Нацкорпус повідомив, що звернувся до Мінреінтеграції та Нацради через сюжет каналу «Дом»

Нацкорпус повідомив, що звернувся до Мінреінтеграції та Нацради через сюжет каналу «Дом»

21 Квітня 2021
2985
21 Квітня 2021
15:45

Нацкорпус повідомив, що звернувся до Мінреінтеграції та Нацради через сюжет каналу «Дом»

2985
«Національний корпус» вимагає від керівництва телеканалу публічних вибачень, видалення сюжету та звільнення його авторів.
Нацкорпус повідомив, що звернувся до Мінреінтеграції та Нацради через сюжет каналу «Дом»
Нацкорпус повідомив, що звернувся до Мінреінтеграції та Нацради через сюжет каналу «Дом»

«Національний корпус» повідомив, що звернувся до Національної ради з питань телебачення й радіомовлення та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України через сюжет державного телеканалу «Дом» про «радикалів в Україні». Про це партія повідомила 19 квітня.

У Нацкорпусі звинувачують канал у поширенні «наративів російської пропаганди»: «Мусимо звернути вашу увагу, що вище зазначений сюжет від 11.04.2021 під назвою «Радикалы в Украине. Разбор» має ознаки спеціальної інформаційно-психологічної операції проти інтересів України, порушує всі стандарти журналістики, етики та здорового глузду та має ознаки дій, що спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та дискримінації за ознаками політичних переконань. Цей сюжет розповсюджує російські пропагандистські наративи щодо України та повністю копіює кремлівську риторику щодо діяльності патріотичних організацій в Україні».

«Дом» 20 квітня відкинув ці звинувачення, сказавши, що «дане відео не розповсюджує "кремлівські наративи", а навпаки, руйнує їх – в тексті сюжету чітко вказано, що в Україні неприпустима нетерпимість та дискримінація». Також канал розповів, що попросив Комісію з журналістської етики оцінити сюжет, а до того часу прибрав його з YouTube.

У Нацкорпусі зазначили, що діяльність політичних партій та організацій, згаданих у сюжеті, відбувається в межах українського законодавства й жодна з них не є забороненою в Україні. Тому партія закликала керівництво каналу публічно вибачитись перед цими організаціями, партіями та громадянами України.

Якщо канал проігнорує заклики, у «Національному корпусі» заявили, що залишають за собою право «в будь-який не заборонений законом спосіб привернути увагу суспільства до проросійських ініціатив каналу».

На каналі «Дом» повідомили «Детектору медіа», що до них ще не зверталися представники Мінреінтеграції та Нацради.

Нагадаємо, 11 квітня на каналі «Дом» вийшов сюжет «Радикали в Україні. Розбір», автори якого кажуть, що українські радикальні націоналістичні організації часто фігурують в медіа «разом з повідомленнями про нетерпимість, дискримінацію, погроми чи погрози»; що «екстремістські дії» деяких націоналістів «грають на руку російській пропаганді» тощо.

19 квітня шефредактор громадсько-політичного мовлення державного телеканалу «Дом» Олексій Мацука повідомив, що отримує в соціальних мережах погрози фізичною розправою. Він розповів, що отримає погрози через використання російської мови для виробництва контенту; його належність до Донбасу; те, що він переселенець.

20 квітня «Дом» повідомив, що прибрав з YouTube сюжет «Радикали в Україні. Розбір» від 11 квітня 2021 року, поки його розглядає Комісія з журналістської етики. Комунікаційниця КЖЕ Єлизавета Кузьменко сказала, що наразі до Комісії не надходило скарги чи прохання розглянути сюжет каналу. Редакція «Дому» каже, що метою сюжету не було поширення стереотипів, навпаки його створювали для протидії російським наративам. Канал «Дом» зазначив, що лишає за собою право звертатись до правоохоронців, якщо продовжаться переслідування або погрози на адресу журналістів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2985
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду