Після вибуху ракети в Пшеводуві президенту Анджею Дуді телефонували російські пранкери

Після вибуху ракети в Пшеводуві президенту Анджею Дуді телефонували російські пранкери

22 Листопада 2022
3274
22 Листопада 2022
21:13

Після вибуху ракети в Пшеводуві президенту Анджею Дуді телефонували російські пранкери

3274
Цитати розмови взяла на озброєння російська пропаганда.
Після вибуху ракети в Пшеводуві президенту Анджею Дуді телефонували російські пранкери
Після вибуху ракети в Пшеводуві президенту Анджею Дуді телефонували російські пранкери

Увечері у вівторок, 15 листопада, президенту Анджею Дуді додзвонилися російські пранкери Вован (Володимир Кузнєцов) та Лексус (Олексій Столяров), вдаючи лідера Франції Еммануеля Макрона. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Саме в цей час в польському селі Пшеводув неподалік кордону з Україною впала ракета. Підтвердження цієї телефонної розмови журналісти отримали 22 листопада у канцелярії польського президента. «Після вибуху ракети в Пшеводуві, під час безперервних розмов з керівниками різних держав і урядів, [з президентом Анджеєм Дудою] з'єднали людину, яка представилася президентом Франції Емманюелем Макроном», — сказали співробітники канцелярії. При цьому, йдеться в офіційному коментарі канцелярії, Анджей Дуда здогадався про фейк, звернувши увагу на «незвичну манеру ведення бесіди».

Повний запис розмови, яка тривала сім з половиною хвилин, опублікували у YouTube. Під час аудіозапиу президент Польщі каже, що обидві сторони, тобто і Україна, і РФ, звинувачуватимуть одна одну у війні. «Емманюелю, ви думаєте, що мені потрібна війна з Росією? Ні, повірте мені, я цього не хочу. Я не хочу війни з Росією, я вкрай обережний, повірте. Я вкрай обережний», — каже на це Дуда. Крім того, польський лідер додає, що він розглядає лише четверту статтю Альянсу, яка передбачає консультації з членами НАТО щодо загрози, а не п'яту статтю, в якій країни визнають напад на одну з них атакою на весь Альянс. Також під час розмови Анджей Дуда сказав, що йому невідомо, хто саме запустив ракету, але найімовірніше, вона була російського виробництва. За його словами, інцидент призвів до «дуже великого вибуху».

Цитати президента Польщі поширюють російські медіа. Зокрема, вони тиражують слова про те, що Польщі не потрібна війна з Росією, а також про те, що польському президенту нібито набрид президент Володимир Зеленський (насправді під час розмови звучать слова Дуди про те, що обидва президенти йому набридли).

Нагадаємо, 15 листопада агентство Associated Press із посиланням на високопоставленого представника американської розвідки заявило, що російські ракети перетнули кордон Польщі, яка є членом НАТО, і впали на її території. Загинули двоє людей. Того дня Росія випустила по Україні близько 90 ракет. 73 з них збила протиповітряна оборона.

У пресслужбі Міністерства закордонних справ Польщі 15 листопада підтвердили, що на території країни впала ракета російського виробництва, але хто її запустив, невідомо. 
Фото з фейсбук-сторінки Анджея Дуди
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3274
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду