Омбудсман: Проблема з використанням протипіхотних мін існує через російську агресію

Омбудсман: Проблема з використанням протипіхотних мін існує через російську агресію

31 Січня 2023
1626
31 Січня 2023
17:10

Омбудсман: Проблема з використанням протипіхотних мін існує через російську агресію

1626
Дмитро Лубінець: Україна протистоїть ворогу, який не є стороною конвенції і використовує проти нас весь свій арсенал. Україна повідомляла ООН, що не може гарантувати Оттавську конвенцію.
Омбудсман: Проблема з використанням протипіхотних мін існує через російську агресію
Омбудсман: Проблема з використанням протипіхотних мін існує через російську агресію

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що проблема з використанням протипіхотних мін в Україні через російську агресію справді існує.

За його словами, Україна ще в 2018 році зверталася до ООН, що не може повністю гарантувати виконання Оттавської конвенції про заборону цих мін у зв'язку з війною проти агресора, який не є стороною конвенції, не дотримується жодних міжнародних стандартів і використовує весь свій арсенал.

На його думку, для того, щоб протистояти такому агресору, Україна потребує більше високоточної західної зброї.

«На жаль, використання протипіхотних мін є справді проблемою, адже за 9 років територія України стала найбільш забрудненою у світі саме цими мінами. Очевидно, що це несе велику загрозу цивільним людям.

Поясню одну важливу річ – ця проблема існує, бо Україна протистоїть ворогу ще з 2014 року. Ворогу, який має набагато більше різного озброєння і використовує проти наших людей весь свій арсенал.

Попри це Україна зверталася до ООН, що не може повністю гарантувати виконання Оттавської конвенції (Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво і передачу протипіхотних мін та про їх знищення) у зв'язку з війною ще в 2018 році. Росія ж, своєю чергою, не є стороною цієї конвенції.

Тому наразі для того, щоб протистояти жорстокому і цинічному агресору, який вдається до всіх варварських методів та не дотримується жодних норм міжнародного гуманітарного права, Україна потребує більше високоточної західної зброї», — сказав Лубінець.

Він підкреслив, що «Росії байдуже, що використовувати, адже її ціль одна – знищення українців».

Лубінець нагадав, як 25 січня росіяни обстріляли 8-поверхівки Бахмуту термобаричними боєприпасами, випустивши по місту 24 ракети з системи «Солнцепек». Також, за його словами, Росія використовувала міни ПОМ-3 «Медальон», які через наявність сейсмодатчика вибухають  при наближенні людини до неї і можуть вбити в радіусі 16 метрів.

Крім того, Лубінець зауважив, що у початковій версії звіту щодо використання протипіхотних мін Human Rights Watch опублікувала мапу, на якій позначила Крим як частину Росії.

«Звичайно ж, нині карту з сайту зняли. Однак, факт лишається фактом! То що це? Помилка? Чи свідома підтримка окупації?», — резюмував омбудсман.

На момент публікації новини у звіті HRW фігурувала вже мапа, на якій Крим позначений частиною України.

Нагадаємо, у вівторок, 31 січня, Міжнародна неурядова організація Human Rights Watch (HRW) оприлюднила доповідь у якій припустила, що українська армія використовувала протипіхотні міни ПФМ-1 («міни-пелюстки») під  Ізюмом в Харківській області. Використання таких протипіхотних мін є воєнним злочином, це заборонено Оттавською конвенцією, яку Україна ратифікувала, а Росія — ні. 

Українські правозахисники у відповідь заявили, що доповідь HRW підживлює російську пропаганду та підриває суспільну підтримку постійної військової допомоги Україні з боку західних урядів.

Фото: Human Rights Watch

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1626
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду