'ютер без відома власника.

 

В умовах реалізації ст. 301 Кримінального кодексу в Україні мають бути затверджені відповідні нормативно-правові документи, які б дозволили відмежувати один вид продукції від іншого. Мова йде, зокрема, про «Критеріїв віднесення друкованої, аудіовізуальної, електронної та іншої продукції, а також переданих та отриманих комунікаційними лініями повідомлень та матеріалів до продукції порнографічного характеру».

 

За словами Василя Костицького, нині в Україні складна ситуація з недосконалістю як методичної, так і нормативної бази для проведення експертизи продукції порнографічного характеру. «Проте державні органи, які безпосередньо застосовують ці норми, не реагують на пропозиції Національної комісії визначити згадані Критерії обов'язковими для використання», - наголосив голова НЕК. Він переконаний, що недосконала правова норма, що передбачає кримінальну відповідальність за зберігання порнографії, в умовах відсутності нормативно-методичних механізмів її реалізації, може призвести до зловживань і порушень прав людини і громадянина.

 

Раніше, у вересні 2000 року, було  внесено зміни до статті 301 Кримінального кодексу України, у результаті яких було запроваджено кримінальну відповідальність не лише за створення та розповсюдження, а й за зберігання порнографічної продукції.

 

У червні 2009 голова НЕК висупив за необхідність відтермінувати прийняття Закону України «Про внесення змін до статті 301 Кримінального Кодексу України», оскільки його впровадження потребує додаткового нормативно-правового забезпечення та розробки механізму можливого застосування норм цього Закону з тим, аби не допустити порушення конституційних прав і свобод громадян. Проте, за словами Василя Косицького,  тоді цю заяву проігнорували і журналісти, і громадськість, і представники органів державної влади. Нині в Україні жодна людина не є застрахованою від відповідальності за зберігання порнографічних матеріалів, про існування яких у своєму комп'ютері вона може й не здогадуватись. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14149
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду