Заявлено формат теледебатів на “1+1”, “Інтері”, УТ-1, СТБ

20 Лютого 2002
1760

Заявлено формат теледебатів на “1+1”, “Інтері”, УТ-1, СТБ

1760
На прохання”Детектор медіа” розповісти про формат своїх теледебатів відгукнулися поки що три телеканали: «Інтер», «1+1» та СТБ.
Заявлено формат теледебатів на “1+1”, “Інтері”, УТ-1, СТБ
Так, телеканал “Інтер” планує з наступного випуску “Подробностей” започаткувати нову велику рубрику “Система координат”. В ній головні учасники передвиборних гонок висловлять свою думку з приводу п”яти тем, найбільш цікавих для виборців. У найближчому випуску буде обговорюватися проблема бідності та методи боротьби із нею. Також на каналі продовжуватиме працювати “Народна платформа”. Окрім цього, “Інтер” у відкритому великому павільйоні має намір проводити зйомки ток-шоу за участю фокус-груп.

Теледебати на “1+1” та СТБ виходитимуть з початку березня. На СТБ до участі в дискусії будуть запрошені усі 34 зареєстровані партії та блоки, без застосування “відсоткового порогу” рейтингів. “Сам на сам” в ефірі СТБ зустрічатимуться тільки перші номери виборчих списків. А от самі ці “двійки” визначатимуть на телеканалі. Вестиме цей цикл програм журналіст Роман Скрипін, який має досвід рефері у веденні політичних двобоїв. Програма виходитиме орієнтовно у час “Вікон. Опівночі”.

“Студія “1+1”, за повідомленням прес-служби каналу, не збирається надавати час усім без винятку, а лише тим партіям та блокам, які за соціологічними дослідженнями здатні перейти 4% бар”єр. У формуванні сторін канал буде керуватися принципами реального суперництва між політичними силами. Тому дискусії планують проводити між КПУ та виборчим блоком”За ЄдУ”, СДПУ(о) та блоком “Наша Україна”, “Блоком Наталії Вітренко” та “БЮТи”, “Командою озимого покоління” та “Яблуком”, СПУ та “Єдністю”, “Демсоюзом” та КПРС. Як повідомляє прес-служба, ПЗУ та “Жінки за майбутнє” відмовилися брати участь у теледебатах на каналі. Дебати проводитимуться в прямому ефірі з 22.00 до 22.45 вівторками та четвергами з 5 березня. Регламент дебатів чітко визначений та надісланий каналом усім вищезгаданим партіям та блокам. “Детектор медіа” його теж наводить повністю:

Регламент дебатів на “1+1”

Для участі в дебатах до студії від кожної партії (блока) запрошуються:

- перший номер виборчого списку (участь обов’язкова)

- члени першої п’ятірки виборчого списку (на розсуд учасника)

- група підтримки в кількості до 20 осіб (на розсуд учасника)

Ведучий по черзі представляє учасників

Викладається коротка політична біографія лідерів двох партій (блоків), що дискутують. (По 45 секунд на кожного).

Ведучий нагадує учасникам регламент дебатів

“Ви маєте рівний ліміт часу в кожному раунді. Як тільки один з Вас вичерпає свій ліміт часу, його мікрофон буде відключений.

Ви можете передати право відповіді на будь-яке з запитань будь-кому з членів Ваших “п’ятірок”. Ви також маєте право відмовитись відповідати на будь-яке з запитань.

Ви маєте право залучити будь-кого з “групи підтримки”, щоб задати запитання Вашим опонентам.”

Перший раунд дебатів – умовна назва “синій раунд”

Ведучий ставить запитання обом сторонам по черзі. Кожна з сторін дебатів має по 4 хвилини для відповіді на запитання.

Другий раунд дебатів – умовна назва “жовтий раунд”

Сторони дебатів по черзі задають запитання одна одній. Кожна з сторін має по 7 хвилин для запитань та відповідей.

Третій раунд дебатів – умовна назва “червоний раунд”

Запитання сторонам дебатів задає аудиторія. Ліміт часу – 4 хвилини для кожної з сторін.

Ведучий

Ведучий в процесі дебатів не коментує висловлювання учасників і не дає ні прямих, ні опосередкованих оцінок їхніх дій або результатів дискусії.

Контроль ліміту часу

Обидві сторони дебатів мають рівний ліміт часу в кожному раунді. Ліміт часу висвітлюється на екрані та контролюється окремо для кожної сторони. Контроль ведуть двоє операторів-секундометристів. Відлік часу ведеться, поки говорить будь-яка особа з числа тих, хто представляє одну з сторін – навіть в разі, коли представники обох сторін говорять одночасно.

Як тільки ліміт часу однієї з сторін в цьому раунді вичерпано – мікрофони цієї сторони буде відключено.

Раунд завершується, коли обидві сторони вичерпають свій ліміт часу.

За дотриманням регламенту дебатів стежить дебатна комісія. До її складу можуть бути включені представники обох сторін дебатів.

Отже, ми бачимо, що згадані канали планують в більшій мірі дотримуватись процедур, властивих класичній – й найбільш об’єктивній формі - дебатів, ніж це було у 1998 та 99–их роках. Подивимося, як це буде відбуватися насправді, сподіваючись, що нинішні дебати дійсно стануть вагомим інструментом для проведення прозорих та чесних виборів, а також засобом отримання виборцем вагомої інформації, достатньої для усвідомленого вибору.

Нагадаємо також, що й УТ-1 заявив про проведення теледебатів – у форматі програми “Саме той”. Є також проект журналу “ПіК” та “TV-Табачук”, який планується розміщувати в ефірі 7-го київського каналу, а також ще 20 регіональних каналів. А на каналі ICTV, за словами Дмитра Кисельова у передачі "Подробно...", теледебати почнуться з 1 березня.


Классические теледебаты уже начались на шести региональных телестудиях

Пропозиції щодо проведення передвиборчих дебатів

УТ-1 і Гравіс проведуть "Саме ті. Дебати" Відкритий лист “Детектор медіа” до керівників каналів

Питання про теледебати на УТ-1 залишається відкритим"

В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.

Влад Ряшин: "Теледебаты состоятся только в том случае, если устроят нас как коммерческий канал"

Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

«1+1» – за теледебати. Але у варіанті шоу.

Зиновій Кулик заявляє про неможливість здійснення проекту "Теледебати 3х3"

За чиїми інтересами ділять опонентів?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1760
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду