detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
10.01.2024 18:21
Помер польський кінорежисер Януш Маєвський родом зі Львова
Помер польський кінорежисер Януш Маєвський родом зі Львова
Януш Маєвський був президентом Асоціації польських кінематографістів і ректором Варшавської школи кіно. Він виїхав зі Львова під час Другої світової війни, але саме тут захопився кіно, а згодом зняв кримінал про довоєнне рідне місто.

У ніч на 10 січня у віці 92 років помер Януш Маєвський — один із найвідоміших польських режисерів, сценарист, письменник і ректор Варшавської школи кіно, родом зі Львова. Про це повідомила Асоціація польських кінематографістів, передає RMF24.

Асоціація назвала Маєвського «одним з найвідоміших, найшанованіших і найпопулярніших польських режисерів, майстром жанрового кіно, сценаристом, письменником та викладачем університету». Там зазначили, що Маєвський «дуже цінував зустрічі з глядачами, які його любили й масово брали участь у зустрічах з ним».

Януш Маєвський народився 1931 року у Львові. Саме там він захопився кіно, коли у семирічному віці побачив «Білосніжку» від Волта Діснея.

«Тоді я помітив, що фільм має владу над глядачами, оскільки він може одночасно викликати однакові емоції в усіх присутніх у залі — сміх чи страх», — згадував колись Маєвський в інтерв’ю для журналу Teraz Polska.

Після Другої світової війни сім’я Маєвських переїхала до Кракова. У 1955 році він закінчив факультет архітектури в Краківській політехніці, а в 1960-му — Вищу школу театру і кіно в Лодзі.

Маєвський усе життя працював за фахом. Протягом 1983–1990 років був головою Ради асоціації польських кінематографістів, а з 2006 року — президентом Асоціації.

Як режисер художніх фільмів Маєвський дебютував у 1964 році фільмом у жанрі фентезі «Аватар, обмін душами». Він найбільш відомий за стрічками: «Цісарсько-королівські дезертири», «Готель Пацифік», «Золото дезертирів», «Ревнощі та ліки», «Урок мертвої мови», «Злочинець, який вкрав злочин», «Локіс. Рукопис професора Віттембаха», «Чорний мерседес».

У 1980-х роках були популярні його історичні телесеріал «Королева Бона» про дружину короля Сигізмунда I Старого та фільм «Епітафія для Барбари Радзивілл» про кохання короля Речі Посполитої Сигізмунда ІІ Августа.

У 1977 році зняв кримінал «Справа Ґорґонової», сюжет якого розгортається у довоєнному Львові та його околицях. Тоді ж уперше після еміграції відвідав рідне місто та родинне помешкання в «будинку, розташованому на пагорбі, де з вікон кухні було видно все місто», а автентичні місця подій потім відтворив на знімальному майданчику під Варшавою.

«Львів — найближче моєму серцю місто. Чим старішим я стаю, тим частіше хочеться повертатися туди. На щастя, я бачу, що львівський Львів оживає», — казав режисер якось в інтерв’ю.

Останній фільм Маєвського — документальний «Jazz Outsider» (2022 рік) був присвячений його великій життєвій пристрасті — джазовій музиці.

У 2018-му Януш Маєвський підтримав звернення Європейської кіноакадемії на захист ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова.

Фото: Януш Маєвський на перегляді сучасних польських фільмів «Під Високим Замком» / Kurjer Galicyjski

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY