Більшості українців байдуже, хто володіє ЗМІ (дослідження)

Більшості українців байдуже, хто володіє ЗМІ (дослідження)

29 Вересня 2020
2115
29 Вересня 2020
16:15

Більшості українців байдуже, хто володіє ЗМІ (дослідження)

2115
Для більшості українців важливо, щоб медіа не просували ворожнечу чи антидемократичні погляди, але також щоб не підтримували ЛГБТ і легалізацію легких наркотиків і проституції.
Більшості українців байдуже, хто володіє ЗМІ (дослідження)
Більшості українців байдуже, хто володіє ЗМІ (дослідження)

Такими є результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного на замовлення ГО «Детектор медіа» фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно із соціологічною службою Центру Разумкова. Результати дослідження презентували 29 вересня аналітик фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський і директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко.

За півтора роки українці стали менше терпимими до ЗМІ, які відстоюють сумнівні погляди чи такі, що можуть викликати осуд або нерозуміння більшості (у порівнянні з даними дослідження КМІСу та «Детектора медіа» за 2019 рік).

Респонденти припинять користуватися ЗМІ, якщо вони:

  • будуть просувати ксенофобські заяви, ворожнечу до людей іншої раси, національності, іноземців (82% проти і лише 3% за використання таких ЗМІ),
  • виступати за легалізацію легких наркотиків, проституції (82% проти лише 6% за),
  • підтримувати антидемократичні погляди, протилежні принципам демократії заяви (79% проти і 6% за),
  • висловлюватися на підтримку людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією (79% проти, 7% за).

Переважній більшості громадян не важливо, хто володіє ЗМІ, якими вони користуються: це зовсім не важливо для 32% та переважно не важливо 22% респондентів. Іншої думки дотримуються 38% опитаних. 8% респондентів не визначилися з відповіддю.

У ставленні до питання медіавласності є певні соціально-демографічні особливості:

  • У цілому жінки дещо більш байдужі до інформації про власника ЗМІ, ніж чоловіки: така інформація не важлива для 51% чоловіків та 56% жінок.
  • Найбільше респондентів, яким байдуже до особи власника ЗМІ, проживає в центральних областях країни (60%).
  • У віковому розрізі найменше цікавляться особою власника респонденти віком 18-29 років (58%) та старше 60 років (57%).
  • Рівень освіченості також впливає на інтерес до особи власника ЗМІ: найвищий показник серед респондентів з неповною та повною вищою освітою (43%).
  • Серед аудиторії телеканалів найменш прискіпливими до особи власника ЗМІ є глядачі СТБ (59%), «України» та «Інтера» (по 57%), «1+1» (56%) а найбільш уважними – Прямого каналу (58%).

Повні результати дослідження читайте тут.

Дослідження проведене на замовлення ГО «Детектор Медіа» Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фото: Руслан Новосьол

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2115
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду