Журналіст Костянтин Риженко розповів, як «працював» партизаном у Херсоні

Журналіст Костянтин Риженко розповів, як «працював» партизаном у Херсоні

13 Вересня 2022
1554
13 Вересня 2022
08:46

Журналіст Костянтин Риженко розповів, як «працював» партизаном у Херсоні

1554
За словами журналіста, до загибелі нардепа-колаборанта та вже колишнього власника 4 каналу Олексія Ковальова його група партизанів не причетна, але вони «багато зусиль витратили, щоб відстежити його спосіб життя, місця перебування» та допомогти іншій групі.
Журналіст Костянтин Риженко розповів, як «працював» партизаном у Херсоні
Журналіст Костянтин Риженко розповів, як «працював» партизаном у Херсоні

Херсонський журналіст Костянтин Риженко розповів в інтерв'ю виданню «Настоящее время» про свою причетність до партизанського руху на тимчасово окупованих територіях. 

За словами журналіста, партизаном він став ще в березні, на початку повномасштабного вторгнення росіян. Майже пів року він жив в окупованому Херсоні та виїхав, коли відчув, що став надто впізнаваним серед місцевих.

Завдання перед партизанами, розповів Риженко, на певному етапі почали ставити українські спецслужби – Головне управління розвідки Міноборони України, СБУ та Сили спеціальних операцій.

«Спочатку була група людей, яка чинила опір із перших днів. Коли почалися жорстокі репресії, нам довелося приховувати свою діяльність, намагатися не привертати увагу, нічим не показувати, що ми належимо до руху опору, і разом із цим її продовжувати.

Я знаю, що таких груп багато, але я можу говорити лише за свою. Ми просто бачили діяльність інших груп, і спільні знайомі на підконтрольній території підтверджують, що це справа рук руху опору, але хто саме ці люди – ми не знаємо. Організацією це назвати неможливо. Коли почалися сильні репресії, ми вже нікого не приймали, бо це було надто ризиковано, там могло бути багато людей, яких або купили, або шантажували родичами чи ще чимось», – розповів Риженко про партизанський рух.

За його словами, першочерговими завданнями їхньої групи були збір, аналіз та візуалізація даних щодо того, де дислокуються росіяни, куди вони рухаються, де розташовані системи ППО та інші пріоритетні цілі ЗСУ. Цю інформацію вони передавали до ГУР.

«Друга за пріоритетністю наша мета – це колаборанти, особливо провладні колаборанти, які були частиною української влади, або місцевою, або загальнодержавною. Ми також за ними стежимо, встановлюємо їхні звички, місця перебування і потім нейтралізуємо», – розповів Костянтин Риженко.

Риженко стверджує, що до загибелі нардепа-колаборанта та вже колишнього власника 4 каналу Олексія Ковальова його група партизанів не причетна, але вони «багато зусиль витратили, щоб відстежити його спосіб життя, місця перебування» та допомогти іншій групі.

Також група, в складі якої був Риженко, здійснювала, як він висловився, «дрібні диверсії»: «Ось буквально тиждень тому йшла колона техніки з Мелітополя до Нової Каховки, і на кордоні Запорізької та Херсонської областей вибухнув фугас біля бензовоза».

Фото з фейсбук-сторінки Костянтина Риженка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1554
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду