Правозахисні організації закликали Киргизстан скасувати рішення про ліквідацію Kloop Media

Правозахисні організації закликали Киргизстан скасувати рішення про ліквідацію Kloop Media

7 Вересня 2024
208

Правозахисні організації закликали Киргизстан скасувати рішення про ліквідацію Kloop Media

208
Суд у Бішкеку постановив закрити Kloop Media Public Foundation за поширення «неправдивої інформації», а Верховний суд підтвердив це рішення в липні, позбавивши медіа можливості апеляції.
Правозахисні організації закликали Киргизстан скасувати рішення про ліквідацію Kloop Media
Правозахисні організації закликали Киргизстан скасувати рішення про ліквідацію Kloop Media

Вісім правозахисних організацій 6 вересня закликали владу Киргизстану скасувати рішення про ліквідацію незалежного медіа Kloop Media, відомого своїми розслідуваннями. Спочатку рішення про закриття Kloop Media Public Foundation було ухвалено судом у Бішкеку на початку лютого. Суд тоді заявив, що сайт організації поширює «неправдиву інформацію, спрямовану на дискредитацію киргизьких чиновників».

Про це повідомляє Radio Free Europe.

Kloop повідомив, що 16 липня Верховний суд підтвердив рішення нижчої інстанції про закриття медіа, вичерпавши всі можливості для оскарження.

Правозахисні організації, зокрема Human Rights Watch, Amnesty International, International Partnership for Human Rights, Civil Rights Defenders, Норвезький Гельсінський комітет, Article 19, International Federation for Human Rights і World Organization Against Torture, засудили рішення суду у спільній заяві.

«Примусове закриття Kloop Media не тільки змушує замовкнути важливий голос у киргизькому суспільстві, але й сигналізує про подальше зниження поваги до громадянських і політичних прав та свобод у Киргизстані», — заявив директор HRW у Європі та Центральній Азії Г'ю Вільямсон.

Він додав, що «ця дія підриває право громадськості на інформацію та ще більше послаблює основи демократичного управління в країні».

З моменту першого рішення суду у лютому справа пройшла кілька інстанцій у судовій системі Киргизстану. У березні Адміністративний суд Бішкека скасував рішення Міністерства культури про блокування російськомовного сайту Kloop, однак міністерство подало апеляцію до Міського суду Бішкека. На початку червня цей суд визнав правомірними дії Міністерства культури щодо закриття Kloop.

Окремо киргизькомовний сайт Kloop був заблокований у листопаді 2023 року на тлі урядової кампанії тиску на медіа. Міністерство заявило, що заблокувало сайти після того, як Державний комітет національної безпеки (ГКНБ) звинуватив Kloop у поширенні неправдивої інформації.

Йдеться про звіт на сайті Kloop у вересні про опозиційного політика Равшана Джеенбекова, який заявив про катування під час ув'язнення. Міністерство вимагало видалити матеріал про Джеенбекова з російськомовного сайту, інакше Kloop загрожувало блокування. Kloop відмовився видаляти статтю, підкресливши, що інформація в ній базується на реальних свідченнях та джерелах.

Kloop був заснований у червні 2007 року як незалежне медіа, основними авторами якого є студенти та випускники Школи журналістики Kloop Media Public Foundation. Відомий своїми розслідуваннями корупції у владних структурах, Kloop також навчає журналістів Центральної Азії навичкам фактчекінгу та журналістики розслідувань.

Нагадаємо, у Гонконгу двох журналістів судять за звинуваченнями у «підбурюванні» проти влади.

Фото: eurasia.amnesty.org.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
208
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду