Опитування PointeR Agency: яким ЗМІ довіряють українські журналісти

Опитування PointeR Agency: яким ЗМІ довіряють українські журналісти

24 Вересня 2021
4140
24 Вересня 2021
18:01

Опитування PointeR Agency: яким ЗМІ довіряють українські журналісти

4140
Опитування також включало питання щодо джерел отримання журналістами інформації та каналів комунікації зі спікерами.
Опитування PointeR Agency: яким ЗМІ довіряють українські журналісти
Опитування PointeR Agency: яким ЗМІ довіряють українські журналісти

Компанія PointeR Agency провела анонімне опитування «Які інформаційні ресурси в Україні заслуговують на найбільшу довіру» щодо довіри до ЗМІ серед журналістів.

Запитання було поставлено у двох варіантах, спочатку респондентам треба було відповісти без підказки, потім – вибрати з 35 запропонованих варіантів, де була можливість запропонувати власний. В обидвох запитаннях можна було назвати більше одного видання.

У питанні без підказок лідером стала «Українська правда». Її назвали 41% опитаних. Друге та третє місце поділили «ЛІГА» та «Новое Время» з результатом у 29% голосів. За ними йдуть «Інтерфакс» (21%) та «Укрінформ» (16%). В опитуванні 2020 року лідери були тими самим. Тоді «Українська правда» мала 37%, «Новое время» – 34%, «ЛІГА» – 31%, «Радіо Свобода» – 17%, «Інтерфакс» – 16%.

 Інфографіка: PointeR Agency

Схожі результати були отримані при виборі з запропонованих варіантів. На першому місці так само опинилась «Українська правда» (64% голосів), далі йдуть «Інтерфакс» та «Новое Время» (по 52%), за ними – «Економічна правда» (50%) та «ЛІГА» (48%). У минулорічному опитуванні на першому місці був сайт «ВВС Україна» з 68% голосів, за ним йшло «Радіо Свобода» (61%). «Українська правда», «Новое Время» та «ЛІГА» отримали по 56%.

 Інфографіка: PointeR Agency

Переважна більшість опитаних журналістів (83%) читають іноземні ЗМІ, зокрема, найбільш популярними є Reuters, Bloomberg та BBC, що отримали 19%, 17% та 15% відповідно.

 Інфографіка: PointeR Agency

Опитування також показало, що для створення власних матеріалів журналісти найчастіше використовують Facebook (88%), власні джерела (79%), відкриту інформацію з офіційних джерел (76%), Telegram-канали та іноземні новинні сайти (по 69%).

 Інфографіка: PointeR Agency

Для отримання коментарів журналісти переважно користуються власними зв’язками або допомогою колег (91%), пишуть потенційним спікерам через Facebook (88%) або звертаються до PR-агентств (33%).

Найбільш цікавими для респондентів є теми економіки (59%), науки та ІТ (45%), бізнесу (43%), політики (38%) та міжнародні новини (36%). При цьому теми, над якими журналісти переважно працюють – це економіка (67%), бізнес (43%), політика (41%), місцеві та міжнародні новини (по 24%).

 Інфографіка: PointeR Agency

Серед тем, які на думку опитаних недостатньо розкриті у сучасному українському медіаполі, найчастіше виділяють наукові, міжнародні та економічні. Також самі журналісти зізнаються, що хотілося б читати більше глибоких аналітичних матеріалів та перекладених з іноземних мов статей.

«Дане дослідження ми проводимо другий рік поспіль. Нам важливо тримати руку на пульсі та розуміти, кому довіряють ті, хто формує суспільну думку в нашій країні», – зазначає СЕО PointeR Agency Оксана Куліш.

Опитування проводилось влітку 2021 року в анонімному форматі шляхом анкетування журналістів із різних регіонів та типів ЗМІ.

Фото: teg_n/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4140
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду