Польська поліція повернула журналістам «Район.in.ua» техніку, вилучену при затриманні пів року тому

Польська поліція повернула журналістам «Район.in.ua» техніку, вилучену при затриманні пів року тому

24 Вересня 2024
418
24 Вересня 2024
13:38

Польська поліція повернула журналістам «Район.in.ua» техніку, вилучену при затриманні пів року тому

418
Більшість вилучених у журналістів речей, включно з фотоапаратом, повернули ще навесні. Проте особисті телефони та ноутбук поліція «додатково перевіряла» понад пів року.
Польська поліція повернула журналістам «Район.in.ua» техніку, вилучену при затриманні пів року тому
Польська поліція повернула журналістам «Район.in.ua» техніку, вилучену при затриманні пів року тому

Польська поліція повернула журналісту «Район.in.ua» Юрію Конкевичу та оператору видання Олександру Пілюку техніку, яку вилучила в них у березні цього року при затриманні на польсько-російському кордоні. Про це Конкевич повідомив  представниці ІМІ.

За його словами, більшість вилучених у журналістів речей, включно з фотоапаратом, польська поліція повернула ще навесні. Проте через адвокатів повідомили, що гаджети начебто потрібно ще «додатково перевірити». «Отож “перевірка” тривала понад пів року», — каже Конкевич.

Врешті, лише тепер журналісти отримали поштою особисті телефони та ноутбук, які польська поліція утримувала ще з березня.

Конкевич додав, що наразі оскарження їхньої депортації з Польщі триває. Дата розгляду судової справи поки невідома.

Редакція збирає 66 тисяч гривень на оплату роботи адвоката в Польщі. За словами журналіста, першу суму вдалося покрити завдяки допомозі міжнародної організації. Зараз читачі та друзі редакції закрили половину необхідного.

Як повідомляв «ДМ», 7 березня 2024 року в Польщі затримали двох журналістів інформаційного агентства «Район.in.ua» — редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюкаякі проводили розслідування вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Їх звинуватили у зніманні критичної інфраструктури, відібрали техніку та записи і через добу депортували з країни.

Під час затримання у журналістів відібрали майно: два смартфони, два фотоапарати, особистий макбук, карти пам’яті, мікрофони, павербанки й навіть селфі-палиці. Крім того, працівники поліції без згоди журналістів обшукали їхній автомобіль. З рюкзака, який був в автомобілі, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі.

Як розповів «Детектору медіа» Юрій Конкевич, зі всіх відібраних предметів одразу повернули лише особисті речі — зарядки, навушники тощо і ті, які на момент затримання журналісти мали при собі. Тоді як оргтехніку — і редакційну, і особисту (смартфони, камери, мікрофони, особистий ноутбук) — не повернули.

13 березня редакція повідомила публічно про інцидент і оприлюднила сюжет, який підготував Юрій Конкевич.

Прокуратура Польщі повідомила, що відкрила кримінальне провадження  щодо можливого збору інформації і передання іноземній розвідці даних, які можуть зашкодити країні.

Як свідчить документ-обґрунтування депортації, який Конкевич надав «ДМ», прикордонники затримали українських журналістів на основі інформації, отриманої від польської Агенції внутрішньої безпеки (аналог СБУ) під грифом «конфіденційно» про те, що «ці іноземці становлять загрозу для державної безпеки та інтересів Республіки Польської».

Втім, Агенція внутрішньої безпеки Польщі заявила, що її співробітники не проводили жодних процесуальних дій щодо журналістів «Район.in.ua».

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав польську владу не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес, згадавши зокрема про затримання журналістів «Район.in.ua». Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликали владу Польщі ретельно розслідувати цілеспрямоване перешкоджання з боку польських правоохоронців роботі українських журналістів «Район.in.ua» під час виконання редакційних завдань.

На фото: Юрій Конкевич / соцмережі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
418
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду