detector.media
24.09.2021 18:01
Опитування PointeR Agency: яким ЗМІ довіряють українські журналісти
Опитування PointeR Agency: яким ЗМІ довіряють українські журналісти
Опитування також включало питання щодо джерел отримання журналістами інформації та каналів комунікації зі спікерами.

Компанія PointeR Agency провела анонімне опитування «Які інформаційні ресурси в Україні заслуговують на найбільшу довіру» щодо довіри до ЗМІ серед журналістів.

Запитання було поставлено у двох варіантах, спочатку респондентам треба було відповісти без підказки, потім – вибрати з 35 запропонованих варіантів, де була можливість запропонувати власний. В обидвох запитаннях можна було назвати більше одного видання.

У питанні без підказок лідером стала «Українська правда». Її назвали 41% опитаних. Друге та третє місце поділили «ЛІГА» та «Новое Время» з результатом у 29% голосів. За ними йдуть «Інтерфакс» (21%) та «Укрінформ» (16%). В опитуванні 2020 року лідери були тими самим. Тоді «Українська правда» мала 37%, «Новое время» – 34%, «ЛІГА» – 31%, «Радіо Свобода» – 17%, «Інтерфакс» – 16%.

 Інфографіка: PointeR Agency

Схожі результати були отримані при виборі з запропонованих варіантів. На першому місці так само опинилась «Українська правда» (64% голосів), далі йдуть «Інтерфакс» та «Новое Время» (по 52%), за ними – «Економічна правда» (50%) та «ЛІГА» (48%). У минулорічному опитуванні на першому місці був сайт «ВВС Україна» з 68% голосів, за ним йшло «Радіо Свобода» (61%). «Українська правда», «Новое Время» та «ЛІГА» отримали по 56%.

 Інфографіка: PointeR Agency

Переважна більшість опитаних журналістів (83%) читають іноземні ЗМІ, зокрема, найбільш популярними є Reuters, Bloomberg та BBC, що отримали 19%, 17% та 15% відповідно.

 Інфографіка: PointeR Agency

Опитування також показало, що для створення власних матеріалів журналісти найчастіше використовують Facebook (88%), власні джерела (79%), відкриту інформацію з офіційних джерел (76%), Telegram-канали та іноземні новинні сайти (по 69%).

 Інфографіка: PointeR Agency

Для отримання коментарів журналісти переважно користуються власними зв’язками або допомогою колег (91%), пишуть потенційним спікерам через Facebook (88%) або звертаються до PR-агентств (33%).

Найбільш цікавими для респондентів є теми економіки (59%), науки та ІТ (45%), бізнесу (43%), політики (38%) та міжнародні новини (36%). При цьому теми, над якими журналісти переважно працюють – це економіка (67%), бізнес (43%), політика (41%), місцеві та міжнародні новини (по 24%).

 Інфографіка: PointeR Agency

Серед тем, які на думку опитаних недостатньо розкриті у сучасному українському медіаполі, найчастіше виділяють наукові, міжнародні та економічні. Також самі журналісти зізнаються, що хотілося б читати більше глибоких аналітичних матеріалів та перекладених з іноземних мов статей.

«Дане дослідження ми проводимо другий рік поспіль. Нам важливо тримати руку на пульсі та розуміти, кому довіряють ті, хто формує суспільну думку в нашій країні», – зазначає СЕО PointeR Agency Оксана Куліш.

Опитування проводилось влітку 2021 року в анонімному форматі шляхом анкетування журналістів із різних регіонів та типів ЗМІ.

Фото: teg_n/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY