ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити «Новой газете» 2000 євро компенсації моральної шкоди

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити «Новой газете» 2000 євро компенсації моральної шкоди

11 Травня 2021
1051

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити «Новой газете» 2000 євро компенсації моральної шкоди

1051
Справа стосується публікації в «Новой газете» в січні 2010 року розслідування «Банда, агентство, партія. Хто такі «легальні націоналісти».
ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити «Новой газете» 2000 євро компенсації моральної шкоди
ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити «Новой газете» 2000 євро компенсації моральної шкоди

Російське видання «Новая газета» виграло справу проти держави в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Суд зобов'язав російську владу виплатити 2000 євро компенсації моральної шкоди за порушення права на свободу вираження поглядів.

Справа стосується розслідування «Банда, агентство, партія. Хто такі «легальні націоналісти», опублікованого в «Новой газете» у січні 2010 року. У матеріалі цитувалася офіційна програма організації «Русский образ» і було опубліковано інтерв'ю з її координатором.

Розслідування опублікували в першу річницю вбивства адвоката Станіслава Маркелова і журналістки «Нової газети» Анастасії Бабурової, щоб розповісти, з ким були пов'язані заарештовані вбивці і як організація «Русский образ» намагалася вийти в публічну площину і взяти участь в політиці. Також були опубліковані фотографії, які демонстрували їх ультраправі погляди.

«Стаття викривала їхню сутність. Для доказу їхніх незаконних поглядів були приведені кілька цитат з їхньої програми, щоб показати, що насправді вони декларують», – зазначив юрист «Новой газеты» Ярослав Кожеуров.

Через кілька місяців Роскомнагляд виніс письмове попередження, в якому стверджувалося, що «Новая газета» нібито розповсюдила інформацію, «яка містить ознаки екстремізму». Видання намаглось довести своє право на подібну публікацію у російських судах, але всі позови було відхилено.

Ускарзі до ЄСПЛ «Нова газета» відзначала, що попередження Роскомнагляду є незаконним і не пропорційним втручанню в свободу вираження поглядів, зокрема, свободу поширювати результати журналістських розслідувань.

«І автор статті, і організація-заявник проявили належну обачність, явно дистанціювавшись від нацистської ідеології і від ідей і принципів "Русского образа". "Новая газета" продемонструвала давню і послідовну антинацистську і антинаціоналістичну позицію», – дійшли висновку в ЄСПЛ.

Суд постановив, що російська влада порушила статтю 10 Конвенції, однак вважає, що необхідності розглядати скаргу за статтею 13 Конвенції («Право на ефективний засіб правового захисту») немає. ЄСПЛ зобов'язав російську владу виплатити «Новой газете» протягом трьох місяців з дати набрання судовим рішенням законної сили 2000 євро компенсації моральної шкоди і понад 2200 тисячі євро за судові витрати.

За словами адвоката, газета планує ще раз звернутись до російських судів, щоб скасувати рішення 11-річної давності, бо «це справа принципу».

Адвокат Станіслав Маркелов і журналістка «Нової газети» Анастасія Бабурова були вбиті членами екстремістської організації російських націоналістів Микитою Тихоновим і Євгенією Хасіс 19 січня 2009 року.

У 2011 році Тихонова засудили до довічного ув'язнення, Хасіс засудили до 18 років позбавлення волі. В 2021 році Хасіс може вийти достроково, Тихонов позбавлений такої можливості – в 2014 році він отримав ще 18 років до довічного терміну, визнавши провину.

У лютому 2021 року ЄСПЛ визнав судовий процес над Тихоновим і Хасіс несправедливим і таким, що підлягає перегляду, так як, на думку суду, присяжні засідателі були упередженими. Довічний вирок Тихонову мають переглянути у Верховному суді Росії, коли рішення ЄСПЛ набере чинності.

У 2017 році ЄСПЛ присудив «Новой газете» 3400 євро компенсації через суперечку щодо статей про «Курськ».

Фото: eurointegration.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1051
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду