Церемонія нагородження 14-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії». ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ «Детектора медіа»

Церемонія нагородження 14-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії». ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ «Детектора медіа»

2 Червня 2023
1916

Церемонія нагородження 14-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії». ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ «Детектора медіа»

1916
«Детектор медіа» провів текстову онлайн-трансляцію події.
Церемонія нагородження 14-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії». ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ «Детектора медіа»
Церемонія нагородження 14-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії». ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ «Детектора медіа»

У п'ятницю, 2 червня, у Києві пройшла церемонія нагородження 14-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії».

«Детектор медіа» провів на цій сторінці текстову онлайн-трансляцію події.

Ведучі цьогорічної церемонії нагородження переможців конкурсу — Діна Вонг та Михайло Шаманов. Це журналісти, які не змогли стояти осторонь і взяли до рук зброю, щоб захищати рідну землю.

Раніше Діна працювала на телеканалі «Новий Чернігів», нині вона служить у Другому Інтернаціональному Легіоні оборони України Сухопутних військ ЗСУ.

Журналіст Михайло Шаманов зараз служить у 177-му окремому батальйоні та є речником Київської міської військової адміністрації.

Нагадаємо, український конкурс професійної журналістики «Честь Професії» проводять з 2010 року. Організатори конкурсу бачать свою місію у тому, щоби виявляти і заохочувати визнанням журналістські матеріали високої професійної якості, а також акцентувати на важливій соціальній ролі та необхідності поваги до журналістики.

Цьогоріч на конкурс було подано 1037 матеріалів від 633 журналістів та журналісток з медіа усіх типів та куточків країни. Вже традиційно організатори отримали найбільше матеріалів у номінацію «Найкращий репортаж» — 227 публікацій. Найменше (67)  — у номінацію «Найкраще розслідування». 

Виконавча директорка Українського інституту медіа та комунікації Діана Дуцик оголосила ім’я переможця у спеціальній номінації від Наглядової ради конкурсу «За відданість професії за найтяжчих умов». Ним став Олег Батурін, Кримський центр журналістських розслідувань.

Керівниця продакшну НАМ Оксана Панасівська назвала переможницю у спецномінації «Найкращий аудіоматеріал» від оргкомітету конкурсу: Вікторія Лавриненко, The Ukrainians.

У номінації «Найкращий репортаж» перемогу здобув Дмитро Фіонік, Liga.net із матеріалом «"МИ ПОВЕРНЕМОСЯ ДО МАРІУПОЛЯ". Стратегія єпископа Геннадія Мохненка та його капеланів». Ім’я переможця назвала членкиня журі конкурсу Ганна Цигіма.

Дмитро Фіонік

Переможцем у номінації «Найкращий репортаж у локальному медіа» став журналіст-фрілансер із Харкова Дмитро Кузубов із матеріалом «Сльози, молитви та черешня, яку нікому їсти. Як живуть під обстрілами в Циркунах на Харківщині».

Приз у номінації «Найкраще новинне висвітлення резонансної події» отримали журналісти Суспільного мовлення Тарас Ібрагімов та Олена Дуняк із матеріалом «Зайченя, терпи. Репортаж з Дніпра: як рятують людей з-під завалів». Імена переможців назвала головна редакторка «Запорізької правди» Наталя Зворигіна.

Спецприз «Найкраще новинне висвітлення резонансної події в локальному медіа» вручили Дар’ї Янушкевич, філія АТ «НСТУ» «Чернігівська РД», Чернігів. Журналістка здобула перемогу із матеріалом «Вибух на Валу в Чернігові: як це відбувалося та які наслідки».

Приз у номінації «Найкраще інтерв'ю» вручила продюсерка «Українського радіо» Галина Бабій

Лауреатами премії конкурсу у номінації «Найкраще інтерв’ю» стали Дмитро Лиховій та Леся Шовкун, «Новинарня». Їх відзначили за публікацію «Рома не хотів би, щоб ми плакали. Він хотів би, щоб ми перемогли. Письменниця Світлана Поваляєва — про свого сина Романа Ратушного».

Дмитро Лиховій та Леся Шовкун

У номінації «Найкраще інтерв’ю в локальному медіа» спецприз здобули журналісти В’ячеслав Мавричев і Ганна Силаєва, «Суспільне Харків» (АТ НСТУ, Харківська регіональна дирекція), із публікацією «Володимир Вакуленко: вбивство і спадок письменника».

У номінації «Найкраща аналітика» лауреатів назвала головна редакторка Liga.net Юлія Банкова. Приз отримали журналісти «Радіо Свобода» Ігор Токар та Микита Ісайко із публікацією «Зібрано базу стратегічних військових об'єктів у Криму».

Спецприз «Найкраща аналітика в локальному медіа» вручили Андрію Тітку, «Суспільне Чернігів». Він переміг із 3-серійним документальним фільмом «Битва за Чернігів».

Андрій Тіток

Серед п’яти номінантів на приз за «Найкраще розслідування» найкращими назвали журналістів Суспільного мовлення Аллу Садовник та її співавторів у проєкті «Буча 22» Інну Білецьку, Олександра Стратонова, Владислава Васильченка, Світлану Коваль, Ганну Калаур, Павла Ільчука. Імена переможців у цій номінації оголосила головна редакторка агенції «Слідство.Інфо» Ганна Бабінець.

До церемонії долучилися Алла Садовник та Інна Білецька (онлайн) та режисер Владислав Васильченко

Спецприз «Найкраще розслідування у локальному медіа» здобули журналісти Агенції журналістських розслідувань «Четверта влада» (Рівне) Анна Хіночик та її співавтор Владислав Мартинчук.

Лауреатом премії у номінації «Найкраща публіцистика» став журналіст Дмитро Фіонік із текстом «Війна з Богом. Як Росія здійснює церковну окупацію на захоплених територіях». Переможця оголосила редакторка Reporters, співзасновниця The Ukrainians Марічка Паплаускайте. Нагорода у цій номінації стала другою за цей вечір для журналіста Liga.net.

Спецприз у номінації «Найкраща публіцистика в локальному медіа» дістався журналісту BBC News Україна Георгію Ерману. Він здобув перемогу із матеріалом «Іран та Україна. Як 30 років відносин перетворились на смерті і брехню». Від головної редакторки фактчекерського проєкту «Нота Єнота» Альони Романюк лауреат отримав плюшевого єнота.  

Георгій Ерман

Журналістці «Української правди» Ользі Кириленко вручили приз у номінації «Надія журналістики». «Чесно кажучи, я не знала, що є така номінація. Я вже написала мамі, що все програла», ─ пожартувала журналістка, дякуючи за нагороду. Вона додала, що днями їй виповниться 25 років, і свій день народження вона, можливо, зустріне на фронті, виконуючи редакційне завдання.

Ольга Кириленко 

У спеціальній номінації «Найкращий матеріал на тему прав жінок, дотримання гендерної рівності» від ГО Жінки в медіа за підтримки IFES Ukraine серед п’яти претендентів на приз найкращою назвали журналістку The Kyiv Independent Олесю Біду. Її нагородили за матеріал у двох частинах «Від ГУЛАГу до колонії в Оленівці: жінки у вʼязницях росіян».

Дякуючи за нагороду, Олеся Біда подякувала своєму чоловіку, якйи зараз боронить Україну на фронті.

Переможців у спеціальній номінації від Комісії з журналістської етики «Найкращий матеріал на тему дотримання професійних стандартів та журналістської етики під час війни» оголосила представниця журі цієї номінації, голова Наглядової ради Суспільного мовлення Світлана Остапа. Приз вручили журналістам «Слідства.Інфо» Анастасії Горпінченко та Якову Любчичу.

Лауреатами спеціальної номінації від Bihus.Info стали журналісти Запорізького центру розслідувань Вероніка Хорольська, а також Сергій Сидоров, Маргарита Огнева, Катерина Рождественська, Надя Кельм, Євгенія Дроздова, Денис Губашов та Інна Гадзинська. Їх відзначили за матеріал «Одним фронтом».

Вероніка Хорольська

Фото: скриншоти з трансляції / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1916
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду