CPJ: під час війни Ізраїлю та ХАМАС загинули 116 журналістів

CPJ: під час війни Ізраїлю та ХАМАС загинули 116 журналістів

31 Серпня 2024
270

CPJ: під час війни Ізраїлю та ХАМАС загинули 116 журналістів

270
CPJ розслідує понад 130 додаткових випадків потенційних вбивств, арештів і поранень, але багато з них важко задокументувати.
CPJ: під час війни Ізраїлю та ХАМАС загинули 116 журналістів
CPJ: під час війни Ізраїлю та ХАМАС загинули 116 журналістів

Війна між Ізраїлем та ХАМАС, що розпочався після атаки ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, призвела до безпрецедентних втрат серед журналістів. За даними Комітету захисту журналістів (CPJ), станом на 30 серпня 2024 року щонайменше 116 журналістів та медіапрацівників загинули.

Про це повідомили на сайті організації. 

«Це найсмертоносніший період для журналістів з моменту початку збору даних CPJ у 1992 році», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що журналісти в Газі працюють у надзвичайно складних умовах: авіаудари, голод, переміщення 90% населення та руйнування 80% будівель. CPJ розслідує понад 130 додаткових випадків можливих убивств, арештів та поранень, проте багато з них важко задокументувати.

«З початку війни в Газі журналісти сплачують найвищу ціну — своє життя — за правду, яку вони намагаються донести до світу. Щоразу, коли журналіст гине, отримує поранення, арешт або змушений емігрувати, ми втрачаємо фрагменти правди», — зазначив директор програми CPJ Карлос Мартінес де ла Серна.

Серед загиблих журналістів більшість становлять палестинці (111 осіб), також загинули два ізраїльські та три ліванські журналісти. Крім того, 35 журналістів було поранено, двоє зникли безвісти, а 53 — заарештовано. Також зафіксовано численні напади, погрози, кібернапади, цензуру та вбивства членів родин журналістів.

CPJ закликає до припинення безкарності у випадках убивств журналістів. Експерти ООН також висловили занепокоєння щодо зростання кількості вбитих та поранених журналістів, зазначивши, що їхні права грубо порушуються.

Нагадаємо, у Гонконгу двох журналістів судять за звинуваченнями у «підбурюванні» проти влади. 

Фото: CPJ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
270
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду