ІМІ зафіксував у липні 14 порушень свободи слова в Україні

ІМІ зафіксував у липні 14 порушень свободи слова в Україні

4 Серпня 2021
1445

ІМІ зафіксував у липні 14 порушень свободи слова в Україні

1445
Найбільше порушень було зафіксовано у категорії «погрози».
ІМІ зафіксував у липні 14 порушень свободи слова в Україні
ІМІ зафіксував у липні 14 порушень свободи слова в Україні

Інститут масової інформації зафіксував у липні 14 порушень свободи слова в Україні. З них 13 – фізична агресія проти журналістів. 

За даними моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова» найбільше порушень було зафіксовано у категорії «погрози». Цього місяця їхня кількість зросла у порівнянні з червнем.

Зокрема, журналістка херсонської газети «Новий день» Марина Савченко почала отримувати у Facebook образи та погрози через публікацію про ДТП. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 345-1 Кримінального кодексу України «Погроза або насильство щодо журналіста».

Львівська журналістка Мар’яна Сич заявила про тиск, ймовірно бажання її залякати і перешкодити під час підготовки матеріалу для телеканалу «UA:Львів». 

Журналістка з Ніжина Яна Хмелюк заявила про кібербулінг, а також погрози після публікації її матеріалів, у яких висвітлюється протистояння місцевих ветеранів АТО з УПЦ (МП).

Далі за кількістю порушень йдуть перешкоджання журналістам – 4 (кількість таких випадків не змінилася у порівнянні з червнем).

Серед перешкоджань – знову обмеження судової владою допуску журналістів на засідання. Так, Печерський районний суд Києва обмежив доступ журналістів до засідань, видавши наказ про те, що для цього потрібне погодження судді за попереднім зверненням. Ще один випадок недопуску на відкрите судове засідання ІМІ зафіксував в Господарському районному суді Києва, куди не пустили журналіста інформаційного агентства Ukrpress.info Ігоря Рудича.

У двох різних областях сталися схожі випадки, коли у журналістів відбирали телефони, на які вони вели зйомки. Так, на Черкащині охоронці агропромислової компанії вибили телефон журналісту «Прочерка» та видалили відзняті файли. Журналіст висвітлював суперечку між представниками групи компаній агропромислового сектору на полі поблизу села Антипівка.

На Херсонщині представник охоронної фірми відібрав у журналіста херсонського інтернет-видання мобільний телефон, на який останній проводив відеозйомку.

Третє місце посіли випадки побиття журналістів – зафіксовано 3 таких випадки. Так, у Дніпрі внаслідок сутичок під час демонтажу білбордів травмували двох телеоператорів під час демонтажу рекламних конструкцій, травмували операторів телеканалу ОТВ Ігора Гутніка і телеканалу Д1 Сергія Файзуліна. Згодом поліція повідомила про підозру трьом підозрюваним у побитті операторів за двома статтями - за ч.1 ст.171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч.2 ст.345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста).

У Києві 21 липня представники праворадикальних організацій напали на журналіста видання «Букви» Олександра Кужельного під судом, де відбувалося засідання щодо депортації білоруського активіста Олексія Боленкова. Журналіста вдарили по обличчю, плюнули в нього, а також штовхали й погрожували.

У Києві співробітник поліції двічі застосував газ проти журналіста «Апострофа» Романа Пєтушкова. Журналіст постраждав в ході заворушень між противниками ЛГБТ та силовиками на вулиці Банковій. У фотокора в цей час в руках була камера, на грудях бейдж «Апостроф», а також нашивки PRESS спереду і ззаду. Газ потрапив журналісту в обличчя та на руку.

Крім того, ІМІ зафіксував по одному випадку пошкодження майна журналістів та стеження. Так, у Новограді-Волинському (Житомирська область) невідомі пошкодили автомобіль журналіста місцевого інтернет-видання “4141.com.ua” Олександра Сукача. Він сказав, що неодноразово отримував погрози через свою журналістську діяльність.

Телеканал Прямий заявив, що Державне бюро розслідувань почало прослуховувати співробітників телеканалу та гендиректора каналу Володимира Сташевського. У свою чергу, Державне бюро розслідувань повідомило, що проводить досудове розслідування в провадженні, у якому фігурує Прямий канал. Але відмовилося відповідати на запит щодо заяви телеканалу про прослуховування його працівників, посилаючись на таємницю досудового розслідування.

Порушення сталися у 8 регіонах. Лідером є Київ (6), далі йдуть Херсонщина (2) та по одному випадку у Дніпрі, на Житомирщині, Львівщині, Харківщині. Черкащині та Чернігівщині. 

Утисків своїх прав у липні зазнали 10 журналістів та 4 журналістки.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував загалом 111 випадків порушень свободи слова, 59 випадків перешкоджання, 12 побиттів, 11 погроз та 10 обмежень доступу до інформації.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці «Барометр свободи слова».

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network у партнерстві з міжнародною організацією Freedom House. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Фото: Роман Пєтушков/Апостроф

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1445
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду