СБУ оголосила Семену Семенченку підозру в організації обстрілу «112 Україна»

СБУ оголосила Семену Семенченку підозру в організації обстрілу «112 Україна»

14 Травня 2021
3141

СБУ оголосила Семену Семенченку підозру в організації обстрілу «112 Україна»

3141
Спецслужба повідомила, що розкрила теракт, який стався у липні 2019 року.
СБУ оголосила Семену Семенченку підозру в організації обстрілу «112 Україна»
СБУ оголосила Семену Семенченку підозру в організації обстрілу «112 Україна»

Служба безпеки України 14 травня повідомила колишньому командиру батальйону «Донбас» та екснардепу Семену Семенченку про підозру в організації обстрілу телеканалу «112 Україна».

Спецслужба повідомила, що розкрила теракт, який стався у липні 2019 року під час виборчої кампанії до Верховної Ради України. У СБУ зазначили, що цей теракт Росія використала в гібридній війні проти України.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що обстріл будівлі телеканалу організував Семен Семенченко, – сказали в спецслужбі. – Для вчинення злочину фігурант залучив двох учасників підпорядкованого йому збройного формування. У червні 2019 року Семенченко, разом зі спільником, провів розвідку місцевості поблизу будівлі телеканалу. Вони обирали оптимальний спосіб вчинення теракту, зокрема, шляхи відходу з місця злочину і наявність камер відеоспостереження. Також Семен Семенченко організував передачу грошей для придбання транспорту та інших засобів, необхідних для здійснення злочину».

У СБУ розповіли, що за початковим задумом, виконавці мали купити авто, закласти в нього великий обсяг вибухівки та припаркувати біля телеканалу, а у визначений час – підірвати.

«Натомість для приховування осіб-виконавців та організатора, було прийнято рішення вчинити терористичний акт через обстріл будівлі телеканалу з протитанкового гранатомета», – уточнили в СБУ.

У фігурантів справи правоохоронці провели обшуки, у ході яких вилучили транспорт та інші засоби, які вони використовували під час злочину. «Наразі останнім повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання їм запобіжних заходів», – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, в ніч на 13 липня 2019 року до поліції надійшло повідомлення про те, що місцеві мешканці чули звук, схожий на вибух, на вулиці Дегтярівській у Шевченківському районі Києва. Поліцейські виявили на місці події пошкоджений фасад будівлі та відстріляний тубус гранатомета. Подію кваліфікували як теракт.

Напередодні канал «112 Україна» повідомив, що звернувся до СБУ через запланований мітинг під його будівлею через майбутній показ фільму Олівера Стоуна із Медведчуком та Путіним. Також канал звернувся до дипломатичних установ та міжнародних організацій у сфері захисту прав журналістів. На каналі заявили, що опинились «під загрозою прямого фізичного нападу з боку радикально налаштованих організацій».

Спільно з поліцією та іншими правоохоронними органами Службою безпеки провела невідкладні слідчі дії та розшукові заходи. За фактом вчинення пострілу в будівлю телеканалу було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258 Кримінального кодексу України. 

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3141
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду