Полтавські журналісти просять провести службову перевірку керівника пресслужби міськради, священника Олександра Дедюхіна

Полтавські журналісти просять провести службову перевірку керівника пресслужби міськради, священника Олександра Дедюхіна

1 Серпня 2023
2313
1 Серпня 2023
18:29

Полтавські журналісти просять провести службову перевірку керівника пресслужби міськради, священника Олександра Дедюхіна

2313
Медійники вимагають провести круглий стіл за участю головних редакторів, журналістів та спецкореспондентів Полтави з новопризначеною секретаркою міської ради Катериною Ямщиковою та Олександром Дедюхіним, щоб обговорити конфліктні питання і розробити чіткий та прозорий алгоритм співпраці.
Полтавські журналісти просять провести службову перевірку керівника пресслужби міськради, священника Олександра Дедюхіна
Полтавські журналісти просять провести службову перевірку керівника пресслужби міськради, священника Олександра Дедюхіна

У Полтаві 11 журналістів та головних редакторів медіа просять провести службову перевірку діяльності керівника пресслужби Полтавської міськради, священника-блогера Олександра Дедюхіна. Медійники вважають, що той міг порушити закони, які регламентують роботу журналістів та забезпечують право на інформацію. Про це повідомила представниця ІМІ. 

Колективне звернення передали 1 серпня новопризначеній секретарці Полтавської міської ради та в.о міського голови Катерині Ямщиковій.

У листі журналісти скаржаться на роботу Дедюхіна, який обійняв посаду в червні, а також пропонують шляхи покращення комунікації. 

«Ми звертаємо вашу увагу на те, що Олександр Дедюхін є депутатом Полтавської міської ради, що може свідчити про його політичну заангажованість. Нами було помічено, що керівник обирає тон висвітлення діяльності міської ради залежно від того, яку фракцію презентує, а не від реальної виконаної роботи. Очільник пресслужби, зацікавлений у якісній комунікації зі ЗМІ та громадою, має бути незалежним та незаангажованим.

До того ж призначення людини, яка належить до однієї з політичних фракцій міської ради, суперечить принципу прозорості, підзвітності та відкритості. Ба більше, має ознаки конфлікту інтересів, а також суперечить заданому урядом та парламентом вектору законодавства, що нині спрямований на деполітизацію держслужби», — йдеться у зверненні.

Журналісти також зазначають, що Олександр Дедюхін, уже обіймаючи посаду, дозволяв собі образливі висловлювання щодо працівників медіа; журналісти не отримали можливості повного та живого спілкування з посадовцями міської ради; необхідні для роботи коментарі практично неможливо отримати оперативно. 

Також журналісти кажуть, що міськрада повідомляє про більшість офіційних заходів, а також подій, що мають суперечливий характер чи стосуються бюджетних коштів, із запізненням або ж не анонсує взагалі.

«Медійники стикаються з неналежним виконанням посадових обов'язків керівником пресслужби Полтавської міської ради. Мова йде про ігнорування Закону "Про медіа". Попри те що Олександр Дедюхін анонсував рух у бік відкритості міської ради, у медійників навіть за наявності журналістського посвідчення виникають проблеми з тим, щоб потрапити в приміщення міської ради. Керівник пресслужби ПМР жодним чином не сприяє врегулюванню ситуації згідно з чинним законодавством», — йдеться у зверненні.

За словами медійників, Дедюхіна призначили на посаду без проведення прозорого конкурсу. Журналістам лише повідомили про ухвалене рішення.

Журналісти вимагають провести круглий стіл за участю головних редакторів, журналістів та спецкореспондентів Полтави з Катериною Ямщиковою та Олександром Дедюхіним, щоб обговорити конфліктні питання і розробити чіткий та прозорий алгоритм співпраці. 

Вони також пропонують звільнити Дедюхіна з посади, якщо за результатами перевірки факт порушення законів буде підтверджено або якщо подальша ефективна робота буде неможливою. 

У коментарі полтавській представниці ІМІ Олександр Дедюхін сказав, що про журналістське звернення йому наразі нічого не відомо. 

«Щодо круглого столу, я ніколи не відмовляв журналістам у спілкуванні. Отже, все залежить від Катерини Леонідівни», — прокоментував Олександр Дедюхін.

Нагадаємо, 13 червня священник-блогер, депутат міськради від партії «Європейська солідарність», новопризначений керівник пресслужби Полтавської міськради Олександр Дедюхін провів першу пресконференцію.

Під час зустрічі з пресою Дедюхін пообіцяв сприяти публікації проєктів рішень міської ради, включно з додатками; відновити онлайн-трансляції засідань; технічно полегшити роботу операторам у сесійній залі; налагодити оперативну комунікацію з керівниками департаментів, підпорядкованих міській раді; бути на зв'язку з журналістами 24/7 та відповідати на запитання навіть у неробочий час. На підтвердження серйозності цих обіцянок він продиктував журналістам номер свого телефону.

У червні 2021 року «Детектор медіа» повідомляв про те, що Полтавська єпархія на два місяці відсторонила від богослужінь і на три місяці заборонила публічну діяльність у соціальних мережах священнику-блогеру, депутату Полтавської міської ради від «Європейської солідарності» Олександру Дедюхіну через його сексистські заяви про аборти.

До цього священник-блогер також назвав «недорозвиненими особистостями» жінок, які виходять на акції з плакатами «Моє тіло — моє діло». 

Фото: Надія Кучер / ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2313
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду