«Дом» просить СБУ долучитися до розслідування щодо показу в ефірі карти з «російським» Кримом

«Дом» просить СБУ долучитися до розслідування щодо показу в ефірі карти з «російським» Кримом

5 Липня 2021
3238

«Дом» просить СБУ долучитися до розслідування щодо показу в ефірі карти з «російським» Кримом

3238
Редакція також заявила, що попередньо встановила винного.
«Дом» просить СБУ долучитися до розслідування щодо показу в ефірі карти з «російським» Кримом
«Дом» просить СБУ долучитися до розслідування щодо показу в ефірі карти з «російським» Кримом

Державний канал для тимчасово окупованих територій «Дом» 5 липня повідомив, що проводить службову перевірку через показ у програмі «Русский дневник» заставки з картою Росії, на якій тимчасово окупований Крим позначений, як частина РФ. Телеканал закликав Службу безпеки України допомогти в проведенні внутрішнього розслідування.

Редакція пояснила, що проєкт «Русский дневник» має графічну заставку з картою РФ, але без зображення окупованого півострова.

«Разом із тим, в одному з випусків раптово з’являється зображення півострова, і потім так само раптово зникає. Випуск було вилучено з ефіру каналу.  Всі попередні планові випуски проєкту "Русский дневник" мають затверджену каналом графічну заставку — карта Росії без Криму. Джерела походження і потрапляння фейкової заставки наразі з’ясовуються Службою внутрішньої безпеки. Триває службова перевірка через те, що подібної графічної заставки немає в розпорядженні каналу, і як вона потрапила в один із випусків — невідомо, – розповіли на каналі. – Крим – це Україна, і канал "Дом" робить усе можливе задля повернення його додому, стаючи при цьому об’єктом диверсій та провокацій».

На каналі «Дом» додали, що всі працівники, які були долучені до цього проєкту «Русский дневник», наразі відсторонені від виконання своїх обов'язків. Редакція також заявила, що попередньо встановила винного.

Нагадаємо, на каналі «Дом» 11 квітня 2021 року вийшов сюжет «Радикали в Україні. Розбір», автори якого кажуть, що українські радикальні націоналістичні організації часто фігурують в медіа «разом з повідомленнями про нетерпимість, дискримінацію, погроми чи погрози»; що «екстремістські дії» деяких націоналістів «грають на руку російській пропаганді» тощо.

19 квітня шефредактор громадсько-політичного мовлення державного телеканалу «Дом» Олексій Мацука повідомив, що отримує в соціальних мережах погрози фізичною розправою. Він розповів, що отримає погрози через використання російської мови для виробництва контенту; його належність до Донбасу; те, що він переселенець.

Того ж дня «Національний корпус» повідомив, що звернувся до Національної ради з питань телебачення й радіомовлення та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України через сюжет державного телеканалу «Дом» про «радикалів в Україні». Партія вимагала від керівництва телеканалу публічних вибачень, видалення сюжету та звільнення його авторів. Зокрема, у Нацкорпусі звинувачували канал у поширенні «наративів російської пропаганди».

«Дом» 20 квітня відкинув ці звинувачення, сказавши, що «дане відео не розповсюджує "кремлівські наративи", а навпаки, руйнує їх – в тексті сюжету чітко вказано, що в Україні неприпустима нетерпимість та дискримінація». Також канал розповів, що попросив Комісію з журналістської етики оцінити сюжет «Радикали в Україні. Розбір», а до того часу прибрав його з YouTube. Редакція «Дому» розповіла, що метою сюжету не було поширення стереотипів, навпаки його створювали для протидії російським наративам. Канал «Дом» лишив за собою право звертатись до правоохоронців, якщо продовжаться переслідування або погрози на адресу журналістів.

2 липня 2021 року Комісія з журналістської етики висловила дружнє попередження державному каналу «Дом» через сюжет «Радикали в Україні. Розбір». Олексій Мацука відмовився коментувати це рішення.

Фото: Дом, фейсбук-сторінка Сергія Руденка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3238
Читайте також
03.06.2021 16:00
Євгенія Кузнецова
для «Детектора медіа»
9 610
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій
997 дн. тому
Це дуже смішно, попросили СБУ знайти винного, може вони ще попросять щоб хтось с СБУ перевіряв весь їхній контент перед кожним випуском)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду