Головний редактор «Медіазони» Сергій Смірнов звернувся до ЄСПЛ через арешт

Головний редактор «Медіазони» Сергій Смірнов звернувся до ЄСПЛ через арешт

20 Лютого 2021
1600

Головний редактор «Медіазони» Сергій Смірнов звернувся до ЄСПЛ через арешт

1600
Журналіст заявив, що російська влада в його справі порушила одразу кілька статей Конвенції про захист прав людини.
Головний редактор «Медіазони» Сергій Смірнов звернувся до ЄСПЛ через арешт
Головний редактор «Медіазони» Сергій Смірнов звернувся до ЄСПЛ через арешт

Головний редактор російського видання «Медіазона» Сергій Смірнов звернувся до Європейського суду з прав людини через арешт. Про це повідомив правозахисний проєкт «Апологія протесту», який представляє інтереси журналіста.

У скарзі наголошується, що російська влада в справі Смірнова порушила одразу кілька статей Конвенції про захист прав людини і основних свобод:

  • ст. 5 – право на свободу та особисту недоторканність; ст. 6 - право на справедливий судовий розгляд;
  • ст. 7 – покарання виключно на підставі закону; ст. 10 - свобода вираження думки;
  • ст. 11 – свобода зібрань та об'єднань;
  • ст. 14 – Заборона дискримінації;
  • ст. 3 у взаємозв'язку зі ст. 13 – скарга на нелюдські умови утримання і відсутність ефективних засобів правового захисту у зв'язку з відбуванням адміністративного арешту;
  • ст. 2 Протоколу 7 до Конвенції – право на апеляцію в частині негайного виконання адміністративного арешту.

У скарзі також йдеться про дискримінацію за статевою ознакою, оскільки російське законодавство прямо забороняє призначати адміністративний арешт лише жінкам, які мають дітей у віці до 14 років, тоді як Смірнов разом із дружиною виховує малолітню дитину.

Крім того, у скарзі йдеться про «нелюдські умови» утримування Сергія Смірнова під арештом: переповнені камери, в результаті чого «заарештовані, включаючи заявника, були змушені спати по черзі, а туалет був відгороджений від загальної площі, де люди в тому числі їли, лише імпровізованою фіранкою, зробленою з підручних засобів (мотузки і простирадла) самими арештантами».

«Переповненість камери також істотно збільшувала ризик зараження COVID-19. Заявник також стверджує, що відсутні ефективні засоби правового захисту від зазначеного порушення», – йдеться в скарзі.

Нагадаємо, 30 січня Смірнова затримали на виході з дому, коли він вийшов на вулицю гуляти з дитиною. Поліція доставила його до відділку, де склала протокол за «заклики до неузгодженої акції 23 січня» (ч. 8 ст. 20.2 КоАП РФ). Пізніше його звільнили під зобов'язання з'явитись до суду.

3 лютого Тверський суд Москви заарештував Смірнова на 25 діб за повторне порушення законодавства про мітинги (ч. 8 ст. 20.2 КоАП РФ). Приводом до порушення справи став ретвіт жартівливого допису про зовнішню схожість журналіста з лідером панк-групи «Тараканы» Дмитром Спіріним. На зображенні, яке ретвітнув Смірнов, була вказана дата мітингу на підтримку опозиційного політиа Олексія Навального. 8 лютого Мосміськсуд скоротив термін арешту до 15 діб, а 19 лютого Смірнов вийшов на волю.

Сергія Смірнова підтримали більше 30 видань: «Проект», «Холод», The Bell, VTimes, «Дождь», «Открытые медиа», «Тайга.инфо», «Медуза», «Важные истории», «Такие дела», DOXA, «МБХ Медиа», «Новая газета», Sports.ru, ИА «Закон», Baza, «Бумага», Vot Tak, «Весьма», «Эхо Москвы», «7х7», «ОВД-Инфо», «Адвокатская улица», ProUfu, Readovka, KozaPress, The Insider, «Сноб», «Верблюд в огне», Simbirsk.City, Znak.com, Avtozak. LIVE, The New Times та інші.

«Медіазона» висвітлює події в середовищі судових і правоохоронних органів Росії, її пенітенціарній системі, а також випадки переслідувань росіян за їхні політичні погляди.

Фото: mel.fm

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду