Віктор Сорока, StarLightMedia: «Ми пропонували Вадиму Карп’яку підмогу, але він відмовляється»

Віктор Сорока, StarLightMedia: «Ми пропонували Вадиму Карп’яку підмогу, але він відмовляється»

19 Березня 2022
4298

Віктор Сорока, StarLightMedia: «Ми пропонували Вадиму Карп’яку підмогу, але він відмовляється»

4298
Як журналісти ICTV і СТБ роблять свою частину спільного марафону, кого вважають своєю скелею і фортецею й чи погоджуються, коли їм пропонують вихідний.
Віктор Сорока, StarLightMedia: «Ми пропонували Вадиму Карп’яку підмогу, але він відмовляється»
Віктор Сорока, StarLightMedia: «Ми пропонували Вадиму Карп’яку підмогу, але він відмовляється»

Команда StarLightMedia — одна з шести, які роблять телемарафон «Єдині новини».  Віктор Сорока — випусковий редактор слоту, який роблять канали ICTV та СТБ. Команда складається з кількох десятків працівників: новинарів «Фактів» і «Вікон», ведучих, редакторів, режисерів, водіїв та інших. За словами Віктора, працювати нон-стоп протягом уже трьох тижнів дуже важко і фізично, і морально. «Але ніхто не здається, ніхто не хоче йти. Ніхто не відпрошується додому. Ми навіть пропонуємо комусь взяти вихідний, бо є вже й сюжети про запас, але ніхто не хоче брати вихідний. Ми сподіваємося, що у такому складі ми допрацюємо до нашої перемоги», – розповідає Віктор. Раніше про роботу команди «1+1» над своєю частиною марафону розповідав гендиректор 1+1 media Ярослав Пахольчук. Як журналісти StarLightMedia вперше роблять об’єднаний антивоєнний телемарафон у небезпечних умовах, читайте в інтерв’ю «Детектора медіа».

— Вікторе, ви на цій посаді з першого дня телемарафону. Яке завдання вам поставили, коли запускали телемарафон?

— Нам сказали, що найбільші телеканали об’єднуються, щоб українці мали більш повну картину дня під час війни. До того ж, нам так легше працювати. Марафон присвячений висвітленню подій, пов'язаних з агресією Росії проти України. Одне із завдань – подавати тільки перевірену й точну інформацію з офіційних джерел. Ще одне завдання – допомагати українській армії, зміцнюючи віру українців у нашу перемогу. Технічно в нас було спочатку шість годин мовлення на кожну групу. Кожна година мала обов’язково починатися з випуску новин. Хто міг, то в середині години теж робив хоча б короткий випуск новин. Між новинами – розмовна студія, експерти, гості в прямому ефірі і запису, у студії або на включеннях.

— Хто входить до вашої команди?

— Це інформаційні служби ICTV та СТБ, точніше, зараз ми їх називаємо SLM-новини. Це об’єднана редакція, яка видає випуски новин на початку години і у середині години. У нас виходять п’ятнадцятихвилинні випуски новин. Між ними ведучий «Свободи слова» Вадим Карп’як веде розмовну студію; йому допомагає редактор «Вікон». З десяти випусків шість або сім ведуть «Факти», решту «Вікна». Зараз у нас слот — п’ять годин, відповідно, ми робимо десять випусків новин по 15 хвилин.

— Хто допомагає? Багато працівників працюють дистанційно?

— Достатньо багато. Дехто в Україні працює, дехто за кордоном. Залишилася третина. Без дистанційного залучення неможливо зробити потрібну кількість інформаційного мовлення з тією кількістю людей, що залишилася. Ми намагаємося якісно робити новини. Коротку інформацію ми повторюємо, а тематичні сюжети намагаємося не повторювати. У нас є по два ексклюзивні сюжети для кожного випуску. Кожна група займається своїм випуском. А ті, хто поза редакцією, теж допомагають, зокрема регіональні кореспонденти, які самі монтують сюжети.

— Як протягом трьох тижнів змінювався формат?

— Формат майже той самий: щогодини ми розповідаємо про героїчну боротьбу України, даємо найгарячіші найоперативніші новини, включаємо найважливіших спікерів.

Спочатку всі були розгублені, ніхто нічого не розумів, тому було складно. Зараз стало легше, схема вже відпрацьована, рейки прокладені, тепер наш поїзд по них їде. Стали робити більше сюжетів. Їх роблять і ті, хто постійно в редакції, і ті, хто виїхав. Вони швидко навчилися самі монтувати. Ті, хто виїхав, роблять менш подієві, тематичні сюжети. Допомагає вміння журналістів бути універсальними солдатами. Вони  самі знімають на телефон, самі монтують і відправляють нам.

— На інших каналах є по дві пари ведучих, які чергуються через годину. Плюс ведучий новин. Не важко Вадиму Карп’яку самому вести весь слот?

— Чесно скажу, ми пропонували Вадиму підмогу, але він відмовляється. Він як солдат на фронті – не здає позиції. Вадим запевняє, що встигає виспатися. І він нам дуже подобається, він наша скеля і твердиня, наші заспокійливі ліки. Нам дуже подобається, як він веде розмовну студію: розкрився його талант. Ми завжди готові йому підставити плече.

— Позаминулої неділі ви спробували зробити щось подібне до підсумкового тижневика новин «Фактів тижня». Робили тією ж командою?

— Це робила команда «Фактів тижня» Оксани Соколової. Вони спробували зробити, хто з дому, хто дистанційно з тих місць, куди переїхали, сюжети, використовуючи офіційне відео і свої зйомки. Це була проба пера. Вони зробили «Факти тижня» і цієї неділі, але оскільки у нас слот був не вечірній, то ми видали їх в ефір зранку у понеділок.

— Скільки у вас регіональних кореспондентів?

— Колись у нас їх було майже 20, зараз залишилося менше: у Харкові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Черкасах, Вінниці, Львові, на Волині тощо, фактично у всій центральній і західній Україні є наші кореспонденти. Всі вони дуже активно працюють.

— Є якісь вказівки чи загальні меседжі, які доносять вам організатори марафону?

— Є загальні вказівки: не сіяти паніку, давати тільки перевірену інформацію, не давати сенсацію, якщо вона не перевірена в офіційних джерелах. Ми не даємо інфу, яка може допомогти ворогу скорегувати вогонь. Дуже обережні з інфою, де є географічні назви, локації, щоб не було видно, що це за вулиця чи місце. Ми намагаємося робити все, щоб допомогти нашим військовим і не робити того, що може їм нашкодити.

— Ви  самі визначаєте, у кого брати коментарі?

— Так. Немає вказівок — брати тільки в цих, і не брати у цих. Ми беремо у всіх, хто може прокоментувати ситуацію, і в народних депутатів, і в експертів — обмежень немає. Канали між собою навіть діляться контактами хороших фахівців, яких можна записати: військових, економістів, політиків, культурних і релігійних діячів. Це допомагає, оскільки ефіру дуже багато, і ми не хочемо повторювати одних і тих самих людей.

— А ви ділитеся сюжетами з іншими медіагрупами, берете їхні сюжети?

— У перші дні ми готові були ділитися і вони з нами також. Але тепер виявилося, що 5 годин ефіру кожен учасник може закривати власними силами. Крім того, ми даємо щодня виступ президента: перший раз повністю, а потім ділимо на шматочки і даємо важливі меседжі, роблячи якісь акценти і вставляючи в різні сюжети. Тому зараз матеріалу вистачає.

— Ви робите свої ролики?

— Ми, як і кожна медіагрупа, робимо ролики. Крім того, ми домовляємося з кимось, хто робить ролики, розміщуємо їх. Роликів багато, кожен може ставити ті, які хоче. Із загального – ми домовилися, що кожен слот розпочинається з гімну України.

— Хто робить рухомий рядок? Чула, що раніше це робив канал «Рада».

— Тепер кожна група робить сама. З ним бували проблеми: проскакувала застаріла інформація. Зараз ми робимо самі. «Раді» важко було з усім упоратися, вони тільки запустилися в оновленому форматі. Навіть нам спочатку було дуже важко, хоча ми провели вже багато телемарафонів.

— Бачила сьогодні шматок, схожий на програму «Антизомбі». Ви вирішили потроху повертати свої програми в ефір?

— Так, ми почали давати частково програми між випусками новин. Знову ж таки, ми даємо тільки те, що стосується війни і нашої перемоги. Весь інший контент, у тому числі розважальний, у нас не йде, ми його відновимо після перемоги. 

— Важко працювати в такому режимі?

— Важко через графік. От сьогодні ми працювати з 17:00 до 22:00. Але вже комендантська година, і ми ночуємо на підлозі в офісі. А завтра в нас робота з 23:00 до четвертої ранку. Відповідно, о цій порі ми знову не можемо вийти з офісу, мусимо чекати завершення комендантської години — тоді вже можна вийти на вулицю, в магазин чи аптеку. А потім ми починаємо з 5 ранку, і так щодня. Дуже важко казати організму, чому треба лягати о такій чи такій порі. Крім того, ми ще періодично біжимо в бункер. Коли в нас повітряна тривога, то ми продовжуємо ефір із бункера. Інколи журналісти не встигають доробити сюжет, як знову бахкає, і ми біжимо з п’ятого поверху в підвал. Тепер ми вже трохи робимо про запас. Якщо є тема, то робимо так, що сюжет можна видати в ефір сьогодні або завтра.

Але крім того, що фізично, важко ще й морально, особливо коли у нас є втрати. Але ніхто не здається, ніхто не хоче йти. Ніхто не відпрошується додому. Ми навіть пропонуємо комусь узяти вихідний, бо є вже й сюжети про запас, але ніхто не хоче. Ми сподіваємося, що у такому складі ми допрацюємо до нашої перемоги.

— Вам сказали, скільки триватиме спільний телемарафон?

— Ніхто не сказав скільки. Рішення про запуск марафону ухвалювалося на найвищому рівні, тому рішення про завершення, думаю, буде ухвалюватися топменеджментом медіагруп спільно з керівництвом держави.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4298
Читайте також
08.04.2022 12:30
Ольга Білоусенко
«Детектор медіа»
2 306
04.04.2022 12:30
Галина Петренко
«Детектор медіа»
5 825
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду