Кличко виграв суд проти «1+1» за позовом про захист честі та гідності

Кличко виграв суд проти «1+1» за позовом про захист честі та гідності

2 Березня 2021
2854

Кличко виграв суд проти «1+1» за позовом про захист честі та гідності

2854
Канал має видалити зі своїх інтернет-платформ відеосюжет, поширений в ефірі програми «Гроші», та розмістити натомість відео, на якому диктор зачитає повний текст рішення суду.
Кличко виграв суд проти «1+1» за позовом про захист честі та гідності
Кличко виграв суд проти «1+1» за позовом про захист честі та гідності

Мер Києва Віталій Кличко виграв суд проти ТОВ «Телерадіокомпанії «Студія 1+1» за позовом про захист честі та гідності. Про це 2 березня повідомила пресслужба міського голови. 

Суд зобов’язав видалити програму, в якій була оприлюднена інформація, визнана неправдивою, зі всіх інформаційних ресурсів телекомпанії та соціальних мереж, пов’язаних із нею. 

Кличко та співпозивач – екснардеп Дмитро Білоцерковець – подали позов у серпні 2019 року після виходу в ефір «Студії 1+1» програми «Гроші» Олександра Дубінського.

«Наскільки ви пам’ятаєте, тоді проти мене була розгорнута широка кампанія з дискредитації. І я заявив, що захищатиму свою честь і гідність у суді. Тому й подав позов до суду на канал "1+1", який поливав мене брудом. Про наступ на свободу слова тут не йдеться», – прокоментував перемогу у суді Віталій Кличко.

Згідно з рішенням суду ще від листопада 2020 року, недостовірними визнані наступні фрази у сюжеті «Грошей»:

  • «Продовжуємо викривати мафію під політичним дахом очільника столиці ОСОБА_4 . Впевнений, ви як і я, час від часу, стаєте клієнтами таких «мафіозій-ларьочників». Так от, з кожною гривнею, яку ви платите в ларьку, свою долю отримує мер ОСОБА_4 та його мафія. Ми знаємо і прізвища, і методи, і як «мерські бєзпрєдєльщіки» викидають незгодних платити данину з кіосків, буквально на вулицю....»
  • «...Київ засинає – прокидається мафія. Загони тітушок і будівельна техніка масово знищують малий бізнес, поки його прості власники сплять.» «...Повністю все було розгромлено в 16:00-16:30. ОСОБА_4 особисто був присутнім, показував які бомбити, а які не бомбити...».
  • «...Підрахувати фінансові потоки з МАФів достатньо складно. Сума залежить від геолокації, квадратури і виду самої продукції. За наявності всіх дозвільних документів, підприємець сплачує в бюджет 8 000-11 000 тис. гривень у квартал. Якщо МАФ встановлюють, за певною згодою, незаконно, наприклад біля метро, його вартість стрімко зростає. В такому випадку підприємець буде сплачувати вже не у бюджет, а у кишеню «смотрящим» від 7 000 - ЗО 000 тис. гривень щомісяця. В Києві щонайменше 10 000 незаконно встановлених МАФів. За найменшими підрахунками, вони приносять «смотрящим» 840 000 000 гривень на рік. Майже мільярд гривень «чорного налу»! Вражені? Але це ще не все. За іншими підрахунками, каже авторитетний експерт, мова може йти про мільярд доларів...».
  • «...Мільярд гривень це офіційно, а мільярд доларів не офіційно. Я не жартую – мільярд доларів....! хто ж ці гроші адмініструє? Хто отримує наверху ввесь кеш, піднятий із землі, з МАФів? ОСОБА_4 конкретно, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ...».
  • «...Цього немає в декларації, але ми дізнались, що.... На дружині нардепа, ОСОБА_8, ще дві квартири, також не задекларовані: в ЖК «Авіатор», де квадратний метр коштує майже 700 доларів, і одна в новобудові на Печерську, де вартість одного квадратного метру – близько 1200 доларів...»
  • «Ми бачимо недостовірні дані в декларації і несвоєчасні відображення про суттєві зміни. Людина не відображала, коли вона придбала майно, квартири, домоволодіння. І чому, питання, незаконно отримував кошти на відшкодування на оренду житла...».

Також суд ухвалив стягнути з «1+1» 50 тис. грн на користь позивача як відшкодування моральної шкоди.

Нагадаємо, 5 липня 2019 року мер Києва Віталій Кличко повідомив, що подаватиме до суду позов про захист честі та гідності проти на той час генерального директора телеканалу «1+1» Олександра Ткаченка.

Наприкінці липня 2019-го Віталій Кличко повідомив, що позов від нього та брата уже подано. Київський міський голова заявив, що «1+1» начебто розгорнув проти нього кампанію з дискредитації. За словами Кличка, канал нібито маніпулював інформацією щодо нового «скляного» мосту та про Шулявській міст.

Проте Подільський районний суд Києва задовольнив клопотання ТОВ «Студія 1+1» і залишив без розгляду цивільний позов київського мера та його брата проти медіакомпанії. Кличко натомість заявив, що позиватиметься ще.

Фото: kyivcity.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2854
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду