Вчора не стало Сергія Савелія

Вчора не стало Сергія Савелія

12 Травня 2024
7027

Вчора не стало Сергія Савелія

Семен Случевський
Старший викладач кафедри кінознавства Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, заслужений журналіст України
7027
Чимало колег та й телеглядачі по-різному оцінювали його рівень коментарів, літературність його спічів біля мікрофона. Мені на цю «глибоку критику» було начхати, я цінував народність у мовній стилістиці його екранних виступів, його справжню «від землі» полтавську мову. А головне — його чисту душу.
Вчора не стало Сергія Савелія
Вчора не стало Сергія Савелія

Вчора не стало Сергія Савелія. Якось несподівано. Звичайно, він давно вже не юнак. Але й не аксакал без віку.

Степанович понад чотири десятки років працював на телебаченні, і майже всі ці роки у спортивній редакції, як би їй чергові начальники не змінювали назви.

Важко назвати види спорту, які б не коментував Сергій. Хоча він, безумовно, завжди працював там, де була потреба: від Ліги чемпіонів УЄФА до Олімпіад. Але його особисті вподобання були на боці скоріше не найпопулярніших, не наймасовіших з них, а улюблених їм самим різних видів боротьби, а також був не байдужим ... до настільного тенісу.

Чимало колег та й телеглядачі по-різному оцінювали його рівень коментарів, літературність його спічів біля мікрофона. Мені на цю «глибоку критику» було начхати, я цінував народність у мовній стилістиці його екранних виступів, його справжню «від землі» полтавську мову.

А головне — його чисту душу. Світ телебачення, як і світ іншого масового ЗМІ або мистецтва: театру, кіно — не є світом самих доброзичливих персонажів по відношенню один до одного. Так ось, хто абсолютно був позбавлений навіть найменшої схильності до інтриганства, до того, що геніально сформулювала колись велика Раневська: «Проти кого товаришуєте?» — все це було чуже Серьозі.

Не посидимо вже ми з тобою, Степановичу, в улюбленому кожним із нас обох барі Будинку кіно. Так склалося...

Але ти завжди будеш з нами!

Семен Случевський, кінодраматург, педагог, член НСКУ

Текст публікується з дозволу автора, оригінал публікації за посиланням.

На світлині — спортивний журналіст Сергій Савелій 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7027
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду