Суд заарештував ексжурналіста «Коммерсанта» і «Ведомостей» Сафронова

Суд заарештував ексжурналіста «Коммерсанта» і «Ведомостей» Сафронова

8 Липня 2020
1440

Суд заарештував ексжурналіста «Коммерсанта» і «Ведомостей» Сафронова

1440
Адвокат ексжурналіста сказав, що ФСБ планує пред'явити йому офіційні звинувачення 13 липня.
Суд заарештував ексжурналіста «Коммерсанта» і «Ведомостей» Сафронова
Суд заарештував ексжурналіста «Коммерсанта» і «Ведомостей» Сафронова

Лефортовский районний суд Москви 7 липня 2020 року заарештував на два місяці радника голови «Роскосмосу», колишнього журналіста російських видань «Коммерсантъ» і «Ведомости» Івана Сафронова, якого підозрюють у «державній зраді». Його утримуватимуть під вартою до 6 вересня. Про це повідомляє «Медуза».

Захист ексжурналіста заявив про намір оскаржити його арешт.

Водночас поліція затримала 25 осіб під час пікетів на підтримку пана Сафронова, які проходили на Луб'янці, де розташована будівля ФСБ. Більшість затриманих журналісти, а саме: кореспонденти «Коммерсанта» Олександр Черних, Олена Черненко, Христина Дюрягина, Маріанна Біленька, Марія Чорних і Марія Старикова, колишня журналістка «Коммерсанта» Анна Зіброва, журналістка «Батенька, да вы трансформер» Галина Сахаревич, колишній журналіст «Новой газеты» Микита Гірін, журналістка «Проєкту» Ольга Чуракова, журналістка Reuters Поліна Нікольська, журналістка «Ведомостей» Аліна Дідковська, кореспондентка «Медузи» Ліля Яппарова, ведуча Ксенія Собчак.

«Медуза» пише, що більшість затриманих відпустили під зобов'язання про явку для складання протоколу за статтею про порушення правил порядку проведення акції (ч. 5 ст. 20.2 КоАП РФ), за що передбачено штраф до 20 тисяч рублів (7510 гривень).

Крім того, коли поліція затримувала Ксенію Собчак, у натовпі впала журналістка «МБХ медіа» Анастасія Ольшанська і вдарилася об гранітну клумбу, унаслідок чого в неї попередньо діагностували струс мозку.

Нагадаємо, 7 липня 2020 року в Москві за звинуваченням у «державній зраді» затримали радника голови «Роскосмосу», колишнього журналіста російських видань «Коммерсантъ» і «Ведомости» Івана Сафронова. За версією Федеральною служби безпеки, він нібито передавав спецслужбі однієї з країн НАТО відомості, що становлять держтаємницю (відомості про військово-технічне співробітництво, оборону і безпеку Росії). Він на допиті відкинув ці звинувачення. Затримання пана Сафронова пов'язують з його журналістською діяльністю. За даними «Медузи», ексжурналіста могли затримати через статтю «Коммерсанта» від 18 березня 2019 року про постачання російських винищувачів Су-35 до Єгипту. Івана Сафронова вже кілька разів допитували в ФСБ, зокрема – через цей матеріал. У «Роскосмосі» теж кажуть, що затримання не пов'язане з роботою пана Сафронова в держкорпорації.

Крім того, силовики прийшли з обшуками до головної редактори видання «Холод», колишньої  кореспондентки «Медузи» Таїсії Бекбулатової, яка раніше близько спілкувалася з паном Сафроновим. Після слідчих дій її відвезли на допит у ФСБ. 

Фото: Євген Фельдман / Медуза

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1440
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду